Składniki:
-
Ragu Bolognese
-
150g świeżo zmielonego, mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowegotłustego, na przykład 75g karkówki wieprzowej i 75g łopatki wołowej
-
20 g boczku wieprzowego wędzonego
-
100 ml passaty pomidorowej
-
1 łyżka oliwy z oliwekdo smażenia
-
1/2 małej cebulki
-
1 ząbek czosnku
-
1 mała marchewka
-
20g selera korzeniowegolub 2 gałązki selera naciowego
-
do smaku sól, pieprz i peperoncino
-
po kilka gałązek bazylii i oregano
-
20g parmezanudo posypania
-
Makaron z mozzarelli i żółtek
-
300g tartej mozzarelli
-
2 żółtka
O przepisie:
Włochy już dawno skradły moje serce (i żołądek!). Jednym z moich popisowych włoskich dań za czasów kiedy węglowodany dominowały w mojej diecie, było ragu bolognese.
O ile sos mięsno-pomidorowy w wersji keto nie wymaga zbyt wielu modyfikacji pod dietę ketogeniczną, tak makaron stanowił sporą przeszkodę. Wiele prób zajęło mi znalezienie niskowęglowodanowej alternatywy, która smakowałaby równie smacznie co pszenny oryginał. Testowałam bolognese z makaronem z cukinii czy shirataki. Jednak dopiero makaron z mozzarelli i żółtek spełnił moje wymagania. Wymaga odrobinę pracy, lecz efekty są tego warte! 😉
Aktualizacja: 17.07.2022
KETO spaghetti bolognese to jeden z ulubionych przepisów czytelników bloga. Powstał w 2016 roku, dziś doczekał się sporej aktualizacji.
Przepis na KETO spaghetti bolognese znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
1H10
|
Spaghetti bolognese - przygotowanie ragu (mięsnego sosu)Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do boczku. Seler, marchewkę i czosnek zetrzyj na drobnej tarce i dodaj na patelnię, gdy cebula się zeszkli. Po kilku minutach dodaj zmielone mięso. Smaż do momentu zarumienienia mięsa, co jakiś czas mieszając. Następnie doda szczyptę soli, świeżo mielony pieprz lub peperoncino oraz passatę. Gotuj pod przykryciem 50 minut. Pod sam koniec gotowania dodaj posiekane listki bazylii i oregano. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw na kilka godzin. |
2
Gotowe!
50M
|
Makaron z mozzarelli- przygotowaniePamiętaj, by makaron przygotwać tuż przed podaniem. Na garnek z gotującą się wodą postaw szklaną, żaroodporną misę. Przełóż do niej startą mozarellę i rozpuść ją w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie, tak by powstało zwarte ciasto. W razie problemów, podgrzewaj ciasto jeszcze przez kilkanaście sekund. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z części włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj. Włóż arkusze do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut. Po ostudzeniu pokrój mozzarellę na wąskie paseczki, na kształt makaronu tagliatelle. Przełóż makaron do gorącego sosu i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, posyp tartym parmezanem i świeżymi ziołami. |