0 0
Placki z cukinii 🥒

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Placki z cukinii
1/2 kg cukinii waga już po wydrążeniu pestek
50g wędzonego boczku do pominięcia w wersji wege
25g tartego parmezanu lub innego twardego sera
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka drobno mielonej mąki migdałowej
sól, pieprz do smaku
wybrany olej do smażenia całość wchłonie ok. 3 łyżek
gaza
Twarożek śmietankowy
100g twarogu śmietankowego ok. 17% tłuszczu
100g śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

640
Kcal
28,18
B [g]
51,6
T [g]
18,4
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Placki z cukinii 🥒

Bezglutenowe placki z cukinii

Cechy:
Kuchnia
  • 20
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Placki z cukinii

  • Twarożek śmietankowy

O przepisie:

Udostępnij

Długo przekonywałam się do cukinii i dalej nie jest to moje ulubione warzywo. Jednak są takie dania, które uwielbiam, mimo, że cukinia występuje w roli głównej. Jednym z nich są właśnie placki z cukinii. Można jeść je na ciepło i na zimno. W domu i w pracy. Dobrze się odgrzewają, są smaczne i sycące, a co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu. Do tego w sezonie letnim także niskobudżetowe.

Z czym podać placki z cukinii?

Placki z cukinii możesz podać z twarożkiem śmietankowym, jak w tym przepisie. Dobrze smakować będą również z gulaszem, na przykład Ragoût 🍲 czy wołowiną po burgundzku 🍲 lub lekkim sosem czosnkowym.

Przepis na Placki z cukinii z twarogiem znajdziesz również w książce „Dieta keto. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Placki z cukinii - przygotowanie

Wydrążoną (pozbawioną pestek) cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp 1 łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę (sól w tym czasie powinna wyciągnąć nadmiar wody z cukinii).

2
Gotowe!
4M

Twarożek śmietankowy - przygotowanie

Twaróg śmietankowy rozdrobnij (przecierakiem lub bardzo dokładnie widelcem). Dodaj śmietanę i starannie wymieszaj. Dopraw solą i odrobiną pieprzu (do smaku).

3
Gotowe!
1M

Placki z cukinii z twarogiem - smażenie

Pokrój boczek i cebulę w kostkę i podsmaż razem na odrobinie oleju.

Po godzinie bardzo dokładnie odsącz cukinię - przełóż całość do gazy i wykręcając pozbądź się całości wody (to gwarancja nierozpadających się placków).

Dodaj do cukinii 2 jajka, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, boczek i cebulkę, mąkę migdałową oraz tarty parmezan. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Z powstałej masy, formuj rękoma niewielkie placki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się mocno zarumienią.

Podawaj z twarożkiem. Możesz całość posypać szczypiorkiem.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

jajecznica z kurkami
Poprzedni
Jajecznica z kurkami 🍳
Jajecznica ze szparagami
Następny
Jajecznica ze szparagami 🍳
jajecznica z kurkami
Poprzedni
Jajecznica z kurkami 🍳
Jajecznica ze szparagami
Następny
Jajecznica ze szparagami 🍳