Składniki:
-
KETO Carbonara
-
400g cukinii
-
150g guanciale lub pancetty
-
3 żółtka
-
1 ząbek czosnkuopcjonalnie
-
gałązka świeżego lub szczypta suszonego rozmarynu
-
sól i świeżo mielony pieprzdo smaku
-
40g tartego Parmigiano Reggiano lub Pecorino
O przepisie:
Mogłoby się wydawać, że trudno znaleźć oryginalny włoski przepis, który spełniałby wymogi keto. Tymczasem kuchnia włoska jest jedną z najbardziej obszernych na tym blogu. 😃 Tym razem zatem KETO Carbonara!
Jeśli śledzisz bloga to wiesz, że wśród przepisów pojawił się już dość łatwy w przygotowaniu, ale i odgrzaniu przepis Tagliatelle z cukinii z sosem śmietanowym à la Carbonara. Dziś jednak przygotujemy oryginalny włoski sos carbonara!
KETO carbonara – jaki makaron wybrać?
Sam sos Carbonara (czyli połączenie jajek i guanciale lub pancetty) wpisuje się idealnie w założenia diety ketogenicznej, gorzej niestety z makaronem. By rozwiązać ten problem, możesz użyć KETO makaron z mozzarelli, ale wtedy uzyskasz prawdziwą bombę kaloryczną. Uważam, że zdecydowanie lepiej podać sos carbonara makaronem z cukinii! W ostateczności możesz rozważyć makaron konjac, ale osobiście nie jestem jego fanką.
Przepis na keto carbonara znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
KETO Carbonara - przygotowanie makaronu z cukiniiZ umytej cukini, za pomocą obieraczki do warzyw, wykrawaj paski na kształt makaronu tagliatelle (z pominięciem gniazd nasiennych). Cukinię posól i odstaw na minimum kilkanaście minut. Następnie osusz ją ręcznikiem papierowym, by carbonara nie wyszła zbyt wodnista. |
2
Gotowe!
15M
|
KETO Carbonara- przygotowanie sosuPokrój guanciale (lub pancettę) w kostkę lub wąskie paski. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytop. Dodaj posiekany rozmaryn oraz czosnek. Dopraw pieprzem. Następnie dodaj cukinię i duś do miękkości - około 2-3 minuty. Jajka sparz i roztrzep. Dodaj połowę startego sera i wymieszaj. |
3
Gotowe!
|
KETO Carbonara - podanie makaronu |