Składniki:
-
MAKARON Z DYNI MAKARONOWEJ
-
1 dynia makaronowa (1 dynia to ok. 800g miąższu)
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
-
4 łyżki oliwy z oliwek
O przepisie:
Pozostaję w temacie makaronów low-carb. Sezon na dynię już niebawem, więc dziś trochę więcej o dyni makaronowej.
Dynia makaronowa, czyli podbijająca USA „spaghetti squash” to wyjątkowy rodzaj dyni ze względu na włóknistą strukturę, która po upieczeniu zamienia się… w małe niteczki przypominające makaron spaghetti.
Jak smakuje dynia makaronowa?
W smaku dynia makaronowa jest dość neutralna, w zapachu przypomina mi melona. Świetnie smakuje z intensywnym sosem, na przykład bolognese, który dominuje smak i zapach makaronu z dynii makaronowej. Jak przygotować makaron z dyni makaronowej? Szczegóły w przepisie.
Gdzie kupić dynię makaronową?
W Polsce dostępność dyni makaronowej jest mocno ograniczona. Gdzie ją dostać? W dobrych warzywniakach, sklepach BIO, SELGROSIE, a ostatnio zakupiłam ją w… Tesco. Gdy przyuważycie dynię makaronową na sklepowej półce, wkładajcie do koszyka, w lodówce z powodzeniem wytrzyma nawet kilka tygodni 🙂
Ile piec dynię makaronową?
Dynię makaronową zazwyczaj piecze się do 45 minut. Najskuteczniejszą strategią jest sprawdzanie jej miękkości widelcem. Więcej szczegółów w przepisie.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Dynia makaronowa - przygotowanie |
2
Gotowe!
45M
|
Dynia makaronowa - jak upiec?Wstaw dynię (miąższem do góry) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. |
3
Gotowe!
5M
|
Makaron z dyni makaronowej |