Dynia makaronowa
Niskowęglowodanowe spaghetti z dyni

0 0
Dynia makaronowa

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 dynia makaronowa (1 dynia to ok. 800g miąższu)
1 szczypta soli
1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

62
Kcal
1,2
B [g]
14
W [g]
10,8
T [g]
  • 55M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Pozostaję w temacie makaronów low-carb. Sezon na dynię już niebawem, więc dziś trochę więcej o dyni makaronowej.
Dynia makaronowa, czyli podbijająca USA „spaghetti squash” to wyjątkowy rodzaj dyni ze względu na włóknistą strukturę, która po upieczeniu zamienia się… w małe niteczki przypominające makaron spaghetti. W smaku dynia makaronowa jest dość neutralna, w zapachu przypomina mi melona. Świetnie smakuje z intensywnym sosem, na przykład bolognese. Jak przygotować makaron z dyni? Szczegóły w przepisie.

Gdzie kupić dynię makaronową?

W Polsce dostępność dyni makaronowej jest mocno ograniczona. Gdzie ją dostać? W dobrych warzywniakach, sklepach BIO, SELGROSIE, a ostatnio zakupiłam ją w… Tesco. Gdy przyuważycie dynię na sklepowej półce, wkładajcie do koszyka, w lodówce z powodzeniem wytrzyma nawet kilka tygodni 🙂

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Przygotowanie dyni makaronowej

Dynię przekrój na pół. Łyżką wybierz pestki (możesz je później wysuszyć w piekarniku i po obraniu zjeść ?), obie połówki dyni skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Może upiec od razu całość lub jedną półówkę zostawić w lodówce na następny dzień.

2
Gotowe!
45M

Pieczenie dyni makaronowej

Wstaw dynię (miąższem do góry) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do 45 minut - sprawdzaj co jakiś czas widelcem, czy dynia makaronowa jest już miękka. Jeśli tak, wyciągnij ją z piekarnika.

3
Gotowe!
5M

Makaron z dyni

Miąższ dyni poszarp widelcem. Podawaj z ulubionym tłustym sosem lub podsmaż z czosnkiem na oliwie.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Sałatka grecka
Poprzedni
Sałatka Grecka – Horiatiki
Carbonara z cukinią
Następny
Tagliatelle z cukinii à la Carbonara
Sałatka grecka
Poprzedni
Sałatka Grecka – Horiatiki
Carbonara z cukinią
Następny
Tagliatelle z cukinii à la Carbonara