Składniki:
-
DOMOWY SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULĄ
-
500g słoniny wieprzowej
-
150g słoniny wędzonej
-
200g boczku wędzonego (dobrej jakości)
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
do smaku soli
-
do smaku papryki Pimenton lub słodkiej wędzonej
-
do smaku majeranku
O przepisie:
Idąc za ciosem i miłością do tradycyjnej polskiej kuchni, dziś przepis na mój (i jak się okazuje Wasz również) ulubiony, domowy smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulką!
Domowy smalec – jakie składniki?
- Podstawą przygotowania domowego smalcu jest świeża słonina, z której powstaną między innymi chrupiące skwarki. Bez tego ani rusz.
- Następnie dobrej jakości boczek wędzony (sprawdzaj skład!) i wędzona słonina, które dodadzą wędzonego aromatu i smaku smalcowi.
- Przyprawowe „must have” to: majeranek, czosnek i sól. Warto również dodać odrobinę słodkiej papryki, jeśli nie przeszkadza Ci lekko żółta barwa smalcu.
- I na sam koniec: cebulka, która zwieńczy ten apetyczny domowy smalec.
Gotowy smalczyk możesz podać na przykład na chlebie czystoziarnistym z ogórkiem małosolnym lub kiszonym.
Jeśli lubisz tego typu smarowidła, koniecznie sprawdź również Rillettes z kaczki 🇫🇷.
Przechowywanie smalcu
Smalec najlepiej przechowywać w słoikach. Ze względu na zawartość mięsa i cebuli, by przedłużyć trwałość, należy go zawekować. Więcej szczegółów jak to zrobić, znajdziesz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Domowy smalczyk – wartości odżywcze
Podanie makroskładników i wartości odżywczych w smalcu wydaje się mijać z celem 😄 Ale dla porządku załóżmy, że z powyższych składników powstają 24 porcje smalcu.
Edit. Przepis na domowy smalec powstał w 2016 roku. Data ostatniej aktualizacji to 19.07.2022.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
Smalec domowy ze skwarkami - topienie słoninySłoninę (zwykłą oraz wędzoną) pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i wytapiaj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę oraz posiekaj cebulę (również dość drobno). |
2
Gotowe!
15M
|
Smalec domowy z boczkiem i skwarkami - dodatkiPo upływie kwadransu dodaj do częściowo wytopionych skwarków boczek, po kolejnych 5 minutach dodaj cebulkę oraz dwa obrane ząbki czosnku. Po ok. 10-15 minutach, gdy cebula się zeszkli, a boczek zarumieni, sprawdź stan skwarków. Jeśli będą już wytopione i leciutko chrupiące, smalec jest gotowy. |
3
Gotowe!
10M
|
Smalec domowy - przyprawy |
4
Gotowe!
kilka godzin
|
Tężenie smalczyku ze skwarkami |
5
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) domowego smalcuDomowy smalczyk możesz bez problemu zawekować. Podziel smarowidło na porcje bezpośrednio do małych, czystych słoiczków z nienaruszoną nakrętką. Postaw słoiczki z domowym smalcem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić domowy smalec przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowane słoiczki z domowym smalczykiem przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc mogą tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymują tak długo. 😃 Jeśli domowy smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulą planujesz zjeść w ciągu kilku tygodni to wystarczy, że słoiki pasteryzujesz tylko raz i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak smalec powinien wytrzymać kilka tygodni w lodówce. Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |