Składniki:
-
KETO Brownie - składniki podstawowe
-
200 g czekolady gorzkiej 80%
-
200 g masła
-
8 jajek
-
80g erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)
-
1/3 łyżeczki mielonej wanilii bourbon
-
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
2 łyżki drobno mielonej mąki migdałowej (ale wyjdzie również bez)
-
KETO brownie - składniki dodatkowe (niewliczone w makro)
-
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
-
garść chipsów kokosowych
-
garść orzechów
-
łyżka płatków migdałowych
O przepisie:
Wasz ulubiony przepis na KETO brownie, czyli przepyszne ciasto czekoladowe bez cukru i mąki.
W końcu: „nie lubię czekolady!” nie powiedział chyba nigdy nikt. 😉 Choć teraz wiem, że chęć na czekoladę to nie problem w keto (jeśli mówimy o czekoladzie gorzkiej) to na początku mojej przygody z keto, tęskno mi było zwłaszcza za mocno czekoladowym ciastem z dodatkiem bitej śmietany. I tak powstał jeden z najstarszych deserów ketogenicznych na tym blogu. Doczekał się między innymi wersji z masłem orzechowym, korzennej z mascarpone i malinami.
To keto ciasto czekoladowe jest pyszne zarówno na ciepło, jak i przechowywane przez kilka dni w lodówce. Świetnie się nada na przekąskę, towarzyszyło nam nawet podczas wakacji na Bornholmie! ❤️
Edit. Przepis na brownie jest jednym z najstarszych na blogu. Powstał w 2018 roku i 24.02.2024 doczekał się aktualizacji 😃
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Przygotowanie KETO brownieCzekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i ostudź. Do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, mąkę migdałową (można pominąć -z mąką migdałową ciasto odrobinkę lepiej rośnie), wanilię i wybrany zamiennik cukru. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy 22-24 cm. Wierzch możesz również udekorować (na przykład chipsami kokosowymi, siekanymi orzechami czy płatkami migdałów). Piecz do 30 minut w 180 stopniach. |
2
Gotowe!
|
Podawanie KETO brownie |