Składniki:
-
Sałatka cheeseburgerowa
-
1 sałata lodowa
-
4 ogórki konserwowe95r
-
12 pomidorków koktajlowych
-
3/4 czerwonej cebuli
-
150g cheddara
-
400g mielonej wołowiny (np. antrykotu lub karkówki)
-
sól
-
pieprz
-
Sos "Big Mac"
-
4 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka musztardy
-
kilka cebulek marynowanych
-
2 korniszony lub małe ogórki konserwowe
-
1/4 czerwonej cebuli
-
sól
-
pieprz
O przepisie:
Sałatka hamburgerowa (znana również jako cheeseburgerowa czy „Big Mac”) to łatwa w przygotowaniu opcja obiadowa, która sprawdzi się również jako przekąska na imprezie, grillu i domówce. Warstwowa sałatka z mięsem mielonym posmakuje zarówno tym w KETO, jak i osobom niestosującym diet eliminacyjnych.
Sałatka cheeseburgerowa – czego potrzebujesz?
Do przygotowania sałatki cheeseburgerowej „Big Mac” potrzebować będziesz:
- dobrej jakości, tłustego mięsa wołowego,
- ogórków konserwowych,
- pomidorków koktajlowych,
- czerwonej cebuli,
- sera cheddar,
- kilku cebulek marynowanych (możesz ewentualnie pominąć),
- majonezu – przygotuj domowy majonez lub postaw na taki o dobrym składzie, jak na przykład ten
- dobrej jakości musztardy, najlepiej miodowej, sama używam musztardy Leehnsgard z miodem, pochodzącą z mojego ukochanego Bornholmu.
Sałatka cheeseburger nie tylko w wersji KETO
W oryginale warstwowa sałatka cheeseburgerowa Big Mac przykryta jest z wierzchu bułkami hamburgerowymi, czego w przypadku keto sałatki oczywiście unikamy. Jeśli jednak trafiasz tu poszukując oryginalnego przepisu na sałatkę cheeseburger, dodaj do każdej porcji sałatki połówkę bułki hamburgerowej.
Poznaj moje książki kucharskie KETO / LCHF
Sałatka hamburgerowa to Twoje smaki?
Sprawdź również przepisy na inne keto sałatki:
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Sos "Big Mac" - przygotowanieSos przygotuj chwilę wcześniej. |
2
Gotowe!
20M
|
Sałatka cheeseburgerowa - przygotowanieSałatę lodową umyj i poszarp na mniejsze części. Ogórki konserwowe pokrój na plastry, cebulę na pióra, a pomidorki na pół. Ser cheddar zatrzyj na tarce (lub posiekaj, jeśli masz ser w plastrach). Mięso mielone podsmaż na rumiano na zwilżonej oliwą patelni. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż sałatę na czterech talerzach. Na wierzch wyłóż cebulę, ogórki, pomidorki, mięso mielone i sos cheddar. Polej sosem. Wymieszaj tuż przed podaniem. Alternatywnie możesz również ułożyć całą sałatkę w głębszym naczyniu warstwami: połowa sałaty, połowa sosu, mięso, ser, ogórki i pomidory, druga połowa sałaty, sos i cheddar. |