7 1
Chleb z ziaren – czystoziarnisty 🍞

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO CHLEB CZYSTOZIARNISTY
100g sezamu
100g łuskanego słonecznika
75g lnu brązowego (siemienia lnianego)
25g łuskanych pestek dyni
50g mąki migdałowej
30ml masła ghee lub oleju kokosowego
3 jajka
szczypta soli

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

2513
Kcal
95,4
B [g]
217,5
T [g]
35,6
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Chleb z ziaren – czystoziarnisty 🍞

KETO chleb z ziaren

Cechy:
  • 1H45M
  • Porcji: 12
  • Łatwy

Składniki:

  • KETO CHLEB CZYSTOZIARNISTY

O przepisie:

Udostępnij

Dziś przepis na keto chleb czystoziarnisty – nie tylko bezglutenowy, ale również świetnie sprawdzający się podczas diety KETO, czy niskowęglowodanowej.

Jak smakuje chleb z ziaren?

Chleb z ziaren jest ciężki i ma mocno wyrazisty smak. Świetnie komponuje się z mokrymi składnikami i wszelkiego rodzaju pastami (jak awanturka z makreli i twarogu), domowego smalcu (koniecznie z ogórkiem kiszonym!) czy domowego rillettes z kaczki.


Chleb z ziaren – makro:

Z przepisu wychodzi 12- 15 kromek. Makro podałam dla całego bochenka chleba czystoziarnistego.

Aktualizacja: 20.09.2022
(data pierwszej publikacji: 13 marca 2016)

Przepis na chleb czystoziarnisty znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Uwaga. Pewne wątpliwości budzi obróbka termiczna orzechów i pestek z powodu utleniania się nienasyconych kwasów tłuszczowych, zalecam więc zachowanie umiaru w spożywaniu chleba z ziaren. Umiar ma tu znaczenie!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
45M

KETO chleb z ziaren - przygotowanie

Sezam, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, mąkę migdałową, jajka i masło dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i odstaw na pół godziny.

2
Gotowe!
60M

KETO chleb ziarnisty - pieczenie

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Powstałą masę przelej do formy (np. keksówki) i piecz w piekarniku 60 minut. Po upieczeniu, w celu zachowania dłuższej trwałości, przechowuj w lodówce.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO szarlotka (jabłecznik bez cukru)
Poprzedni
KETO szarlotka 🍎
KETO batony orzechowe
Następny
KETO batony z masłem orzechowym 🥜
KETO szarlotka (jabłecznik bez cukru)
Poprzedni
KETO szarlotka 🍎
KETO batony orzechowe
Następny
KETO batony z masłem orzechowym 🥜