Składniki:
-
KETO CHLEB CZYSTOZIARNISTY
-
100g sezamu
-
100g łuskanego słonecznika
-
75g lnu brązowego (siemienia lnianego)
-
25g łuskanych pestek dyni
-
50g mąki migdałowej
-
30ml masła ghee lub oleju kokosowego
-
3 jajka
-
szczypta soli
O przepisie:
Dziś przepis na keto chleb czystoziarnisty – nie tylko bezglutenowy, ale również świetnie sprawdzający się podczas diety KETO, czy niskowęglowodanowej.
Jak smakuje chleb z ziaren?
Chleb z ziaren jest ciężki i ma mocno wyrazisty smak. Świetnie komponuje się z mokrymi składnikami i wszelkiego rodzaju pastami (jak awanturka z makreli i twarogu), domowego smalcu (koniecznie z ogórkiem kiszonym!) czy domowego rillettes z kaczki.
Chleb z ziaren – makro:
Z przepisu wychodzi 12- 15 kromek. Makro podałam dla całego bochenka chleba czystoziarnistego.
Aktualizacja: 20.09.2022
(data pierwszej publikacji: 13 marca 2016)
Przepis na chleb czystoziarnisty znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Uwaga. Pewne wątpliwości budzi obróbka termiczna orzechów i pestek z powodu utleniania się nienasyconych kwasów tłuszczowych, zalecam więc zachowanie umiaru w spożywaniu chleba z ziaren. Umiar ma tu znaczenie!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
45M
|
KETO chleb z ziaren - przygotowanieSezam, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, mąkę migdałową, jajka i masło dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i odstaw na pół godziny. |
2
Gotowe!
60M
|
KETO chleb ziarnisty - pieczenie |