Składniki:
-
MARINARA MEATBALLS, czyli pulpeciki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym
-
500 g mielonej łopatki wołowej
-
500 g mielonej łopatki wieprzowej
-
2 jajka
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1/2 natki pietruszki
-
700 ml passaty pomidorowej
-
1 łyżeczka oregano (suszonego lub drobno siekanego świeżego)
-
1 łyżeczka bazylii (suszonej lub drobno siekanej świeżej)
-
2 łyżki bulionu lub wody
-
3 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek
-
do smaku sól, pieprz i peperoncino
O przepisie:
Smaczne kotleciki mielone w domowym sosie marinara to przepis tak prosty i przyjemny, że nie powinien sprawić trudności nawet największym kulinarnym leniuchom 😉 Świetnie smakuje, doskonale porcjuje i mrozi, można go podać samodzielnie lub z makaronem z cukinii lub makaronem z mozzarelli.
Jeśli kuchnia włoska Ci w smak, zapraszam do przepisu!
Dobrym pomysłem jest również tyndylizacja (wekowanie) marinara meatballs. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie sosu marinaraPassatę wlej do miksera. Dodaj: pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy, oregano, bazylię oraz sól i peperoncino. Zmiksuj całość dokładnie i przelej do małego garnka. Na wolnym ogniu gotuj pod przykryciem do momentu przegryzienia się smaków (ok. 10-15 minut). W międzyczasie przejdź do kolejnego kroku. |
2
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie meatballsBardzo dokładnie wymieszaj ze sobą: oba rodzaje mięsa, posiekaną drobno pietruszkę, posiekaną drobno pozostałą połówkę cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 szczypty soli oraz świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj do mięsa wodę / bulion, 2 jajka i bardzo dokładnie ugniataj rękoma przez kilka minut (mięso musi się napowietrzyć). W dalszej kolejności uformuj małe, okrągłe kotleciki o średnicy ok. 2 cm. |
3
Gotowe!
30M
|
Ostatnie szlify i podawanie marinara meatballsNa patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż kotleciki, obracając po 2-3 minutach. Gdy meatballs zarumienią się z każdej strony, wlej na patelnię sos pomidorowy i duś pod przykryciem 20-25 minut. Podawaj posypane parmigiano regiano i świeżymi ziołami. |
4
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) marinara meatballsPrzygotowane wg przepisu pulpeciki przełóż do umytych i sparzonych słoików, zalej sosem marinara i zamknij nakrętką. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z marinara meatballs na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić marinara meatballs przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowane marynara meatballs przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃 Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |