1 0
Spaghetti bolognese

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
SOS BOLOGNESE
800g mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tym razem: 400g karkówki wieprzowej i 400g łopatki wołowej)
500 ml passaty pomidorowej
80 ml oliwy z oliwek
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
do smaku przypraw: soli, pieprzu, bazylii i oregano
50g parmezanu
OPCJONALNE, LECZ WARTE UŻYCIA SKŁADNIKI SOSU BOLOGNESE
100g boczku wieprzowego
150g tartej marchewki (tak, przeżyjesz niewielką porcję marchewki w keto ;)
150g tartego selera
MAKARON KONJAK
makaron DIET PASTA SPAGHETTI (z glukomannanu);

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

470
Kcal
34
B [g]
31
T [g]
13
W [g]

Spaghetti bolognese

Niskowęglowodanowy przepis na sos boloński

Cechy:
Kuchnia:
  • Porcji: 6
  • Medium

Składniki:

  • SOS BOLOGNESE

  • OPCJONALNE, LECZ WARTE UŻYCIA SKŁADNIKI SOSU BOLOGNESE

  • MAKARON KONJAK

O przepisie:

Udostępnij

Jestem miłośnikiem dań z makaronem, więc rezygnacja z nich to dla mnie najtrudniejsze wyzwanie w diecie niskowęglowodanowej. Dlatego nie ustaję w poszukiwaniu alternatyw ? Próbowałam już makaronu z cukinii, a dziś… makaron bez węglowodanów i kalorii – shirataki.

Edit 2019: W międzyczasie odkryłam makaron z mozzarelli ❤️ Od kiedy spróbowałam sosu bolognese z tą wersją makaronu low carb, makaron konjak zdecydowanie zszedł na daleki plan – jest po prostu zdecydowanie mniej smaczny. Po co iść na tak duży kompromis, jeśli można zjeść lepiej? 😉

Zachęcam do spróbowania klasycznego sosu bolognese właśnie z makaronem z mozzarelli.

O SHIRATAKI

Początkowo byłam sceptycznie nastawiona do Shirataki, ponieważ mylnie uznałam, że coś, co nie ma kalorii, nie może być zdrowe! Okazuje się jednak, że makaron ten powstaje głównie z glukomannanu, rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z rośliny konjak. Posiada dużo wapnia i wiele właściwości zdrowotnych .

Zaskakująca jest jednak jego sprężysta konsystencja, nieprzypominająca makarony. W smaku raczej neutralny, ale zapach jest…specyficzny. Dość trudno było go wymieszać z gęstym sosem bolognese, ale jako dawny makarono-żerca jestem względnie zadowolona. Moimi faworytami jednak pozostają pozostałe makarony z kategorii: KETO MAKARONY ?❤️

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

SOS BOLOGNESE - PRZYGOTOWANIE

Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, tarty seler i marchewkę. Gdy cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zarumienią, dołóż mięso i stale mieszaj, aby dokładnie je podsmażyć i rozdrobnić.

2
Gotowe!

Czosnek zetrzyj na tarce lub posiekaj, dodaj do pozostałych składników. Całość zalej passatą (możesz ją zamienić na 2 puszki pomidorów, które wcześniej dokładnie posiekasz). Dopraw solą, pieprzem, bazylią i odrobiną oregano. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze ok. pół godziny. Po tym czasie najlepiej, aby sos odstał i przeżarł się jeszcze min. godzinę.

3
Gotowe!

MAKARON KONJAK

Makaron shirataki przepłucz bardzo dokładnie wodą. Nie zrażaj się jego zapachem, ten zniknie po ugotowaniu. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty.

4
Gotowe!

Makaron wyłóż na talerz, dodaj chochelkę-dwie sosu, posyp serem Parmigiano Reggiano.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

jajka faszerowane tuńczykiem
Poprzedni
Jajka faszerowane tuńczykiem
Ketogeniczny sernik po wiedeńsku
Następny
Sernik wiedeński ketogeniczny
jajka faszerowane tuńczykiem
Poprzedni
Jajka faszerowane tuńczykiem
Ketogeniczny sernik po wiedeńsku
Następny
Sernik wiedeński ketogeniczny