KETOZA – co to jest? 📚 Definicja i założenia
Ketoza jest alternatywnym procesem metabolicznym, w którym organizm przekształca tłuszcz w ciała ketonowe (ketony) i używa ich jako głównego źródła energii (zamiast glukozy). Dowiedz się, jak przebiega proces adaptacji oraz jakich efektów możesz się spodziewać.
Ten wpis jest fragmentem słownika KETO.
Ketoza jako zamierzony stan fizjologiczny
Ketoza może być zamierzonym stanem fizjologicznym, osiągniętym przez zmianę sposobu żywienia (dieta ketogeniczna), głodówkę lub intensywne ćwiczenia. Nazywa się wówczas ketozą odżywczą i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, pomagając spalić tłuszcz, zmniejszyć apetyt i poprawić metabolizm.
Zwłaszcza jeśli to Twoje pierwsze doświadczenie z dietą tego typu, nie podejmuj decyzji o tak drastycznych zmianach w sposobie odżywiania bez konsultacji z dietetykiem i lekarzem.
Adaptacja do ketozy
Adaptacja do ketozy zazwyczaj trwa od 2 do 4 tygodni, podczas których organizm „uczy się” poprawnie wykorzystywać ciała ketonowe i czerpać z nich energię.
Jak wprowadzić organizm w stan ketozy?
Aby osiągnąć stan ketozy należy:
- zmniejszyć spożycie węglowodanów (zazwyczaj do 30-50g na dzień)
- zwiększyć spożycie tłuszczu (65-80% kcal).
Adaptacja – skutki uboczne
Podczas adaptacji do ketozy może wystąpić szereg niepokojących objawów nazywanych „keto grypą” – od bólów mięśniowych przez biegunki, zaparcia, bóle głowy, „mgłę” mózgową, a nawet gorączkę. Najczęściej pojawiają się one w okresie przejściowym – gdy nie dostarczasz organizmowi produktów, które może przetworzyć na glukozę, a ciała ketonowe jeszcze nie powstają.
W uproszczeniu: Twój organizm jest „głodny” pomimo dostarczania mu wysokotłuszczowych posiłków.
Jeśli jednak cokolwiek podczas adaptacji wzbudzi Twoje wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem.
Po czym poznać, że jest się w ketozie? Objawy.
Zazwyczaj zakończenie procesu adaptacji rozpoznasz po dobrym samopoczuciu, również wysiłkowym. Możesz też mierzyć poziom ciał ketonowych we krwi i ewentualnie w moczu (wydalanych).
O tym jak efektywnie osiągnąć stan ketozy odżywczej, mierzyć poziom ciał ketonowych we krwi i poprawnie stosować dietę ketogeniczną przeczytasz we rozbudowanym poradniku: DIETA KETOGENICZNA (KETO) – TO MUSISZ WIEDZIEĆ!
Jak szybko wrócić do ketozy?
Zdarza się tak, że wskutek odstępstw od diety, poziom glukozy we krwi zostaje podniesiony i dopóki zasoby glukozy nie zostaną wykorzystane, nie ma mowy o powrocie do ketozy.
Niemniej jednak Twój organizm po adaptacji doskonale zna stan, do którego chcesz wrócić i re-adaptacja trwa dość krótko. Przyspieszyć ją może kontrolowana głodówka i/lub wysiłek fizyczny.
Ketoza – czy może nie być zamierzoną? Kiedy ketoza jest niebezpieczna?
Ketoza, która nie jest wynikiem prowadzonej diety ketogenicznej, może być stanem niezamierzonym i wówczas problematycznym. Może wynikać z:
- niezamierzenie niski poziom glukozy we krwi (hiperglikemia wynikająca na przykład z cukrzycy),
- nadmierną utratę wody (czyli odwodnienie),
- niedobór insuliny (wynikający z cukrzycy czy odporności tkanek na insulinę – insulinooporności)
- nadmierną aktywność fizyczną przy jednoczesnym niedostosowaniu diety do potrzeb organizmu.
Reklama produktów KETO, których używam
Ketoza, a odżywianie. Przykładowe posiłki diety ketogenicznej.
Przepisy KETO znajdziesz na tym blogu i w moich książkach KETO. Wbrew pozorom i utartym stereotypom, aby utrzymać stan ketozy nie trzeba i nie powinno się spożywać posiłków opartych jedynie o smalec, mięso i jajka. Wręcz przeciwnie – ketoza oznacza bilansowanie posiłków, wybór niskowęglowodanowych owoców i warzyw oraz zwiększenie udziału zdrowych tłuszczy w przygotowywanych daniach.
Oczywiście, jeśli gotowanie sprawia Ci trudność, opcją na start może być keto catering.
Najczęściej Zadawane Pytania
Co to jest ketoza?
Ketoza jest alternatywnym procesem metabolicznym, w którym organizm przekształca tłuszcz w ciała ketonowe (ketony) i używa ich jako głównego źródła energii, zamiast glukozy.
Ketoza może być osiągnięta poprzez zmianę diety (ograniczenie spożycia węglowodanów i zwiększenie udziału tłuszczy), dłuższy post (głodówkę) lub bardzo intensywny wysiłek fizyczny skutkujący wyczerpaniem glikogenu w tkance mięśniowej.
Jak osiągnąć stan ketozy odżywczej?
Proces adaptacji zazwyczaj trwa od 2 do 4 tygodni (w niektórych, skrajnych przypadkach, nawet więcej). Wówczas organizm „uczy się” poprawnie wykorzystywać ciała ketonowe.
Aby osiągnąć stan ketozy, należy zmniejszyć spożycie węglowodanów (zazwyczaj do 30-50g na dzień), a także zwiększyć spożycie tłuszczu (65-80% kcal).
Przepisy KETO sprawdzające się podczas ketozy znajdziesz na tym blogu.
Czym różni się ketoza i kwasica ketonowa?
Ketoza bywa mylona ze stanem patologicznym, zwanym kwasicą ketonową, który jest groźnym powikłaniem cukrzycy. Doktor Atkins, który popularyzował dietę niskowęglowodanową, jako pierwszy stawiał wyraźną granicę pomiędzy kwasicą ketonową, a ketozą odżywczą.
W każdym wypadku, a zwłaszcza za pierwszym razem, stan ketozy powinnaś lub powinieneś osiągać w konsultacji dietetykiem lub lekarzem.
Reklama produktów KETO, których używam