Składniki:
-
KETO szarlotka - kruche ciasto (forma do tarty 28-30 cm)
-
80g mąki kokosowej
-
2 jajka 100g masła (lub oleju kokosowego)
-
1 szczypta soli
-
1 łyżeczka erytrolu (lub innego zamiennika cukru)
-
KETO szarlotka - nadzienie
-
1 kg kwaśnych jabłek
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 szczypta kardamonu
-
20g masła (lub oleju kokosowego)
-
1/2 łyżeczki soku z cytryny
-
do smaku erytrolu (lub innego zamiennika cukru)
-
KETO szarlotka - kruszonka
-
80g masła (lub oleju kokosowego)
-
50g mąki kokosowej
-
2 łyżki wiórków kokosowych
-
3 łyżki erytrolu (lub innego zamiennika cukru)
O przepisie:
Gdy dni stają się krótsze i przesiadując wieczorami na balkonie czuję już zbliżającą się jesień, na liście moich ukochanych smaków pojawia się szarlotka. Dlatego dziś, jeszcze zanim skończy się lato, mam dla Ciebie przepis na keto szarlotkę!
Szarlotka KETO z mąki kokosowej
Kwaśny smak jabłek doskonale komponuje się z kokosem, więc ważnym składnikiem jabłecznika będzie mąka kokosowa.
Kokos, jak nie raz wspominałam już na blogu, jest produktem trudnym w obróbce. Sporo zależy od wybranej mąki kokosowej i jej właściwości absorpcyjnych (tego, jak mocno „chłonie” płyny). Piekąc, najczęściej wybieram tę mąkę kokosową i staram się nie kupować innych.
Podobnie zrób Ty – wybierz jeden produkt (czyli mąkę kokosową zawierającą mniej, niż 20g węglowodanów na 100g) i naucz się z nim pracować. Aby szarlotka była wilgotna, kontroluj ilość mąki kokosowej zarówno w cieście, jak i kruszonce. Jeśli zajdzie taka potrzeba (ciasto zrobi się suche i rozpadające), dodaj więcej mokrych składników (masła lub wody).
Z keto szarlotką czeka Cię trochę zabawy, ale uwierz mi: aromat i soczystość kwaśnych jabłek w otoczeniu kokosa to deser satysfakcjonujący nie tylko amatorów jabłecznika. 🍏
KETO szarlotka z mąki migdałowej
Jeśli nie odpowiada Ci smak kokosa w połączeniu z jabłkami, możesz użyć również mąki migdałowej (w wyniku podgrzewania orzechów, pojawiają się tłuszcze trans, więc jak zwykle: umiar ma znaczenie).
Mąki migdałowej użyj około dwukrotnie więcej: ok. 150g do spodu i ok. 100g do kruszonki. Zamiast wiórków kokosowych, możesz zastosować siekane płatki migdałowe. Do wypieków używam zazwyczaj tej mąki migdałowej.
Jakie jabłka do szarlotki?
Do szarlotki wybieramy zawsze niezbyt soczyste, kwaśne jabłka, takie jak papierówka, antonówka, reneta (szara lub złota) czy ligole.
Czy jabłka są KETO?
Jabłka nie są owocem, którego spotkacie w ketogenicznej piramidzie żywienia. Niemniej jednak w odpowiedniej oprawie mogą stanowić składnik niskowęglowodanowego deseru.
Nie tylko keto jabłecznik
Skoro lubisz kwaśne smaki, sprawdź koniecznie Tartę z lemon curd i włoską bezą BEZ CUKRU 🥧. A może wolisz klasykę? Zobacz KETO Sernik Wiedeński 🍰 lub inne keto ciasta.
Przepis na KETO jabłecznik znajdziesz również w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO tarta z jabłkami - pieczenie kruchego ciasta BEZ GLUTENUSkładniki na ciasto kruche dokładnie ze sobą wymieszaj, zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut do lodówki. Następnie wyłóż ciasto do formy na tartę i ugniatając palcami, wypełnij całe naczynie ciastem. W razie potrzeby, jeśli ciasto okaże się zbyt kruche, zwilż palce wodą. Ciasto ponakłuwaj widelcem lub wyłóż ceramicznym grochem do wypieków. Piecz ok. 12 minut w 180 stopniach (piekarnik nastawiony góra-dół). |
2
Gotowe!
|
KETO szarlotka - przygotowanie jabłek BEZ CUKRUW międzyczasie obierz i pokrój w drobniejszą kostkę jabłka. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i przyprawy, skrop całość cytryną. Podsmażaj kilka minut, aż jabłka zmiękną. |
3
Gotowe!
|
KETO jabłecznik - kokosowa kruszonka BEZ CUKRUWyłóż jabłka na upieczone ciasto i przygotuj kruszonkę. Masło, mąkę kokosową, wiórki i zamiennik cukru ugniataj palcami do zlepienia w charakterystyczną kruszonkę. Wysyp kruszonkę na jabłka i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. |