6 0
KETO Brownie 🍫

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Brownie - składniki podstawowe
200 g czekolady gorzkiej 80%
200 g masła
8 jajek
80g erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)
1/3 łyżeczki mielonej wanilii bourbon
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki drobno mielonej mąki migdałowej (ale wyjdzie również bez)
KETO brownie - składniki dodatkowe (niewliczone w makro)
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
garść chipsów kokosowych
garść orzechów
łyżka płatków migdałowych

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

316
Kcal
8
B [g]
30
T [g]
3
W [g]

KETO Brownie 🍫

Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez cukru

Cechy:
  • 50 minut
  • Porcji: 10
  • Średni

Składniki:

  • KETO Brownie - składniki podstawowe

  • KETO brownie - składniki dodatkowe (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

Wasz ulubiony przepis na KETO brownie, czyli przepyszne ciasto czekoladowe bez cukru i mąki.

W końcu: „nie lubię czekolady!” nie powiedział chyba nigdy nikt. 😉 Choć teraz wiem, że chęć na czekoladę to nie problem w keto (jeśli mówimy o czekoladzie gorzkiej) to na początku mojej przygody z keto, tęskno mi było zwłaszcza za mocno czekoladowym ciastem z dodatkiem bitej śmietany. I tak powstał jeden z najstarszych deserów ketogenicznych na tym blogu. Doczekał się między innymi wersji z masłem orzechowym, korzennej z mascarpone i malinami.

To keto ciasto czekoladowe jest pyszne zarówno na ciepło, jak i przechowywane przez kilka dni w lodówce. Świetnie się nada na przekąskę, towarzyszyło nam nawet podczas wakacji na Bornholmie! ❤️

Edit. Przepis na brownie jest jednym z najstarszych na blogu. Powstał w 2018 roku i 4 lata później doczekał się aktualizacji 😃

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie KETO brownie

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i ostudź. Do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, mąkę migdałową (można pominąć -z mąką migdałową ciasto odrobinkę lepiej rośnie), wanilię i wybrany zamiennik cukru.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.

Przelej ciasto do formy 22-24 cm. Wierzch możesz również udekorować (na przykład chipsami kokosowymi, siekanymi orzechami czy płatkami migdałów). Piecz do 30 minut w 180 stopniach.

2
Gotowe!

Podawanie KETO brownie

Ciasto czekoladowe podawaj samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany bez cukru (śmietanka 36% ubita z kilkoma kropelkami stewii) i owocami jagodowymi.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

krem pomidorowy
Poprzedni
KETO Krem pomidorowy 🍅
KETO SERNIK WIEDEŃSKI
Następny
KETO Sernik Wiedeński 🍰
krem pomidorowy
Poprzedni
KETO Krem pomidorowy 🍅
KETO SERNIK WIEDEŃSKI
Następny
KETO Sernik Wiedeński 🍰