Składniki:
-
Makaron z cukinii
-
1 mała cukinia (300g)
-
odrobina oliwy (opcjonalnie)
-
szczypta soli
O przepisie:
Prosty w wykonaniu makaron z cukinii, który jest niskowęglowodanową, zdrową alternatywą dla tradycyjnych makaronów pszennych. Warzywne wstążki, wbrew wszelkim pozorom, doskonale uzupełniają wszelkiego rodzaju sosy, stanowiąc lekki obiad, nie tylko w wersji KETO.
Jak przygotować makaron z cukinii?
Przygotowanie makaronu z cukinii jest banalnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to obieraczka do warzyw, spiralizator lub tarka julienne, dzięki którym świeżą cukinię pokroisz na paski (mogą być cienkie, jak w przypadku makaronu spaghetti lub grubsze na wzór tagliatelle). Tak przygotowany makaron możesz zagotować lub poddusić na maśle czy w wybranym sosie.
Ile czasu gotować makaron z cukinii?
Makaron z cukinii wymaga zaledwie chwili gotowania. Po wrzuceniu do wrzącej wody wystarczą tak naprawdę 3 minutki i nasz makaron jest gotowy. Dobrym sposobem przygotowania jest również wrzucenie wstążek do gorącego sosu i wspólne podgrzewanie przez kilka minut. Zadbaj, aby sos było dość gęsty – cukinia z całą pewnością puści trochę soku.
Z czym podawać makaron z cukinii?
Makaron z cukinii dobrze smakuje w wielu wydaniach. Spróbuj koniecznie sosów śmietanowych, jak w przypadku Carbonary z cukinią. Świetnie sprawdzą się również sosy pomidorowe jak w Spaghetti bolognese czy Marinara Meatballs.
Moim faworytem jest jednak makaron z cukinii w towarzystwie domowego pesto bazyliowego lub podsmażonych na maśle krewetek z czosnkiem i chilli (dodaj wówczas na sam koniec cukinię i ciesz się świeżym, pełnym aromatów smakiem). Wersję z krewetkami widzisz na zdjęciu w 3 kroku.
Sprawdź również: Placki z cukinii 🥒
Edit. Wasz ulubiony przepis na makaron z cukinii powstał w 2019 roku i 3 lata później doczekał się aktualizacji.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Makaron z cukinii - przygotowanie |
2
Gotowe!
|
Makaron z cukinii - odsączanie cukinii |
3
Gotowe!
|
Makaron z cukinii - podanie wstążek warzywnych |