Składniki:
-
Zupa dyniowa (KETO, wegańska)
-
800g części dyni np. hokkaido
-
750 ml bulionu
-
400 ml mleczka kokosowego
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 płaska łyżka przyprawy curry
-
1 większa łyżka świeżego tartego imbiru
-
4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
-
chilli do smaku
-
sól do smaku
-
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
-
Zupa dyniowa - dekoracje (niewliczone w makro)
-
pestki dyni lub słonecznika
-
świeża pietruszka lub kolendra
-
prażone chipsy kokosowe
O przepisie:
Rozgrzewająca, pełna koloru i aromatów jesieni – taka jest zupa dyniowa z imbirem i mleczkiem kokosowym. Korzystaj, póki sezon na dynię w pełni!
Zupa dyniowa – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania zupy dyniowej przyda Ci się:
- 1 mała lub część większej dyni (ok. 1,2 kg, czyli 800 g po usunięciu pestek i skórki). Osobiście preferuję użycie dyni hokkaido, która jest smaczna i idealnych rozmiarów do przygotowania zupy.
- bulion – może to być domowy bulion kolagenowy lub bulion warzywny w wersji wegańskiej
- mleczko kokosowe – wybierz takie o czystym składzie (powinno zawierać wyłącznie ekstrakt z kokosa i wodę), jak na przykład to.
- świeży imbir
- cebula żółta
- czosnek (świeży, ewentualnie suszony)
- chilli, w formie świeżej, posiekanej papryczki, płatków lub mielonej
- przyprawa curry, zazwyczaj używam tej.
Wegańska zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i imbirem
Zupa dyniowa z tego przepisu, pod warunkiem użycia bulionu jarzynowego jest nie tylko wegetariańska, ale również wegańska. Możesz ją zatem podać podczas wspólnego obiadu dla osób o bardzo różnych wymaganiach dietetycznych.
Poznaj moje książki kucharskie KETO / LCHF
Reklama produktów KETO, których używam:
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
50M
|
KETO zupa dyniowa - przygotowanie warzywPiekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dynię obierz i wydrąż z pestek (te możesz wysuszyć i uprażyć lub wyrzucić). |
2
Gotowe!
20M
|
Wegańska zupa dyniowa - gotowanieUpieczone i lekko wystudzone warzywa przełóż do misy miksera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Bulion zagotuj. Do bulionu dodaj zmiksowane warzywa, imbir, curry oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj i wspólnie zagotuj. Dopraw solą i chilli do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj. Zupa-krem z dyni gotowa! Najlepsza jest jednak po ostudzeniu i ponownym zagotowaniu, gdy smaki się połączą. Zupę dyniową wyłóż na talerzę i dekoruj pestkami, oliwą, mleczkiem kokosowym i świeżymi ziołami. |