Składniki:
-
300g dobrej jakości boczku wędzonego
-
100g mascarpone
-
100ml śmietanki 30%
-
3 żółtka
-
1 ząbek czosnku
-
1 szczypta rozmarynu
-
do smaku: soli i pieprzu
-
300g cukinii
-
10g parmezanu
O przepisie:
Sos Carbonara jest jednym z tych, których modyfikacja pod kątem keto nie jest konieczna 😉 Wysoko-tłuszczowy sos świetnie sprawdzi się podany z makaronem z cukinii.
We Włoszech wersji Carbonary jest kilka, większość bazuje wyłącznie na żółtkach. Oryginalną carbonarę w wersji KETO znajdziesz tu. Muszę przyznać, że preferuję oryginał, ale trudno jest go odgrzać i przygotować na więcej niż 1-2 dni. Czasem więc wybieram sos śmietanowy bazujący jedynie na recepturze carbonary. Właśnie ten sos znajdziesz poniżej.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie tagliatelle z cukiniiDo przygotowania tagliatelle z cukinii przyda Ci się najprostsza obieraczka / obierak do warzyw. |
2
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie sosu carbonaraBoczek pokrój na cienkie, małe plastry i podsmaż na patelni. Posiekaj czosnek i gdy boczek już się zarumieni, dodaj go na patelnię. Podsmażaj przez niespełna minutę i dodaj szczyptę rozmarynu oraz mascarpone. Dokładnie wymieszaj, do momentu całkowitego rozpuszczenia mascarpone. Na tym etapie sos będzie miał tłustą, gęstą formę - nie przejmuj się tym. Dodaj wstążki z cukinii i duś razem przez 2-3 minuty. Do szklanki wlej śmietankę, żółtka i parmezan. Wymieszaj dokładnie i wlej powstałą miksturę na patelnię. Duś ze sobą ok. 2 minut, cała czas mieszając. W miarę możliwości podawaj od razu. Sos nada się jednak do późniejszego odgrzania. |