5 0
Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
MARINARA MEATBALLS, czyli pulpeciki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym
500 g mielonej łopatki wołowej
500 g mielonej łopatki wieprzowej
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 natki pietruszki
700 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano (suszonego lub drobno siekanego świeżego)
1 łyżeczka bazylii (suszonej lub drobno siekanej świeżej)
2 łyżki bulionu lub wody
3 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek
do smaku sól, pieprz i peperoncino

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

555
kcal
34
B [g]
42
T [g]
9
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym

Włoskie Kotleciki Mielone w Aromatycznym Sosie

Cechy:
  • bez glutenu
  • bez laktozy
Kuchnia
  • 55M
  • Porcji: 6
  • Łatwy

Składniki:

  • MARINARA MEATBALLS, czyli pulpeciki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym

O przepisie:

Udostępnij

Smaczne kotleciki mielone w domowym sosie marinara to przepis tak prosty i przyjemny, że nie powinien sprawić trudności nawet największym kulinarnym leniuchom 😉  Świetnie smakuje, doskonale porcjuje i mrozi, można go podać samodzielnie lub z makaronem z cukinii lub makaronem z mozzarelli.

Jeśli kuchnia włoska Ci w smak, zapraszam do przepisu!

Dobrym pomysłem jest również tyndylizacja (wekowanie) marinara meatballs. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie sosu marinara

Passatę wlej do miksera. Dodaj: pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy, oregano, bazylię oraz sól i peperoncino. Zmiksuj całość dokładnie i przelej do małego garnka. Na wolnym ogniu gotuj pod przykryciem do momentu przegryzienia się smaków (ok. 10-15 minut). W międzyczasie przejdź do kolejnego kroku.

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie meatballs

Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą: oba rodzaje mięsa, posiekaną drobno pietruszkę, posiekaną drobno pozostałą połówkę cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 szczypty soli oraz świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj do mięsa wodę / bulion, 2 jajka i bardzo dokładnie ugniataj rękoma przez kilka minut (mięso musi się napowietrzyć). W dalszej kolejności uformuj małe, okrągłe kotleciki o średnicy ok. 2 cm.

3
Gotowe!
30M

Ostatnie szlify i podawanie marinara meatballs

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż kotleciki, obracając po 2-3 minutach. Gdy meatballs zarumienią się z każdej strony, wlej na patelnię sos pomidorowy i duś pod przykryciem 20-25 minut.

Podawaj posypane parmigiano regiano i świeżymi ziołami.

4
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) marinara meatballs

Przygotowane wg przepisu pulpeciki przełóż do umytych i sparzonych słoików, zalej sosem marinara i zamknij nakrętką. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych).

Postaw słoiczki z marinara meatballs na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić marinara meatballs przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowane marynara meatballs przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Szarpana wieprzowina - Pulled Pork
Poprzedni
Szarpana wieprzowina
Bita śmietana z czekoladą i owocami
Następny
Bita śmietana z czekoladą i owocami
Szarpana wieprzowina - Pulled Pork
Poprzedni
Szarpana wieprzowina
Bita śmietana z czekoladą i owocami
Następny
Bita śmietana z czekoladą i owocami