Makaron z mozzarelli
Pyszny, ketogeniczny makaron z mozzarelli i żółtek jaja

0 0
Makaron z mozzarelli

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
200g tartej mozzarelli
2 żółtka

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

689
Kcal
58,2
B [g]
49,3
T [g]
3,1
W [g]
Cechy:
Kuchnia:
  • 20M
  • Porcji: 1
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Makaron i dieta ketogeniczna nie idą w parze? ? Tak sądziłam, przynajmniej do dziś!

Nie żebym nie próbowała różnych opcji:

Wszystko ciekawe w smaku (poza chemicznym makaronem low carb – ten był porażką), lecz miało jedną wadę. Absolutnie w niczym nie przypominało makaronu pszennego, który wszyscy znamy i kochamy ?

Została mi jeszcze jedna opcja ???

Keto makaron z mozzarelli i jajek

Przygotowania makaronu z mozzarelli próbowałam już dawno temu. Nigdy nie wyszedł jednak tak jak powinien – rozpadał się w trakcie gotowania i zamieniał w papkę niezdatną do spożycia. Dziś zmieniłam jeden szczegół, dzięki któremu na obiad, bez żadnych wyrzutów sumienia, jadłam tagliatelle z sosem bolognese?

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Tartą mozzarellę włóż w miseczce do mikrofalówki. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia (ok. 1,5 minuty w 900W).

2
Gotowe!

Dodaj 2 żółtka i dokładnie wymieszaj szpatułką. Docelowo powinna powstać zwarta kulka „ciasta”.

3
Gotowe!

„Ciasto” włóż pomiędzy 2 warstwy papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj.

4
Gotowe!

Włóż mozzarellę (wraz z papierem do pieczenia) do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika i piecz/susz przez 15 minut. To właśnie ten jeden, ważny element, dzięki któremu ”ciasto” delikatnie się przypieka i utrzymuje formę podczas gotowania.

5
Gotowe!

Ostudź mozzarellę, pokrój na wąskie paski i przechowuj w lodówce. Przed podaniem wrzuć na 20-30 sekund do wrzącej wody. Następnie podaj z ulubionym sosem.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Sos musztardowo koperkowy
Poprzedni
Sos musztardowo-koperkowy
Sos czosnkowy
Następny
Sos czosnkowy
Sos musztardowo koperkowy
Poprzedni
Sos musztardowo-koperkowy
Sos czosnkowy
Następny
Sos czosnkowy