Składniki:
-
Placki z cukinii
-
1/2 kg cukiniiwaga już po wydrążeniu pestek
-
50g wędzonego boczkudo pominięcia w wersji wege
-
25g tartego parmezanulub innego twardego sera
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 jajka
-
1 łyżka drobno mielonej mąki migdałowej
-
sól, pieprzdo smaku
-
wybrany olej do smażeniacałość wchłonie ok. 3 łyżek
-
gaza
-
Twarożek śmietankowy
-
100g twarogu śmietankowegook. 17% tłuszczu
-
100g śmietany 18%
-
sól, pieprzdo smaku
O przepisie:
Długo przekonywałam się do cukinii i dalej nie jest to moje ulubione warzywo. Jednak są takie dania, które uwielbiam, mimo, że cukinia występuje w roli głównej. Jednym z nich są właśnie placki z cukinii. Można jeść je na ciepło i na zimno. W domu i w pracy. Dobrze się odgrzewają, są smaczne i sycące, a co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu. Do tego w sezonie letnim także niskobudżetowe.
Z czym podać placki z cukinii?
Placki z cukinii możesz podać z twarożkiem śmietankowym, jak w tym przepisie. Dobrze smakować będą również z gulaszem, na przykład Ragoût 🍲 czy wołowiną po burgundzku 🍲 lub lekkim sosem czosnkowym.
Przepis na Placki z cukinii z twarogiem znajdziesz również w książce „Dieta keto. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Placki z cukinii - przygotowanieWydrążoną (pozbawioną pestek) cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp 1 łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę (sól w tym czasie powinna wyciągnąć nadmiar wody z cukinii). |
2
Gotowe!
4M
|
Twarożek śmietankowy - przygotowanieTwaróg śmietankowy rozdrobnij (przecierakiem lub bardzo dokładnie widelcem). Dodaj śmietanę i starannie wymieszaj. Dopraw solą i odrobiną pieprzu (do smaku). |
3
Gotowe!
1M
|
Placki z cukinii z twarogiem - smażeniePokrój boczek i cebulę w kostkę i podsmaż razem na odrobinie oleju. Po godzinie bardzo dokładnie odsącz cukinię - przełóż całość do gazy i wykręcając pozbądź się całości wody (to gwarancja nierozpadających się placków). Dodaj do cukinii 2 jajka, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, boczek i cebulkę, mąkę migdałową oraz tarty parmezan. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy, formuj rękoma niewielkie placki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się mocno zarumienią. Podawaj z twarożkiem. Możesz całość posypać szczypiorkiem. |