Tagliatelle z cukinii 脿 la Carbonara
Szybka w wykonaniu zucchini carbonara

1 0
Tagliatelle z cukinii 脿 la Carbonara

Udost臋pnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udost臋pnij ten adres url

Sk艂adniki:

Dostosuj liczb臋 porcji:
300g dobrej jako艣ci boczku w臋dzonego
100g mascarpone
100ml 艣mietanki 30%
3 偶贸艂tka
1 z膮bek czosnku
1 szczypta rozmarynu
do smaku: soli i pieprzu
300g cukinii
10g parmezanu

Warto艣ci od偶ywcze (dla jednej porcji):

892
Kcal
34
B [g]
79
T [g]
11
W [g]
Cechy:
Kuchnia
  • 25M
  • Porcji: 2
  • 艢redni

Sk艂adniki:

O przepisie:

Podziel si臋

Sos Carbonara jest jednym z tych, kt贸rych modyfikacja pod k膮tem keto nie jest konieczna 馃槈 Wysoko-t艂uszczowa carbonara 艣wietnie sprawdzi si臋 podana z makaronem z cukinii w formie spaghetti lub, jak w przepisie, w formie tagliatelle.

We W艂oszech wersji Carbonary jest kilka, wi臋kszo艣膰 bazuje wy艂膮cznie na 偶贸艂tkach. W mojej wersji tego popularnego dania, kt贸r膮 gotowa艂am jeszcze w czasach “przed keto” (wtedy po prostu z makaronem), znajdziecie r贸wnie偶 艣mietank臋 30% i mascarpone, kt贸re dodatkowo podbij膮 makrosk艂adniki o t艂uszcze.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie tagliatelle z cukinii

Do przygotowania tagliatelle z cukinii przyda Ci si臋 najprostsza obieraczka / obierak do warzyw.
Cukini臋 umyj i odkr贸j ko艅c贸wki. Nast臋pnie obieraczk膮 wykrawaj pionowe paski, na kszta艂t wst膮偶ek - makaronu tagliatelle. Wst膮偶ki cukinii prze艂贸偶 do miski, pos贸l, wymieszaj i odstaw na chwil臋.

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie sosu carbonara

Boczek pokr贸j na cienkie, ma艂e plastry i podsma偶 na patelni. Posiekaj czosnek i gdy boczek ju偶 si臋 zarumieni, dodaj go na patelni臋. Podsma偶aj przez niespe艂na minut臋 i dodaj szczypt臋 rozmarynu oraz mascarpone. Dok艂adnie wymieszaj, do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia mascarpone. Na tym etapie sos b臋dzie mia艂 t艂ust膮, g臋st膮 form臋 - nie przejmuj si臋 tym. Dodaj wst膮偶ki z cukinii i du艣 razem przez 2-3 minuty.

Do szklanki wlej 艣mietank臋, 偶贸艂tka i parmezan. Wymieszaj dok艂adnie i wlej powsta艂膮 mikstur臋 na patelni臋. Du偶 ze sob膮 ok. 2 minut, ca艂a czas mieszaj膮c.
Podawaj od razu i ciesz si臋 smakiem Carbonary 馃 bez makaronu 馃槈

Ms. Fox

Troch臋 z przymusu, troch臋 z wyboru zafascynowana kuchni膮 niskow臋glowodanow膮 i diet膮 ketogeniczn膮.Po latach prowadzenia 鈥瀗owoczesnego鈥 trybu 偶ycia, w kt贸rym kanapka, bu艂ka s艂odka, czy pizza by艂y na porz膮dku dziennym, musia艂am odkry膰, 偶e da si臋 inaczej. W kolejnych miesi膮cach od zmiany sposobu od偶ywiania, dowiedzia艂am si臋 te偶, 偶e tak 偶yje si臋 lepiej 馃槈Na co dzie艅 specjalista SEO, przedsi臋biorca, geek i mi艂o艣niczka ps贸w (a zw艂aszcza swojej suczki Tesli).

Tagliatelle z cukinii 脿 la Carbonara 1
poprzednie
Dynia makaronowa
Tagliatelle z cukinii 脿 la Carbonara 2
nast臋pne
Sa艂atka ze 艣wie偶ych warzyw
Tagliatelle z cukinii 脿 la Carbonara 3
poprzednie
Dynia makaronowa
Tagliatelle z cukinii 脿 la Carbonara 4
nast臋pne
Sa艂atka ze 艣wie偶ych warzyw