3 0
Butter Chicken 🥘

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Butter Chicken - mięso
600g piersi lub mięsa z udek kurczaka
Butter Chicken - marynata
100ml jogurtu greckiego
1 łyżka Garam Masala
1/2 limonki
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
do smaku świeżo mielonego pieprzu
Butter Chicken - sos
1 cebula
400g pomidorów Pelati (w puszcze)
30g masła Ghee (klarowanego)
1 łyżka Garam Masala
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szczypta cynamonu
2 łyżki posiekanej kolendry (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
3/4 łyżeczki chilli
1 garstka namoczonych przez noc nerkowców lub 2 łyżki mąki migdałowej
40g masła
1 łyżeczka lub do smaku soli
150 ml slodkiej śmietanki 36%

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

628
kcal
39
B [g]
47
T [g]
12
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Butter Chicken 🥘

Indyjski Kurczak Maślany w wersji (nie tylko) KETO

Cechy:
Kuchnia
  • 45M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • Butter Chicken - mięso

  • Butter Chicken - marynata

  • Butter Chicken - sos

O przepisie:

Udostępnij

Butter chicken, czyli maślany kurczak to klasyk kuchni indyjskiej. Łagodne danie, zachwyca korzenną nutą Garam Masala i przebijającą się po chwili pikantną papryczką chilli. Idealne na jesień i zimę, choć i w ciepłe dni znajdzie swoich amatorów. Podczas przygotowania Butter Chicken, aromat przypraw wypełni cały Twój dom.

Butter chicken to jeden z Waszych ulubionych przepisów! Powstał w 2019 roku i od tej pory zyskał wielu wielbicieli.

Data ostatniej aktualizacji przepisu na butter chicken: 1 sierpnia 2022.

Z czym podać butter chicken?

Muszę przyznać, że mi najbardziej smakuje samodzielnie, posypane świeżą kolendrą i płatkami migdałów. Jeśli jesteś w KETO możesz jednak podać je również z Chlebkiem „Chmurka” czy ryżem z kalafiora (drobno starty, delikatnie podsmażony kalafior). W wersji indyjskiej, tradycyjnej (dociera tu dużo osób, które nie ograniczają węglowodanów) sprawdzi się oczywiście również chlebek Naan lub ryż.

Butter Chicken – przechowywanie

Butter Chicken to danie, które rewelacyjnie sprawdzi się w formie weków. Jak przygotować weki z butter chicken, przeczytasz w ostatnim kroku przepisu.

Do przygotowania butter chicken bezwględnie potrzebujesz mieszanki przypraw Garam Masala. Znajdziesz ją w większych marketach lub sklepach dedykowanych kuchni orientalnej.

 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Przygotowanie marynaty do Butter Chicken

Jogurt grecki wymieszaj z tartym imbirem, Garam Masala i tartym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z połowy limonki. Wymieszaj.

Pierś z kurczaka umyj, wytnij błonki. Pokrój na mniejsze kawałki (paski) i przełóż do miski. Dodaj marynatę jogurtową, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc lub na minimum kilka godzin.

2
Gotowe!
25M

Przygotowanie sosu Butter Chicken

Cebulę zeszklij na patelni, na połowie masła klarowanego. Następnie dodaj posiekane, namoczone przez noc nerkowce (lub mąkę migdałową). Wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Dodaj przyprawy i podsmażaj jeszcze chwilę.

Pomidory Pelati pokrój na mniejsze kawałki i przełóż wraz z sokiem na patelnię. Dodaj sól i całość zagotuj. Powstały sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na drugiej patelni, na wolnym ogniu, rozpuść drugą połowę masła klarowanego. Dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut. Następnie przełóż kawałki kurczaka do sosu. Dodaj śmietankę 36% (warto ją zahartować najpierw dodając do niej kilka łyżek sosu, by się nie zważyła) i masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

3
Gotowe!
5M

Podanie Butter Chicken

Butter Chicken jedz samodzielnie, dekorowane kolendrą (ewentualnie pietruszką) i płatkami migdałowymi lub z dodatkiem ryżu (jeśli nie jesteś w diecie keto).

Alternatywą może być również podanie butter chicken z ryżem z kalafiora (kalafior zetrzyj na tarce, dopraw solą i odrobiną gałki muszkatołowej i duś na maśle do miękkości).

4
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) Butter Chicken

Dobrym pomysłem jest również wekowanie, a konkretnie tyndalizacja butter chicken. Przygotowany wg przepisu sos zamknij w sparzonych słoiczkach. Postaw na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by słoiczki się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny.

Tak przygotowane butter chicken przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni wytrzymało maksymalnie dwa miesiące - gdy butter chicken pojawia się w menu, zjadamy z entuzjazmem do ostatniej kropelki sosu. 😃

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO moussaka (musaka)
Poprzedni
KETO Moussaka 🍆
surówka z ogórków kiszonych
Następny
Surówka z ogórków kiszonych, pomidora i papryki 🥒🍅🫑
KETO moussaka (musaka)
Poprzedni
KETO Moussaka 🍆
surówka z ogórków kiszonych
Następny
Surówka z ogórków kiszonych, pomidora i papryki 🥒🍅🫑