2 0
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 🎃

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Zupa dyniowa (KETO, wegańska)
800g części dyni np. hokkaido
750 ml bulionu
400 ml mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka przyprawy curry
1 większa łyżka świeżego tartego imbiru
4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
chilli do smaku
sól do smaku
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Zupa dyniowa - dekoracje (niewliczone w makro)
pestki dyni lub słonecznika
świeża pietruszka lub kolendra
prażone chipsy kokosowe

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

5,6
B [g]
35,4
T [g]
16,6
W [g] netto
408
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 🎃

KETO zupa-krem z dyni z imbirem

  • 1H10M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • Zupa dyniowa (KETO, wegańska)

  • Zupa dyniowa - dekoracje (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

Rozgrzewająca, pełna koloru i aromatów jesieni – taka jest zupa dyniowa z imbirem i mleczkiem kokosowym. Korzystaj, póki sezon na dynię w pełni!

Zupa dyniowa – tego będziesz potrzebować!

Do przygotowania zupy dyniowej przyda Ci się:

  • 1 mała lub część większej dyni (ok. 1,2 kg, czyli 800 g po usunięciu pestek i skórki). Osobiście preferuję użycie dyni hokkaido, która jest smaczna i idealnych rozmiarów do przygotowania zupy.
  • bulion – może to być domowy bulion kolagenowy lub bulion warzywny w wersji wegańskiej
  • mleczko kokosowe – wybierz takie o czystym składzie (powinno zawierać wyłącznie ekstrakt z kokosa i wodę), jak na przykład to.
  • świeży imbir
  • cebula żółta
  • czosnek (świeży, ewentualnie suszony)
  • chilli, w formie świeżej, posiekanej papryczki, płatków lub mielonej
  • przyprawa curry, zazwyczaj używam tej.

Wegańska zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i imbirem

Zupa dyniowa z tego przepisu, pod warunkiem użycia bulionu jarzynowego jest nie tylko wegetariańska, ale również wegańska. Możesz ją zatem podać podczas wspólnego obiadu dla osób o bardzo różnych wymaganiach dietetycznych.



Poznaj moje książki kucharskie KETO / LCHF


Reklama produktów KETO, których używam:

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
50M

KETO zupa dyniowa - przygotowanie warzyw

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dynię obierz i wydrąż z pestek (te możesz wysuszyć i uprażyć lub wyrzucić).
Przekrój dynię na mniejsze części i ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem.
Cebulę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze części i również wyłóż na blachę.
Warzywa skrop oliwą, oprósz solą i piecz w piekarniku do miękkości i zarumienienia (ok. 30-40 minut).

2
Gotowe!
20M

Wegańska zupa dyniowa - gotowanie

Upieczone i lekko wystudzone warzywa przełóż do misy miksera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Bulion zagotuj. Do bulionu dodaj zmiksowane warzywa, imbir, curry oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj i wspólnie zagotuj. Dopraw solą i chilli do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj. Zupa-krem z dyni gotowa! Najlepsza jest jednak po ostudzeniu i ponownym zagotowaniu, gdy smaki się połączą.

Zupę dyniową wyłóż na talerzę i dekoruj pestkami, oliwą, mleczkiem kokosowym i świeżymi ziołami.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Zupa Grzybowa
Poprzedni
Zupa Grzybowa 🍲
KETO brownie bez cukru
Następny
KETO Brownie 🍫
Zupa Grzybowa
Poprzedni
Zupa Grzybowa 🍲
KETO brownie bez cukru
Następny
KETO Brownie 🍫
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here