1 0
KETO Carbonara 🥓

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Carbonara
400g cukinii
150g guanciale lub pancetty
3 żółtka
1 ząbek czosnku opcjonalnie
gałązka świeżego lub szczypta suszonego rozmarynu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
40g tartego Parmigiano Reggiano lub Pecorino

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

481
Kcal
25
B [g]
39
T [g]
8
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Carbonara 🥓

Włoski sos carbonara z makaronem z cukinii

Cechy:
Kuchnia
  • 45M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

  • KETO Carbonara

O przepisie:

Udostępnij

Mogłoby się wydawać, że trudno znaleźć oryginalny włoski przepis, który spełniałby wymogi keto. Tymczasem kuchnia włoska jest jedną z najbardziej obszernych na tym blogu. 😃  Tym razem zatem KETO Carbonara!

Jeśli śledzisz bloga to wiesz, że wśród przepisów pojawił się już dość łatwy w przygotowaniu, ale i odgrzaniu przepis Tagliatelle z cukinii z sosem śmietanowym à la Carbonara. Dziś jednak przygotujemy oryginalny włoski sos carbonara!

KETO carbonara – jaki makaron wybrać?

Sam sos Carbonara (czyli połączenie jajek i guanciale lub pancetty) wpisuje się idealnie w założenia diety ketogenicznej, gorzej niestety z makaronem. By rozwiązać ten problem, możesz użyć KETO makaron z mozzarelli, ale wtedy uzyskasz prawdziwą bombę kaloryczną. Uważam, że zdecydowanie lepiej podać sos carbonara makaronem z cukinii! W ostateczności możesz rozważyć makaron konjac, ale osobiście nie jestem jego fanką.

Przepis na keto carbonara znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

KETO Carbonara - przygotowanie makaronu z cukinii

Z umytej cukini, za pomocą obieraczki do warzyw, wykrawaj paski na kształt makaronu tagliatelle (z pominięciem gniazd nasiennych). Cukinię posól i odstaw na minimum kilkanaście minut. Następnie osusz ją ręcznikiem papierowym, by carbonara nie wyszła zbyt wodnista.

2
Gotowe!
15M

KETO Carbonara- przygotowanie sosu

Pokrój guanciale (lub pancettę) w kostkę lub wąskie paski. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytop. Dodaj posiekany rozmaryn oraz czosnek. Dopraw pieprzem. Następnie dodaj cukinię i duś do miękkości - około 2-3 minuty.

Jajka sparz i roztrzep. Dodaj połowę startego sera i wymieszaj.

3
Gotowe!

KETO Carbonara - podanie makaronu

Patelnię zdejmij z palnika. Wlej jajka do sosu i mieszaj do momentu zgęstnienia sosu (jajka nie powinny się ściąć). Dopiero na tym etapie dopraw solą do smaku - guanciale, ser i cukinia oddadzą sporo soli do sosu. Wyłóż carbonarę na talerze i posyp pozostałym serem.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

caprese
Poprzedni
Sałatka Caprese 🍅
KETO Gofry
Następny
Keto GOFRY 🧇
caprese
Poprzedni
Sałatka Caprese 🍅
KETO Gofry
Następny
Keto GOFRY 🧇