Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym
Włoskie Kotleciki Mielone w Aromatycznym Sosie

5 0
Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
500 g mielonej łopatki wołowej
500 g mielonej łopatki wieprzowej
700 ml passaty pomidorowej
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 natki pietruszki
1 łyżeczka oregano (suszonego lub drobno siekanego świeżego)
1 łyżeczka bazylii (suszonej lub drobno siekanej świeżej)
2 łyżki bulionu lub wody
3 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek
do smaku sól, pieprz i peperoncino

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

555
kcal
34
B [g]
42
T [g]
9
W [g]
Cechy:
Kuchnia:
  • 55M
  • Porcji: 6
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Smaczne kotleciki mielone w domowym sosie marinara to przepis tak prosty i przyjemny, że nie powinien sprawić trudności nawet największym kulinarnym leniuchom 😉  Świetnie smakuje, doskonale porcjuje i mrozi, można go podać samodzielnie lub z makaronem z cukinii lub makaronem z mozzarelli.

Jeśli kuchnia włoska Ci w smak, zapraszam do przepisu.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie sosu marinara

Passatę wlej do miksera. Dodaj: pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy, oregano, bazylię oraz sól i peperoncino. Zmiksuj całość dokładnie i przelej do małego garnka. Na wolnym ogniu gotuj pod przykryciem do momentu przegryzienia się smaków (ok. 10-15 minut). W międzyczasie przejdź do kolejnego kroku.

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie meatballs

Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą: oba rodzaje mięsa, posiekaną drobno pietruszkę, posiekaną drobno pozostałą połówkę cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 szczypty soli oraz świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj do mięsa wodę / bulion, 2 jajka i bardzo dokładnie ugniataj rękoma przez kilka minut (mięso musi się napowietrzyć). W dalszej kolejności uformuj małe, okrągłe kotleciki o średnicy ok. 2 cm.

3
Gotowe!
30M

Ostatnie szlify i podawanie marinara meatballs

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż kotleciki, obracając po 2-3 minutach. Gdy meatballs zarumienią się z każdej strony, wlej na patelnię sos pomidorowy i duś pod przykryciem 20-25 minut.

Podawaj posypane parmigiano regiano i świeżymi ziołami.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Szarpana wieprzowina 1
Poprzedni
Szarpana wieprzowina
Bita śmietana z czekoladą i owocami 2
Następny
Bita śmietana z czekoladą i owocami
Szarpana wieprzowina 3
Poprzedni
Szarpana wieprzowina
Bita śmietana z czekoladą i owocami 4
Następny
Bita śmietana z czekoladą i owocami