8 0
KETO Brownie 🍫

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Brownie - składniki podstawowe
200 g czekolady gorzkiej 80%
200 g masła
8 jajek
80g erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)
1/3 łyżeczki mielonej wanilii bourbon
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki drobno mielonej mąki migdałowej (ale wyjdzie również bez)
KETO brownie - składniki dodatkowe (niewliczone w makro)
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
garść chipsów kokosowych
garść orzechów
łyżka płatków migdałowych

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

316
Kcal
8
B [g]
30
T [g]
3
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Brownie 🍫

Intensywnie czekoladowe ciasto keto bez cukru i mąki - gotowe w 50 minut!

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 50 minut
  • Porcji: 10
  • Średni

Składniki:

  • KETO Brownie - składniki podstawowe

  • KETO brownie - składniki dodatkowe (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

To jedno z tych ciast, które kocha się od pierwszego kęsa. Keto brownie to propozycja dla wszystkich, którzy tęsknią za intensywnie czekoladowym deserem, ale chcą trzymać się zasad diety ketogenicznej. Bez mąki, bez cukru, bez zbędnych składników – a mimo to wilgotne, głębokie w smaku i uzależniająco pyszne. To idealny keto deser na szybko, zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Sprawdź przepis na keto brownie i przekonaj się, że niskowęglowodanowe wypieki potrafią być naprawdę spektakularne.

KETO brownie to jedno z tych ciast, które robi się dosłownie w kilkanaście minut. Zarówno samo przygotowanie, jak i pieczenie są ekspresowe. To świetna propozycja dla osób zabieganych, ale także dla tych, którzy po prostu chcą zaspokoić chęć na słodkie… bez wybijania się z ketozy.

Dlaczego warto upiec to brownie?

  • Keto-friendly – to niskowęglowodanowe ciasto bez cukru i mąki pszennej
  • Bez glutenu i laktozy – przy użyciu produktów bez glutenu i laktozy (np. oleju roślinnego zamiast masła, czekolady bez laktozy)
  • Szybkie przygotowanie – keto brownie będzie gotowe w mniej niż 20 minut (+pół godzinki pieczenia)
  • Głęboki smak prawdziwej czekolady, bez sztucznych aromatów
  • Prosty przepis – tylko kilka składników i minimum wysiłku

Propozycje dodatków do KETO brownie

  • 🥜 Dodaj do środka garść orzechów włoskich, pekan lub laskowych dla chrupkości.
  • 🧂 Lubisz kontrast smaków? Posyp brownie solą morską przed pieczeniem.
  • 🍒 Na specjalną okazję podaj je z frużeliną malinową bez cukru lub kremem z mascarpone i erytrytolu.
  • 🍫 Użyj czekolady minimum 85% lub pastylek czekoladowych bez cukru, by wzbogacić strukturę.

To keto ciasto czekoladowe jest pyszne zarówno na ciepło, jak i przechowywane przez kilka dni w lodówce. Świetnie się nada na przekąskę, towarzyszyło nam nawet podczas wakacji na Bornholmie! ❤️

KETO brownie w różnych odsłonach

Jeśli jesteś miłośnikiem lub miłośniczką czekolady, sprawdź również:

Edit. Przepis na brownie jest jednym z najstarszych na blogu. Powstał w 2018 roku i  15.05.2025 doczekał się aktualizacji 😃

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

Przygotowanie KETO brownie

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i ostudź.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, mąkę migdałową (można pominąć - z mąką migdałową ciasto czekoladowe odrobinkę lepiej rośnie), wanilię i wybrany zamiennik cukru.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.

2
Gotowe!
30M

Pieczenie KETO brownie

Przelej keto ciasto czekoladowe do formy 22-24 cm. Wierzch możesz również udekorować (na przykład chipsami kokosowymi, siekanymi orzechami czy płatkami migdałów). Piecz do 30 minut w 180 stopniach.

3
Gotowe!

Podawanie KETO brownies

Ciasto czekoladowe pokrój na kawałeczki. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany bez cukru (śmietanka 36% ubita z kilkoma kropelkami stewii) i owocami jagodowymi.

4
Gotowe!

Przechowywanie KETO brownie

Brownie przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Możesz także zamrozić pokrojone kawałki na okres do 3 miesięcy.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Ramen w wersji KETO
Poprzedni
RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜
Ramen w wersji KETO
Poprzedni
RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜