0 0
Domowy smalec

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
500g słoniny wieprzowej
150g słoniny wędzonej
200g boczku wędzonego (dobrej jakości)
2 cebule
2 ząbki czosnku
do smaku soli
do smaku papryki Pimenton lub słodkiej wędzonej
do smaku majeranku

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

235
Kcal
2,5
B [g]
24,8
T [g]
0,75
W [g]

Domowy smalec

Smalczyk z cebulką, skwarkami i boczkiem

Cechy:
Kuchnia
  • M minut
  • Porcji: 24
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Podziel się

Idąc za ciosem i miłością do tradycyjnej polskiej kuchni, podrzucam Wam przepis na domowy smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulką. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść łyżeczką 😂

W diecie ketogenicznej będzie świetnym dodatkiem do ogórka kiszonego, ewentualnie niewielkiej ilości chleba IG, a poza nią najlepszy będzie oczywiście z pajdą świeżego chleba.

Uwaga – ciężko się przy nim opanować 😜

—-

Podanie makroskładników i wartości odżywczych w smalcu wydaje się mijać z celem 😂 Ale dla porządku załóżmy, że z powyższych składników powstają 24 porcje smalcu. Wartości odżywcze poniżej.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30 minut

Smalec domowy ze skwarkami - topienie słoniny

Słoninę (zwykłą oraz wędzoną) pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i wytapiaj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę oraz posiekaj cebulę (również dość drobno).

2
Gotowe!
15 minut

Dodatki do smalcu

Po upływie kwadransu dodaj do częściowo wytopionych skwarków boczek, po kolejnych 5 minutach dodaj cebulkę oraz dwa obrane ząbki czosnku. Po ok. 10-15 minutach, gdy cebula się zeszkli, a boczek zarumieni, sprawdź stan skwarków. Jeśli będą już wytopione i leciutko chrupiące, smalec jest gotowy.

3
Gotowe!
10 minut

Doprawianie smalcu

Dopraw smalec solą, majerankiem oraz papryką. Wyciągnij czosnek, a pozostałą zawartość przełóż do słoików (wyjdą 2 prawie pełne słoiczki półlitrowe). Najpierw przełóż skwarki, następnie zalej smalcem.

4
Gotowe!
kilka godzin

Tężenie smalczyku ze skwarkami

Domowy smalec będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. W trakcie warto raz na jakiś czas zamieszać łyżeczką w słoiczku - dzięki temu składniki nie opadną na dno.

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Domowy smalec 1
poprzednie
Sałatka à la Cezar
Sos koktajlowy różowy
następne
Sos koktajlowy różowy
Domowy smalec 2
poprzednie
Sałatka à la Cezar
Sos koktajlowy różowy
następne
Sos koktajlowy różowy