Składniki:
-
200g tartej mozzarelli (twardej)
-
2 żółtka
O przepisie:
Makaron i dieta ketogeniczna nie idą w parze? Tak sądziłam, przynajmniej do dziś! Dotychczas próbowałam różnych opcji:
- keto makaron konjac / shirataki,
- spaghetti z cukinii,
- dynia makaronowa,
- sprowadzany z USA niskowęglowodanowy makaron.
Wszystko ciekawe w smaku (poza chemicznym makaronem low carb – ten był porażką), lecz miało jedną wadę. Absolutnie w niczym nie przypominało makaronu pszennego, który wszyscy znamy i kochamy. 😛
Została mi jeszcze jedna opcja!
Keto makaron z mozzarelli i jajek
Przygotowania makaronu z mozzarelli próbowałam już dawno temu. Nigdy nie wyszedł jednak tak jak powinien – rozpadał się w trakcie gotowania i zamieniał w papkę niezdatną do spożycia. Dziś zmieniłam jeden szczegół, dzięki któremu na obiad, bez żadnych wyrzutów sumienia, jadłam tagliatelle z sosem bolognese!
Najlepszy KETO makaron
Po wielu testach to właśnie keto makaron z mozzarelli i żółtek podbija serca i żołądki ketogeników, ale również osób jedzących węglowodany. Naprawdę!
Jak podawać keto makaron?
Możesz użyć wspomnianego sosu bolognese. Sprawdzi się również keto carbonara. Albo jako dodatek do polędwiczek z suszonymi pomidorami. Ale wcale nie musisz podawać keto makaronu z mozzarelli i żółtek z cięższym sosem. Równie dobrze smakuje w lekkiej oprawie jako dodatek do maślano-cytrynowej piersi z kurczaka w pomidorach 🥘 lub w opcji WEGE!
KETO Makaron w wersji WEGE
Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek z pomidorkami koktajlowymi. Dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj do powstałego sosu keto makaron oraz posiekaną świeżą bazylię, wymieszaj, posyp odrobinką parmigiano reggiano i pałaszuj ze smakiem. ❤️
Edit. Przepis z 10.05.2019, aktualizowany 12.04.2022.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Przygotowanie mozzarelliTartą mozzarellę włóż w miseczce do mikrofalówki. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia (ok. 1,5 minuty w 900W). |
2
Gotowe!
|
Wymieszanie składników makaronuDodaj 2 żółtka i dokładnie wymieszaj szpatułką. Docelowo powinna powstać zwarta kulka „ciasta”. |
3
Gotowe!
|
KETO Makaron - nadawanie kształtu„Ciasto” włóż pomiędzy 2 warstwy papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj. |
4
Gotowe!
|
Suszenie makaronu z mozzarelli i żółtekWłóż mozzarellę (wraz z papierem do pieczenia) do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika i piecz/susz przez 15 minut. To właśnie ten jeden, ważny element, dzięki któremu ”ciasto” delikatnie się przypieka i utrzymuje formę podczas gotowania. |
5
Gotowe!
|
Podgrzewanie keto makaronuOstudź mozzarellę, pokrój na wąskie paski i przechowuj w lodówce. Przed podaniem wrzuć keto makaron na 20-30 sekund do wybranego, gorącego sosu lub wrzącej wody. |