4 0
Tagliatelle z cukinii z sosem śmietanowym z boczkiem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
300g dobrej jakości boczku wędzonego
100g mascarpone
100ml śmietanki 30%
3 żółtka
1 ząbek czosnku
1 szczypta rozmarynu
do smaku: soli i pieprzu
300g cukinii
10g parmezanu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

892
Kcal
34
B [g]
79
T [g]
11
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Tagliatelle z cukinii z sosem śmietanowym z boczkiem

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 25M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Sos Carbonara jest jednym z tych, których modyfikacja pod kątem keto nie jest konieczna 😉 Wysoko-tłuszczowy sos świetnie sprawdzi się podany z makaronem z cukinii.

We Włoszech wersji Carbonary jest kilka, większość bazuje wyłącznie na żółtkach. Oryginalną carbonarę w wersji KETO znajdziesz tu. Muszę przyznać, że preferuję oryginał, ale trudno jest go odgrzać i przygotować na więcej niż 1-2 dni. Czasem więc wybieram sos śmietanowy bazujący jedynie na recepturze carbonary. Właśnie ten sos znajdziesz poniżej.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie tagliatelle z cukinii

Do przygotowania tagliatelle z cukinii przyda Ci się najprostsza obieraczka / obierak do warzyw.
Cukinię umyj i odkrój końcówki. Następnie obieraczką wykrawaj pionowe paski, na kształt wstążek - makaronu tagliatelle. Wstążki cukinii przełóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na chwilę.

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie sosu carbonara

Boczek pokrój na cienkie, małe plastry i podsmaż na patelni. Posiekaj czosnek i gdy boczek już się zarumieni, dodaj go na patelnię. Podsmażaj przez niespełna minutę i dodaj szczyptę rozmarynu oraz mascarpone. Dokładnie wymieszaj, do momentu całkowitego rozpuszczenia mascarpone. Na tym etapie sos będzie miał tłustą, gęstą formę - nie przejmuj się tym. Dodaj wstążki z cukinii i duś razem przez 2-3 minuty.

Do szklanki wlej śmietankę, żółtka i parmezan. Wymieszaj dokładnie i wlej powstałą miksturę na patelnię. Duś ze sobą ok. 2 minut, cała czas mieszając. W miarę możliwości podawaj od razu. Sos nada się jednak do późniejszego odgrzania.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Sałatka grecka
Poprzedni
Sałatka Grecka – Horiatiki
Sałatka ze świeżych warzyw
Następny
Sałatka ze świeżych warzyw
Sałatka grecka
Poprzedni
Sałatka Grecka – Horiatiki
Sałatka ze świeżych warzyw
Następny
Sałatka ze świeżych warzyw