11 0
KETO Sernik Wiedeński 🍰

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO SERNIK - składniki
1kg twarogu tłustego (ewentualnie twarogu z wiaderka o dobrym składzie)
10 jajek
150g erytrolu/ksylitolu
1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczy lub cytryny
1 laska wanilii
140g masła
KETO SERNIK - opcjonalne dodatki (niewliczone w makro)
czekolada biała bez cukru lub gorzka 80%
płatki migdałów
świeże owoce
domowa konfitura bez cukru
KETO sernik - potrzebne będą również:
okrągła forma 22 cm z wyjmowanym dnem
mikser z funkcją ubijania
maszynka do mielenia
silikonowa szpatułka
drobna tarka

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

302
Kcal
21
B [g]
3
W [g]
23
T [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Sernik Wiedeński 🍰

Tradycyjny sernik wiedeński w wersji bez glutenu i cukru

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia

Wasz ulubiony, sprawdzony przepis na tradycyjny sernik wiedeński w wersji keto i bez glutenu!

  • 1H40M
  • Porcji: 12
  • Średni

Składniki:

  • KETO SERNIK - składniki

  • KETO SERNIK - opcjonalne dodatki (niewliczone w makro)

  • KETO sernik - potrzebne będą również:

O przepisie:

Udostępnij

Wasz ulubiony sernik, inspirowany przepisem mojej Mamy. Dla mnie to smak dzieciństwa! Oczywiście w ketogenicznym wydaniu: bez cukru, glutenu i mąki pszennej. Idealny deser w diecie keto, ale również bezglutenowej czy niskowęglowodanowej. Jeśli szukasz przepisu na idealny keto sernik – nie musisz już szukać! KETO sernik wiedeński sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

Keto sernik wiedeński jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Może wydawać się, że wymaga odrobiny pracy przy mieleniu sera i łączeniu składników, lecz jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, a sam efekt zdecydowanie jest tego wart! Możesz oczywiście zastąpić też twaróg tym z wiaderka, choć w mojej ocenie smak prawdziwego twarogu w tym klasycznym serniku jest nie do zastąpienia.

KETO sernik – składniki:

Do przygotowania sernika przyda Ci się między innymi:

Przepis na sernik wiedeński możesz rozbudowywać o polewę czekoladową, dodatek owoców czy konfitury:

Jeśli szukasz keto serników z twarogiem „z wiaderka”, sprawdź również inne przepisy na bezglutenowe keto serniki.

 

Data pierwszej publikacji przepisu: kwiecień 2016
Data aktualizacji przepisu: 18 marca 2024


Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

KETO SERNIK - przygotowanie

Twaróg zmiel przynajmniej dwukrotnie lub zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.

Pomarańczę lub cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce i dodaj do twarogu. Laskę wanilii przekrój na pół i łyżeczką wydobądź miąższ. Dodaj go do sera.

Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z erytrolem. Gdy składniki się połączą, dodaj żółtka i ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj do sera i całość dokładnie wymieszaj.

Następnie ubij białka na sztywno i stopniowa dodawaj do sera. Delikatnie mieszaj silikonową szpatułką do momentu połączenia składników.

2
Gotowe!

KETO SERNIK - pieczenie

Przelej ciasto do formy (nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Uderz dnem foremki kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Piecz godzinę w 170 stopniach. Pozostaw do wystudzenia, a następnie delikatnie oddziel sernik od formy.

3
Gotowe!

KETO SERNIK - dodatki (opcjonalnie)

Po wystygnięciu sernika, rozpuść czekoladę z odrobiną masła w kąpieli wodnej i polej nią sernik. Posyp płatkami migdałowymi lub wyłóż owocami. Zamiast czekolady możesz wyłożyć na wierzch konfiturę, jak w przypadku keto sernika z jagodami.

Sam sernik smakuje jednak idealnie, również bez niczego.

4
Gotowe!

BEZGLUTENOWY KETO SERNIK - PODSUMOWANIE

Efekt jest naprawdę super. Jeśli tęsknisz za smakiem sernika, a musisz ograniczać cukry to keto sernik spełni Twoje oczekiwania, ❤️ Wychodzi wilgotny, mocno serowy, z delikatnym aromatem wanilii i pomarańczy. Rzadko mogę to napisać, ale w tym wypadku nie czuję różnicy pomiędzy sernikiem słodzonym cukrem, a tym „odchudzonym”. I to jest najlepsza rekomendacja.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO sernik pistacjowy
Poprzedni
KETO sernik pistacjowy 🍰
KETO sernik pistacjowy
Poprzedni
KETO sernik pistacjowy 🍰
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here