0 0
KETO makaron z mozzarelli

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
200g tartej mozzarelli
2 żółtka

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

689
Kcal
58,2
B [g]
49,3
T [g]
3,1
W [g]

KETO makaron z mozzarelli

Ketogeniczny makaron z mozzarelli i żółtek

Cechy:
Kuchnia
  • 20M
  • Porcji: 1
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Makaron i dieta ketogeniczna nie idą w parze? Tak sądziłam, przynajmniej do dziś! Dotychczas próbowałam różnych opcji:

Wszystko ciekawe w smaku (poza chemicznym makaronem low carb – ten był porażką), lecz miało jedną wadę. Absolutnie w niczym nie przypominało makaronu pszennego, który wszyscy znamy i kochamy. 😛

Została mi jeszcze jedna opcja!

Keto makaron z mozzarelli i jajek

Przygotowania makaronu z mozzarelli próbowałam już dawno temu. Nigdy nie wyszedł jednak tak jak powinien – rozpadał się w trakcie gotowania i zamieniał w papkę niezdatną do spożycia. Dziś zmieniłam jeden szczegół, dzięki któremu na obiad, bez żadnych wyrzutów sumienia, jadłam tagliatelle z sosem bolognese!

Najlepszy KETO makaron

Po wielu testach to właśnie keto makaron z mozzarelli i żółtek podbija serca i żołądki ketogeników, ale również osób jedzących węglowodany. Naprawdę!

Jak podawać keto makaron?

Możesz użyć wspomnianego sosu bolognese. Sprawdzi się również keto carbonara. Albo jako dodatek do polędwiczek z suszonymi pomidorami. Ale wcale nie musisz podawać keto makaronu z mozzarelli i żółtek z cięższym sosem. Równie dobrze smakuje w lekkiej oprawie jako dodatek do maślano-cytrynowej piersi z kurczaka w pomidorach 🥘 lub w opcji WEGE!

KETO Makaron w wersji WEGE

Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek z pomidorkami koktajlowymi. Dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj do powstałego sosu keto makaron oraz posiekaną świeżą bazylię, wymieszaj, posyp odrobinką parmigiano reggiano i pałaszuj ze smakiem. ❤️

Edit. Przepis z 10.05.2019, aktualizowany 12.04.2022.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie mozzarelli

Tartą mozzarellę włóż w miseczce do mikrofalówki. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia (ok. 1,5 minuty w 900W).

2
Gotowe!

Wymieszanie składników makaronu

Dodaj 2 żółtka i dokładnie wymieszaj szpatułką. Docelowo powinna powstać zwarta kulka „ciasta”.

3
Gotowe!

KETO Makaron - nadawanie kształtu

„Ciasto” włóż pomiędzy 2 warstwy papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj.

4
Gotowe!

Suszenie makaronu z mozzarelli i żółtek

Włóż mozzarellę (wraz z papierem do pieczenia) do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika i piecz/susz przez 15 minut. To właśnie ten jeden, ważny element, dzięki któremu ”ciasto” delikatnie się przypieka i utrzymuje formę podczas gotowania.

5
Gotowe!

Podgrzewanie keto makaronu

Ostudź mozzarellę, pokrój na wąskie paski i przechowuj w lodówce. Przed podaniem wrzuć keto makaron na 20-30 sekund do wybranego, gorącego sosu lub wrzącej wody.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

ragout
Poprzedni
Ragoût 🍲
pizza z kalafiora
Następny
Pizza z kalafiora 🍕
ragout
Poprzedni
Ragoût 🍲
pizza z kalafiora
Następny
Pizza z kalafiora 🍕