Składniki:
-
KETO Brownie - składniki podstawowe
-
200 g czekolady gorzkiej 80%
-
200 g masła
-
8 jajek
-
80g erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)
-
1/3 łyżeczki mielonej wanilii bourbon
-
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
2 łyżki drobno mielonej mąki migdałowej (ale wyjdzie również bez)
-
KETO brownie - składniki dodatkowe (niewliczone w makro)
-
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
-
garść chipsów kokosowych
-
garść orzechów
-
łyżka płatków migdałowych
O przepisie:
To jedno z tych ciast, które kocha się od pierwszego kęsa. Keto brownie to propozycja dla wszystkich, którzy tęsknią za intensywnie czekoladowym deserem, ale chcą trzymać się zasad diety ketogenicznej. Bez mąki, bez cukru, bez zbędnych składników – a mimo to wilgotne, głębokie w smaku i uzależniająco pyszne. To idealny keto deser na szybko, zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Sprawdź przepis na keto brownie i przekonaj się, że niskowęglowodanowe wypieki potrafią być naprawdę spektakularne.
KETO brownie to jedno z tych ciast, które robi się dosłownie w kilkanaście minut. Zarówno samo przygotowanie, jak i pieczenie są ekspresowe. To świetna propozycja dla osób zabieganych, ale także dla tych, którzy po prostu chcą zaspokoić chęć na słodkie… bez wybijania się z ketozy.
Dlaczego warto upiec to brownie?
- Keto-friendly – to niskowęglowodanowe ciasto bez cukru i mąki pszennej
- Bez glutenu i laktozy – przy użyciu produktów bez glutenu i laktozy (np. oleju roślinnego zamiast masła, czekolady bez laktozy)
- Szybkie przygotowanie – keto brownie będzie gotowe w mniej niż 20 minut (+pół godzinki pieczenia)
- Głęboki smak prawdziwej czekolady, bez sztucznych aromatów
- Prosty przepis – tylko kilka składników i minimum wysiłku
Propozycje dodatków do KETO brownie
- 🥜 Dodaj do środka garść orzechów włoskich, pekan lub laskowych dla chrupkości.
- 🧂 Lubisz kontrast smaków? Posyp brownie solą morską przed pieczeniem.
- 🍒 Na specjalną okazję podaj je z frużeliną malinową bez cukru lub kremem z mascarpone i erytrytolu.
- 🍫 Użyj czekolady minimum 85% lub pastylek czekoladowych bez cukru, by wzbogacić strukturę.
To keto ciasto czekoladowe jest pyszne zarówno na ciepło, jak i przechowywane przez kilka dni w lodówce. Świetnie się nada na przekąskę, towarzyszyło nam nawet podczas wakacji na Bornholmie! ❤️
KETO brownie w różnych odsłonach
Jeśli jesteś miłośnikiem lub miłośniczką czekolady, sprawdź również:
- Korzenne BROWNIE z mascarpone i malinami
- KETO brownie z masłem orzechowym 🍫
- KETO Tort czekoladowy 🍫
- Korzenne ciasto z gruszkami
- Lody czekoladowe z orzechami makadamia BEZ CUKRU 🍦
- Mus czekoladowy
- Ciastka czekoladowe bez cukru
Edit. Przepis na brownie jest jednym z najstarszych na blogu. Powstał w 2018 roku i 15.05.2025 doczekał się aktualizacji 😃
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
Przygotowanie KETO brownieCzekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, mąkę migdałową (można pominąć - z mąką migdałową ciasto czekoladowe odrobinkę lepiej rośnie), wanilię i wybrany zamiennik cukru. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. |
2
Gotowe!
30M
|
Pieczenie KETO brownie |
3
Gotowe!
|
Podawanie KETO brownies |
4
Gotowe!
|
Przechowywanie KETO brownieBrownie przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Możesz także zamrozić pokrojone kawałki na okres do 3 miesięcy. |