1 2
Domowy smalec 🥓

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
500g słoniny wieprzowej
150g słoniny wędzonej
200g boczku wędzonego (dobrej jakości)
2 cebule
2 ząbki czosnku
do smaku soli
do smaku papryki Pimenton lub słodkiej wędzonej
do smaku majeranku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

235
Kcal
2,5
B [g]
24,8
T [g]
0,75
W [g]

Domowy smalec 🥓

Smalczyk z cebulką, skwarkami i boczkiem

Cechy:
Kuchnia
  • 4H
  • Porcji: 24
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Idąc za ciosem i miłością do tradycyjnej polskiej kuchni, dziś przepis na mój (i jak się okazuje Wasz również) ulubiony, domowy smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulką!

Domowy smalec – jakie składniki?

  • Podstawą przygotowania domowego smalcu jest świeża słonina, z której powstaną między innymi chrupiące skwarki. Bez tego ani rusz.
  • Następnie dobrej jakości boczek wędzony (sprawdzaj skład!) i wędzona słonina, które dodadzą wędzonego aromatu i smaku smalcowi.
  • Przyprawowe „must have” to: majeranek, czosnek i sól. Warto również dodać odrobinę słodkiej papryki, jeśli nie przeszkadza Ci lekko żółta barwa smalcu.
  • I na sam koniec: cebulka, która zwieńczy ten apetyczny domowy smalec.

Gotowy smalczyk możesz podać na przykład na chlebie czystoziarnistym. Jeśli lubisz tego typu smarowidła, koniecznie sprawdź również Rillettes z kaczki 🇫🇷.

Przechowywanie smalcu

Smalec najlepiej przechowywać w słoikach. Ze względu na zawartość mięsa i cebuli, by przedłużyć trwałość, należy go zawekować. Więcej szczegółów jak to zrobić, znajdziesz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Domowy smalczyk – wartości odżywcze

Podanie makroskładników i wartości odżywczych w smalcu wydaje się mijać z celem 😄 Ale dla porządku załóżmy, że z powyższych składników powstają 24 porcje smalcu.

Edit. Przepis na domowy smalec powstał w 2016 roku. Sześć lat później doczekał się aktualizacji.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30 minut

Smalec domowy ze skwarkami - topienie słoniny

Słoninę (zwykłą oraz wędzoną) pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i wytapiaj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę oraz posiekaj cebulę (również dość drobno).

2
Gotowe!
15 minut

Smalec domowy z boczkiem i skwarkami - dodatki

Po upływie kwadransu dodaj do częściowo wytopionych skwarków boczek, po kolejnych 5 minutach dodaj cebulkę oraz dwa obrane ząbki czosnku. Po ok. 10-15 minutach, gdy cebula się zeszkli, a boczek zarumieni, sprawdź stan skwarków. Jeśli będą już wytopione i leciutko chrupiące, smalec jest gotowy.

3
Gotowe!
10 minut

Smalec domowy - przyprawy

Dopraw smalec solą, majerankiem oraz papryką. Wyciągnij czosnek, a pozostałą zawartość przełóż do słoików (wyjdą 2 prawie pełne słoiczki półlitrowe). Najpierw przełóż skwarki, następnie zalej smalcem.

4
Gotowe!
kilka godzin

Tężenie smalczyku ze skwarkami

Domowy smalec będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. W trakcie warto raz na jakiś czas zamieszać łyżeczką w słoiczku - dzięki temu składniki nie opadną na dno.

5
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) domowego smalcu

Domowy smalczyk możesz bez problemu zawekować. Podziel smarowidło na porcje bezpośrednio do małych, czystych słoiczków z nienaruszoną nakrętką.

Postaw słoiczki z domowym smalcem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić domowy smalec przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowane słoiczki z domowym smalczykiem przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc mogą tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymują tak długo. 😃

Jeśli domowy smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulą planujesz zjeść w ciągu kilku tygodni to wystarczy, że słoiki pasteryzujesz tylko raz i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak smalec powinien wytrzymać kilka tygodni w lodówce.

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO naleśniki bez mąki
Poprzedni
KETO Naleśniki 🥞
bifteki
Następny
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽
KETO naleśniki bez mąki
Poprzedni
KETO Naleśniki 🥞
bifteki
Następny
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽