11 1
KETO brownie z masłem orzechowym 🍫

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Krem orzechowy
100g masła orzechowego 100%
250g mascarpone
1 szczypta soli (do smaku)
3 łyżki lub do smaku erytrolu
kilka kropel stewii
Brownie (forma okrągła 24 cm)
150g czekolady min. 70%
150g masła
6 jajek
1 łyżka mąki migdałowej
1 szczypta wanilii
1 szczypta suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
60g lub do smaku erytrolu lub innego slodzika
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

507,3
Kcal
12
B [g]
46
T [g]
9,5
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO brownie z masłem orzechowym 🍫

KETO ciasto czekoladowe z kremem orzechowym

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 1H40M
  • Porcji: 8
  • Średni

Składniki:

  • Krem orzechowy

  • Brownie (forma okrągła 24 cm)

O przepisie:

Udostępnij

KETO ciasto czekoladowe z masłem orzechowym to jeden z moich najbardziej udanych eksperymentów cukierniczych! ❤️ Delikatnie słodkie, wyważone, wprost rozpływa się w ustach – amerykańskie marzenie w niskowęglowodanowej wersji. To ciasto kochają moi znajomi, kocha je mój Mąż, kocham je ja. Co więcej: brownie z masłem orzechowym doceniacie i Wy – to jedno z najpopularniejszych ciast na blogu!

Przepis na brownie z masłem orzechowym znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Edit. Przepis na keto brownie z masłem orzechowym powstał w listopadzie 2019. 3 lata później doczekał się aktualizacji. 😃

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

Rozpuszczenie czekolady

Czekoladę połam na kostki i rozpuść wraz masłem w kąpieli wodnej lub garnuszku (na wolnym ogniu), co chwilę mieszając aż do połączenia składników. Następnie dodaj erytrol, wymieszaj masę i ostudź.

2
Gotowe!
60M

Pieczenie ciasta

Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij z małą szczyptą soli. Na koniec ubijania dodaj żółtka, a następnie mąkę migdałową, wanilię, skórkę pomarańczową oraz wystudzoną czekoladę. Całość wymieszaj i przelej do formy (u mnie okrągła 24 cm).

Piecz 30 minut w 180 stopniach (proponuję ustawienie termoobieg + dół, w przypadku włączenia górnej grzałki brownie często pęka), a następnie wystudź.

3
Gotowe!
10M

Przygotowanie kremu z mascarpone i masła orzechowego

W misce ubij mascarpone z dowolnym słodzikiem. Dodaj masło orzechowe, szczyptę soli i wymieszaj. Dosłodź i dosól do smaku (krem powinien być delikatnie słodki i zarazem słony).

4
Gotowe!
10M

Dekorowanie brownie z masłem orzechowym

Krem wyłóż na brownie, udekoruj według preferencji (na przykład kruszonymi orzechami ziemnymi). Smacznego! ❤️

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

smażony ser
Poprzedni
Smażony ser z sosem tatarskim 🧀
keto chicken burger
Następny
Chicken Burger w Oopsie Bread 🍔
smażony ser
Poprzedni
Smażony ser z sosem tatarskim 🧀
keto chicken burger
Następny
Chicken Burger w Oopsie Bread 🍔