Składniki:
-
SOS BOLOGNESE
-
800g mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tym razem: 400g karkówki wieprzowej i 400g łopatki wołowej)
-
500 ml passaty pomidorowej
-
80 ml oliwy z oliwek
-
2 średnie cebule
-
5 ząbków czosnku
-
do smaku przypraw: soli, pieprzu, bazylii i oregano
-
50g parmezanu
-
OPCJONALNE, LECZ WARTE UŻYCIA SKŁADNIKI SOSU BOLOGNESE
-
100g boczku wieprzowego
-
150g tartej marchewki (tak, przeżyjesz niewielką porcję marchewki w keto ;)
-
150g tartego selera
-
MAKARON KONJAK
-
makaron DIET PASTA SPAGHETTI (z glukomannanu);
O przepisie:
Jestem miłośnikiem dań z makaronem, więc rezygnacja z nich to dla mnie najtrudniejsze wyzwanie w diecie niskowęglowodanowej. Dlatego nie ustaję w poszukiwaniu alternatyw ? Próbowałam już makaronu z cukinii, a dziś… makaron bez węglowodanów i kalorii – shirataki.
Edit 2019: W międzyczasie odkryłam makaron z mozzarelli ❤️ Od kiedy spróbowałam sosu bolognese z tą wersją makaronu low carb, makaron konjak zdecydowanie zszedł na daleki plan – jest po prostu zdecydowanie mniej smaczny. Po co iść na tak duży kompromis, jeśli można zjeść lepiej? 😉
Zachęcam do spróbowania klasycznego sosu bolognese właśnie z makaronem z mozzarelli.
O SHIRATAKI
Początkowo byłam sceptycznie nastawiona do Shirataki, ponieważ mylnie uznałam, że coś, co nie ma kalorii, nie może być zdrowe! Okazuje się jednak, że makaron ten powstaje głównie z glukomannanu, rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z rośliny konjak. Posiada dużo wapnia i wiele właściwości zdrowotnych .
Zaskakująca jest jednak jego sprężysta konsystencja, nieprzypominająca makarony. W smaku raczej neutralny, ale zapach jest…specyficzny. Dość trudno było go wymieszać z gęstym sosem bolognese, ale jako dawny makarono-żerca jestem względnie zadowolona. Moimi faworytami jednak pozostają pozostałe makarony z kategorii: KETO MAKARONY ?❤️
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
SOS BOLOGNESE - PRZYGOTOWANIEPosiekaj cebulę i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, tarty seler i marchewkę. Gdy cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zarumienią, dołóż mięso i stale mieszaj, aby dokładnie je podsmażyć i rozdrobnić. |
2
Gotowe!
|
Czosnek zetrzyj na tarce lub posiekaj, dodaj do pozostałych składników. Całość zalej passatą (możesz ją zamienić na 2 puszki pomidorów, które wcześniej dokładnie posiekasz). Dopraw solą, pieprzem, bazylią i odrobiną oregano. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze ok. pół godziny. Po tym czasie najlepiej, aby sos odstał i przeżarł się jeszcze min. godzinę. |
3
Gotowe!
|
MAKARON KONJAK |
4
Gotowe!
|
Makaron wyłóż na talerz, dodaj chochelkę-dwie sosu, posyp serem Parmigiano Reggiano. |