Ciasto czekoladowe – brownie bez cukru
Intensywnie czekoladowe, niskowęglowodanowe brownie

0 0
Ciasto czekoladowe – brownie bez cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Czekoladowe Brownie - składniki podstawowe
200 g czekolady gorzkiej 80%
200 g masła
8 jajek
2 łyżki mąki migdałowej (drobno mielonej)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasto czekoladowe - składniki dodatkowe
80g (lub do smaku) słodzika, u mnie erytrolu
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
1 laska waniliowa
garść chipsów kokosowych
łyżka płatków migdałowych

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

373,5
Kcal
9,8
B [g]
34,6
T [g]
6,8
W [g]
Cechy:
  • 50 minut
  • Porcji: 10
  • Średni

Składniki:

  • Czekoladowe Brownie - składniki podstawowe

  • Ciasto czekoladowe - składniki dodatkowe

O przepisie:

Podziel się

“Nie lubię czekolady!” nie powiedział chyba nigdy nikt 😉 Chwilami tęskno mi było za mocno czekoladowym ciastem z dodatkiem bitej śmietany. Czemu więc nie spróbować upiec ketogenicznego brownie? Zaczęłam od lekkiej modyfikacji przepisu na torcik czekoladowy i jak to zwykle bywa: zupełnym przypadkiem udało mi się stworzyć jeden z lepszych deserów ketogenicznych na tym blogu.

Co więcej, ciasto jest zarówno pyszne na ciepło, jak i przechowywane przez kilka dni w lodówce. Świetnie się nada na przekąskę, towarzyszyło nam nawet podczas wakacji na Bornholmie (gdzie bardzo trudno jeść ketogenicznie… 😉 ).


Przepis zawiera 10 sporych porcji brownie. Wartości odżywcze liczone są ze wszystkimi, również opcjonalnymi składnikami, natomiast bez wspomnianej bitej śmietany.

No i standardowo: podane w wartościach odżywczych węglowodany są węglowodanami netto, czyli po odliczeniu erytrolu (alkoholu cukrowego), który poza indywidualnymi przypadkami nie powoduje wyrzutów insuliny.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i ostudź.
Pomarańczę sparz i umyj. Zetrzyj ok. 2 łyżek skórki.
Do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, mąkę migdałową (można pominąć, z mąką migdałową ciasto odrobinkę lepiej rośnie), tartą skórką pomarańczową, ziarna z laski wanilii i słodzik według preferencji.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
Przelej do formy 22-24 cm. Wierzch udekoruj chipsami kokosowymi i płatkami migdałowymi (opcjonalnie).

2
Gotowe!

Pieczenie czekoladowego brownie

Piecz do 30 minut w 180 stopniach. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem / wykałaczką - ciasto powinno być wilgotne, ale nie powinno zostawać na patyczku.

3
Gotowe!

Podawanie brownie bez cukru

Ciasto czekoladowe podawaj samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany bez cukru (śmietanka 36% ubita z kilkoma kropelkami stewii) i owocami jagodowymi.

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Ciasto czekoladowe - brownie bez cukru 1
poprzednie
Mus czekoladowy
Ciasto czekoladowe - brownie bez cukru 2
następne
Chipsy / krakersy serowe
Ciasto czekoladowe - brownie bez cukru 3
poprzednie
Mus czekoladowy
Ciasto czekoladowe - brownie bez cukru 4
następne
Chipsy / krakersy serowe