0 0
Makaron z cukinii 🥒

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Makaron z cukinii
1 mała cukinia (300g)
odrobina oliwy (opcjonalnie)
szczypta soli

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

51
Kcal
3,6
B [g]
0,3
T [g]
6,6
W [g]

Makaron z cukinii 🥒

Cechy:
  • 13M
  • Porcji: 1
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron z cukinii

O przepisie:

Udostępnij

Prosty w wykonaniu makaron z cukinii, który jest niskowęglowodanową, zdrową alternatywą dla tradycyjnych makaronów pszennych. Warzywne wstążki, wbrew wszelkim pozorom, doskonale uzupełniają wszelkiego rodzaju sosy, stanowiąc lekki obiad, nie tylko w wersji KETO.

Jak przygotować makaron z cukinii?

Przygotowanie makaronu z cukinii jest banalnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to obieraczka do warzyw, spiralizator lub tarka julienne, dzięki którym świeżą cukinię pokroisz na paski (mogą być cienkie, jak w przypadku makaronu spaghetti lub grubsze na wzór tagliatelle).

Ile czasu gotować makaron z cukinii?

Makaron z cukinii wymaga zaledwie chwili gotowania. Po wrzuceniu do wrzącej wody wystarczą tak naprawdę 3 minutki i nasz makaron jest gotowy. Dobrym sposobem przygotowania jest również wrzucenie wstążek do gorącego sosu i wspólne podgrzewanie przez kilka minut. Zadbaj, aby sos było dość gęsty – cukinia z całą pewnością puści trochę soku.

Z czym podawać makaron z cukinii?

Makaron z cukinii dobrze smakuje w wielu wydaniach. Spróbuj koniecznie sosów śmietanowych, jak w przypadku Carbonary z cukinią. Świetnie sprawdzą się również sosy pomidorowe jak w Spaghetti bolognese czy Marinara Meatballs. Moim faworytem jest jednak makaron z cukinii w towarzystwie domowego pesto bazyliowego lub podsmażonych na maśle krewetek z czosnkiem i chilli (dodaj wówczas na sam koniec cukinię i ciesz się świeżym, pełnym aromatów smakiem).

Wersję z krewetkami widzisz na głównym zdjęciu.

Edit. Wasz ulubiony przepis powstał w 2019 roku i 3 lata później doczekał się aktualizacji.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Makaron z cukinii - przygotowanie

Cukinię umyj i osusz, a następnie zetrzyj na spiralizerze (spiralnej tarce) lub tarce typu Julienne. Możesz wykrajać również paski obieraczką, jak na zdjęciu.
Wstążki cukinii posól i odstaw na kilkanaście minut.

2
Gotowe!

Makaron z cukinii - odsączanie

Cukinię odsącz, osusz ręcznikiem papierowym i w razie potrzeby przekrój długie nitki makaronu na pół.

3
Gotowe!

Podawanie makaronu z cukinii

Podsmaż makaron z cukinii na oliwie lub dodaj do wybranego sosu i gotuj razem nie więcej niż 3 minuty (cukinia powinna zmięknąć, a nie rozpaść się w sosie).
Makaron z cukinii gotowy, smacznego ;)

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Poprzedni
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽
Chipsy serowe
Następny
Chipsy serowe 🧀
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Poprzedni
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽
Chipsy serowe
Następny
Chipsy serowe 🧀