Tagliatelle z cukinii à la Carbonara
Szybka w wykonaniu zucchini carbonara

4 0
Tagliatelle z cukinii à la Carbonara

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
300g dobrej jakości boczku wędzonego
100g mascarpone
100ml śmietanki 30%
3 żółtka
1 ząbek czosnku
1 szczypta rozmarynu
do smaku: soli i pieprzu
300g cukinii
10g parmezanu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

892
Kcal
34
B [g]
79
T [g]
11
W [g]
Cechy:
Kuchnia:
  • 25M
  • Porcji: 2
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Sos Carbonara jest jednym z tych, których modyfikacja pod kątem keto nie jest konieczna 😉 Wysoko-tłuszczowa carbonara świetnie sprawdzi się podana z makaronem z cukinii w formie spaghetti lub, jak w przepisie, w formie tagliatelle.

We Włoszech wersji Carbonary jest kilka, większość bazuje wyłącznie na żółtkach. W mojej wersji tego popularnego dania, którą gotowałam jeszcze w czasach „przed keto” (wtedy po prostu z makaronem), znajdziecie również śmietankę 30% i mascarpone, które dodatkowo podbiją makroskładniki o tłuszcze.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie tagliatelle z cukinii

Do przygotowania tagliatelle z cukinii przyda Ci się najprostsza obieraczka / obierak do warzyw.
Cukinię umyj i odkrój końcówki. Następnie obieraczką wykrawaj pionowe paski, na kształt wstążek - makaronu tagliatelle. Wstążki cukinii przełóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na chwilę.

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie sosu carbonara

Boczek pokrój na cienkie, małe plastry i podsmaż na patelni. Posiekaj czosnek i gdy boczek już się zarumieni, dodaj go na patelnię. Podsmażaj przez niespełna minutę i dodaj szczyptę rozmarynu oraz mascarpone. Dokładnie wymieszaj, do momentu całkowitego rozpuszczenia mascarpone. Na tym etapie sos będzie miał tłustą, gęstą formę - nie przejmuj się tym. Dodaj wstążki z cukinii i duś razem przez 2-3 minuty.

Do szklanki wlej śmietankę, żółtka i parmezan. Wymieszaj dokładnie i wlej powstałą miksturę na patelnię. Duż ze sobą ok. 2 minut, cała czas mieszając.
Podawaj od razu i ciesz się smakiem Carbonary ? bez makaronu ?

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Dynia makaronowa 1
Poprzedni
Dynia makaronowa
Sałatka ze świeżych warzyw 2
Następny
Sałatka ze świeżych warzyw
Dynia makaronowa 3
Poprzedni
Dynia makaronowa
Sałatka ze świeżych warzyw 4
Następny
Sałatka ze świeżych warzyw