Składniki:
-
Butter Chicken - mięso
-
600g piersi lub mięsa z udek kurczaka
-
Butter Chicken - marynata
-
100ml jogurtu greckiego
-
1 łyżka Garam Masala
-
1/2 limonki
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka tartego imbiru
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 płaska łyżeczka soli
-
do smaku świeżo mielonego pieprzu
-
Butter Chicken - sos
-
1 cebula
-
400g pomidorów Pelati (w puszcze)
-
30g masła Ghee (klarowanego)
-
1 łyżka Garam Masala
-
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
-
1/2 łyżeczki kurkumy
-
1 szczypta cynamonu
-
2 łyżki posiekanej kolendry (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
-
3/4 łyżeczki chilli
-
1 garstka namoczonych przez noc nerkowcówlub 2 łyżki mąki migdałowej
-
40g masła
-
1 łyżeczka lub do smaku soli
-
150 ml slodkiej śmietanki 36%
O przepisie:
Butter chicken, czyli maślany kurczak to klasyk kuchni indyjskiej. Łagodne danie, zachwyca korzenną nutą Garam Masala i przebijającą się po chwili pikantną papryczką chilli. Idealne na jesień i zimę, choć i w ciepłe dni znajdzie swoich amatorów. Podczas przygotowania Butter Chicken, aromat przypraw wypełni cały Twój dom.
Butter chicken to jeden z Waszych ulubionych przepisów! Powstał w 2019 roku i od tej pory zyskał wielu wielbicieli.
Data ostatniej aktualizacji przepisu na butter chicken: 1 sierpnia 2022.
Z czym podać butter chicken?
Muszę przyznać, że mi najbardziej smakuje samodzielnie, posypane świeżą kolendrą i płatkami migdałów. Jeśli jesteś w KETO możesz jednak podać je również z Chlebkiem „Chmurka” czy ryżem z kalafiora (drobno starty, delikatnie podsmażony kalafior). W wersji indyjskiej, tradycyjnej (dociera tu dużo osób, które nie ograniczają węglowodanów) sprawdzi się oczywiście również chlebek Naan lub ryż.
Butter Chicken – przechowywanie
Butter Chicken to danie, które rewelacyjnie sprawdzi się w formie weków. Jak przygotować weki z butter chicken, przeczytasz w ostatnim kroku przepisu.
Do przygotowania butter chicken bezwględnie potrzebujesz mieszanki przypraw Garam Masala. Znajdziesz ją w większych marketach lub sklepach dedykowanych kuchni orientalnej.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie marynaty do Butter ChickenJogurt grecki wymieszaj z tartym imbirem, Garam Masala i tartym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z połowy limonki. Wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, wytnij błonki. Pokrój na mniejsze kawałki (paski) i przełóż do miski. Dodaj marynatę jogurtową, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc lub na minimum kilka godzin. |
2
Gotowe!
25M
|
Przygotowanie sosu Butter ChickenCebulę zeszklij na patelni, na połowie masła klarowanego. Następnie dodaj posiekane, namoczone przez noc nerkowce (lub mąkę migdałową). Wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Dodaj przyprawy i podsmażaj jeszcze chwilę. Pomidory Pelati pokrój na mniejsze kawałki i przełóż wraz z sokiem na patelnię. Dodaj sól i całość zagotuj. Powstały sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na drugiej patelni, na wolnym ogniu, rozpuść drugą połowę masła klarowanego. Dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut. Następnie przełóż kawałki kurczaka do sosu. Dodaj śmietankę 36% (warto ją zahartować najpierw dodając do niej kilka łyżek sosu, by się nie zważyła) i masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. |
3
Gotowe!
5M
|
Podanie Butter ChickenButter Chicken jedz samodzielnie, dekorowane kolendrą (ewentualnie pietruszką) i płatkami migdałowymi lub z dodatkiem ryżu (jeśli nie jesteś w diecie keto). Alternatywą może być również podanie butter chicken z ryżem z kalafiora (kalafior zetrzyj na tarce, dopraw solą i odrobiną gałki muszkatołowej i duś na maśle do miękkości). |
4
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) Butter ChickenDobrym pomysłem jest również wekowanie, a konkretnie tyndalizacja butter chicken. Przygotowany wg przepisu sos zamknij w sparzonych słoiczkach. Postaw na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by słoiczki się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Tak przygotowane butter chicken przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni wytrzymało maksymalnie dwa miesiące - gdy butter chicken pojawia się w menu, zjadamy z entuzjazmem do ostatniej kropelki sosu. 😃 Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |