KETO catering 🍱 Wady i zalety gotowych diet pudełkowych

Od dłuższego czasu zauważam rosnącą popularność cateringów. Trend ten dotyka coraz to więcej osób i dlatego też – przyznaję – kilka razy skusiłam się na gotowe keto pudełka, m.in. w celu kulinarnego zainspirowania.
Czy dziwi mnie, że sięgamy po taką formę żywienia? Absolutnie nie. Co więcej, uważam, że jest to niezwykle obiecujący kierunek – w końcu zdecydowanie zdrowiej jest sięgnąć po gotowe dania z dowozem, niż rezygnować z posiłku lub zastępować go szybkimi przekąskami. Zaciekawiło mnie na tyle, że postanowiłam przyjrzeć się temu aspektowi nieco bliżej, przy okazji analizując wady i zalety dostępnych na rynku keto cateringów.
Jak zawsze przypominam, że przygotowany przeze mnie wpis nie zastąpi konsultacji lekarskiej czy dietetycznej. Nie traktujcie go więc jako wyroczni czy formy diagnostycznej.
Fenomen cateringów dietetycznych
W trakcie pisania wpisu pozwoliłam sobie skonsultować ów temat z bliskimi mi osobami (dziękuję Dawid, Oktawian i Ola!). Cała trójka regularnie korzysta z cateringów dietetycznych, dlatego też uznałam, że po argumenty najlepiej jest udać się do wiarygodnych recenzentów. Zadałam więc im proste pytanie:
Dlaczego korzystasz z cateringu?
Wśród pojawiających się odpowiedzi królowały opinie, że jest to „wygodna opcja dla osób zabieganych, które nie chcą lub nie lubią gotować”.
Dodatkowo Dawid stwierdził, że jest to „oszczędność czasu, dzięki której nie trzeba planować posiłków, robić zakupów i zaprzątać sobie głowy przygotowywaniem jedzenia”, Oktawian dodał na koniec, że „nie trzeba stać przy garach”.
Co ważne – pojawiło się również zdanie, że „catering daje większe zróżnicowanie posiłków”. Przyznam szczerze – bardzo mocno to do mnie przemawia, bo sama sięgając po catering szukałam w nim głównie inspiracji.
Opinie te pokrywają się z międzynarodowymi badaniami [1], które wskazują, że głównymi powodem zamawiania pudełek jest:
- Potrzeba tworzenia mniejszych porcji, a tym samym – zmniejszenia ryzyka marnowania jedzenia (65%),
- Niedostateczne umiejętności kulinarne (58%),
- Brak czasu na planowanie i przyrządzanie posiłków (55%),
- Brak pomysłów na tworzenie nowych przepisów w domu (ok. 43%),
- Nieodpowiednie gospodarowanie produktami i zapasami (48%).
Co ciekawe – badania te wskazały, że głównymi odbiorcami cateringu są 36-letnie kobiety z dużych miast. Wygląda na to, że jestem idealnym targetem dla tego typu usług.
O ile jeszcze kilka lat temu pojawiały głównie klasyczne diety odchudzające, oparte na zbilansowanych posiłkach z obniżoną kalorycznością, o tyle dziś przebierać możemy w dietach eliminacyjnych (pozbawionych laktozy czy glutenu), wegańskich, przeciwzapalnych, sportowych i keto. Na tych ostatnich skupiłam się nieco bardziej, analizując je pod kątem zalet i wad.
Zobacz również Dieta ketogeniczna (KETO). To musisz wiedzieć!.
KETO catering dietetyczny – zalety
Zacznijmy od pozytywnych akcentów, które z pewnością zachęcają do przetestowania gotowych keto pudełek. W ich wytypowaniu kierowałam się nie tylko własnymi przemyśleniami, ale także opiniami i deklaracjami, składanymi przez popularne na rynku firmy.
1. KETO dieta pudełkowa to wsparcie dla początkujących
Początki na każdej diecie bywają trudne – zwłaszcza, jeśli opierają się na konkretnych ograniczeniach i nieznanych dotychczas zasadach żywieniowych. Nie inaczej jest w przypadku diety ketogenicznej, która opiera się na niskiej podaży węglowodanów i jednocześnie wysokiej podaży tłuszczy, które indukują wzmożoną produkcję ciał ketonowych, stanowiących za alternatywne do glukozy źródło energii [2]. O ile w teorii wydaje się to jasne, o tyle w praktyce zadanie to jest już nieco bardziej skomplikowane – zwłaszcza pod kątem dobierania kaloryczności i wszystkich niezbędnych makro- i mikroskładników. Osoby początkujące często nie wiedzą, jak prowadzić dietę, która w ok. 70% składa się z tłuszczy. Dlatego też dieta pudełkowa keto jest idealnym wprowadzeniem i drogowskazem do późniejszego, samodzielnego przyrządzania posiłków.
2. KETO catering to gwarancja zbilansowanych posiłków
Każda dieta – od keto, przez dietę eliminacyjną – obarczona jest pewnym ryzykiem. Wynika to głównie z nieumiejętności tworzenia zbilansowanych i pełnowartościowych posiłków, które dostarczą błonnika, witamin i minerałów. Należy pamiętać, że organizm jest rozbudowaną maszyną, która wymaga doskonałego działania wszystkich układów i podzespołów. Dlatego też chroniczny niedobór witamin i minerałów prowadzić może do licznych dolegliwości i problemów zdrowotnych – poczynając od układu hormonalnego, przez nerwowy. Warto pamiętać, że diety niskowęglowodanowe są często ubogie w tiaminę, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę B6, wapń, magnez, żelazo i potas [3]. W skrajnie źle prowadzonej diecie dochodzić również może do niedoborów błonnika i fitochemikaliów [3], które zapobiegają infekcjom wirusowym. Przejście na dietę keto wymaga więc konsultacji lekarskich, badań kontrolnych i regularnego zgłębiania wiedzy. Jeśli nie masz narzędzi, czasu lub możliwości na edukację w tym obszarze – catering z pewnością jest jednym z lepszych rozwiązań. Upewnij się tylko, że w tworzeniu diety zaangażowany jest sztab specjalistów – tj. dietetyk, diabetolog i doświadczony szef kuchni.
3. Catering KETO to także inspiracja kulinarna
Jak mówi znane przysłowie – co dwie głowy, to nie jedna. Naturalne jest, że będąc na diecie, mamy potrzebę testowania nowych smaków, próbowania nowych potraw i urozmaicenia codziennego jadłospisu. Dotyczy to zarówno osób, które nie czują się pewnie w kuchni, jak i doświadczonych smakoszy i domowych szefów kuchni. Gotowe keto pudełka to bez wątpienia idealna inspiracja do próbowania nowych składników, a następnie do tworzenia własnych, innowacyjnych przepisów.
4. Catering to mniejsze ryzyko odstępstw
Dieta keto może mieć „trudny próg wejścia”. To wtedy szczególnie ważna jest dyscyplina, sumiennie tworzony plan żywieniowy i trzymanie wytycznych. Z doświadczenia wiem, że nawet jeden nie-keto-posiłek może negatywnie wpłynąć na samopoczucie, koncentrację i sprawność. Muszę przyznać, że najczęściej takie odstępstwa zdarzą się, gdy mój kalendarz pęka od spotkań i naglących terminów. Takie jednodniowe szaleństwo może (ale nie musi) negatywnie wpływać na poziom glukozy we krwi – udowodniono bowiem, że dieta keto może poprawić glikemię w przypadku pacjentów z cukrzycą typu 1 [3]. Dlatego też gotowe posiłki to idealna opcja dla wszystkich zabieganych i żyjących w pędzie, którzy chcą konsekwentnie trzymać się nowego sposobu żywienia.
5. KETO dieta pudełkowa to wsparcie w procesie odchudzania
Proces zrzucania masy ciała jest niezwykle złożony i nie bazuje wyłącznie na nowych nawykach żywieniowych. Ostatecznie na osiągany wynik wpływ ma m.in. regularność posiłków, ujemny bilans kaloryczny, odpowiednie proporcje składników odżywczych, nawodnienie, aktywność fizyczna i regeneracja organizmu. Bez wątpienia catering dietetyczny pomoże w niektórych tych elementach – zwłaszcza, jeśli nie masz doświadczenia w liczeniu kalorii czy planowaniu posiłków.
Sama dieta ketogeniczna może wspierać proces zrzucania tkanki tłuszczowej – zwłaszcza w przypadku pacjentów z zaburzeniem glikemii. Badania z 2017 roku [4] wskazały, że w ciągu 12 miesięcy diety niskowęglowodanowej (<130 g węglowodanów dziennie lub <26% kcal z węglowodanów) doprowadzono do większej utraty masy ciała u osób z cukrzycą typu 2, niż w przypadku innych diet kontrolnych o normalnej lub wyższej zawartości węglowodanów.
Dieta pudełkowa KETO – wady
Wraz z licznymi zaletami, keto catering dietetyczny może być obarczony również wadami. To one mogą mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia i samopoczucia wszystkich początkujących.
Pozwólcie, że poniżej rozwinę nieco swoją myśl.
1. Brak kontroli nad tworzonymi posiłkami w keto diecie pudełkowej
W moim odczuciu największą i wiodącą wadą keto cateringu jest brak kontroli nad przyrządzonymi potrawami. O ile osoby doświadczone są w stanie zweryfikować, czy dostarczany im posiłek wpisuje się w założenia diety, o tyle osoby początkujące zwykle nie są świadome popełnianych błędów.
Z założenia więc ważne jest, aby wybierać catering ketogeniczny, przy którym pracują specjaliści – np. dietetyk lub diabetolog – który dokłada wszelkich starań, aby posiłki faktycznie bazowały na jak najmniejszej podaży węglowodanów.
Najczęstsze błędy, które popełniają firmy cateringowe szykując keto catering to m.in.:
- Niedoszacowanie kaloryczności serwowanych dań (wiesz, że 100 g tłuszczu roślinnego to 900 kalorii?),
- Zbyt duża podaż białka, kosztem podaży tłuszczy, co prowadzić może do glukonogenezy (procesu, w którym dochodzi do przekształcania niecukrowych prekursorów – np. aminokwasów, podchodzących z białka – w glukozę).
- Za mało tłuszczy jednonienasyconych – czyli tłuszczy prozdrowotnych, które pozwalają zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
2. Utrudniony proces adaptacji do ketozy
Wiele razy na swoim blogu wspominałam, że adaptacja do diety keto nie jest łatwa i przyjemna. Często osoby, które wdrażają się w nowy styl odżywiania, narzekają na zmęczenie, rozdrażnienie, problemy ze snem czy ze dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Wytyczanie nowej ścieżki metabolicznej to spore wyzwanie, które wymaga konkretnych działań – m.in. dużej ilości wody, suplementacji, a także ograniczania poszczególnych grup produktów. Dlatego też gotowe diety keto, które proponują w pudełkach np. owoce jagodowe, keto-desery czy nabiał krowi mogą nieco utrudniać ten, już i tak niełatwy, proces.
Wybierając keto pudełka zwróć uwagę, czy firma serwuje w swoim menu posiłki bazujące na tych składnikach i – jeśli to możliwe – wybierz opcję Wyboru Menu, w którym to Ty decydujesz, co ostatecznie trafi na talerz. W końcu znasz najlepiej swoje potrzeby, smaki i poziom aktywności fizycznej.
KETO catering – najczęściej zadawane pytania
W ramach podsumowania, ale także zainspirowania do pojęcia dyskusji i przetestowania pudełek, spróbuję odpowiedzieć na najczęściej pojawiające się pytania. Niektóre z nich regularnie widuję na grupach tematycznych i na swojej skrzynce pocztowej, co tylko potwierdza, że temat keto pudełek jest niezwykle aktualny i gorący.
Gdzie najlepiej kupić dietę KETO?
Na rynku istnieje mnóstwo firm, oferujących dietę keto.
Oprócz wspomnianych cateringów znajdziesz także dietetyków, którzy układają indywidualny jadłospis oraz ebooki z gotowymi przepisami i zaleceniami dietetycznymi.
Pomocne mogą być także książki z keto przepisami, mojego autorstwa.
Ile kosztuje keto dieta pudełkowa? Ile kosztuje catering keto na tydzień?
Cena cateringu uzależniona jest od co najmniej kilku czynników – tj. ilości posiłków, kalorii, firmy, miasta, w którym owa organizacja dowozi posiłki oraz wdrożonego programu „Wyboru Menu”.
Przykładowo więc: keto catering na 7. dni, 1500 kcal, z uwzględnieniem 5 posiłków i programu Wyboru Menu, kosztuje ok. 80-90 zł/dzień.
Czy catering dietetyczny się opłaca?
W kontekście opłacalności warto wziąć pod uwagę nie tylko ceny produktów (które, jak wszyscy wiemy, idą w górę), ale także czas przygotowywania posiłków, robienia zakupów i planowania poszczególnych dań.
Analizując więc temat w tak szeroki sposób – bez wątpienia perspektywa gotowych dań jest atrakcyjna – nawet, jeśli jesteś w stanie przygotować 5., keto posiłków za mniej niż wskazane 80-90 zł.
Jaki catering keto?
Wybierając swój keto catering zwróć uwagę nie tylko na cenę, ale także na renomę firmy, opinie pozostawione na forach i social mediach, kaloryczność, ilość posiłków, sposób tworzenia posiłków, bilans składników odżywczych, fakt współpracowania z lekarzami i dietetykami, doświadczenie na rynku, zakres działania…
Przykładem takiej firmy jest catering Pyszna Fabryka, gdzie średni, tygodniowy bilans mikroskładników opiera się na: ok. 20% białka, ok. 70-90% tłuszczy, ok. 5-10% węglowodanów.
Bibliografia
[1] Zborowski, M., & Mikulec, A. (2022). Dietary Catering: The Perfect Solution for Rational Food Management in Households. Sustainability, 14(15), 9174.
[2] Pondel, N., Liśkiewicz, D., & Liśkiewicz, A. (2020). Dieta ketogeniczna-mechanizm działania i perspektywy zastosowania w terapii: dane z badań klinicznych. Postępy Biochemii, 66(3), 270â-286.
[3] Crosby, L., Davis, B., Joshi, S., Jardine, M., Paul, J., Neola, M., & Barnard, N. D. (2021). Ketogenic diets and chronic disease: weighing the benefits against the risks. Frontiers in nutrition, 8, 702802.
[4] Meng Y, Bai H, Wang S, Li Z, Wang Q, Chen L. Efficacy of low carbohydrate diet for type 2 diabetes mellitus management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Res Clin Pract. (2017) 131:124–31. doi: 10.1016/j.diabres.2017.07.006
Wpis zawiera linki sponsorowane.