Składniki:
-
Kofty jagnięco-wołowe
-
200g mielonej jagnięciny
-
200g mielonej wołowinynp. rostbefu czy łopatki
-
1 mała cebula
-
2 małe ząbki czosnku
-
½ łyżeczki kuminu
-
½ łyżeczki papryki słodkiej
-
świeże ziołamięta, kolendra, oregano i pietruszka
-
szczypta chilli
-
szczypta cynamonu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
pół łyżeczki soli
-
2 łyżki wody
-
6 patyczków do szaszłyków
-
SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I FETY
-
4 papryki
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
50g fety
-
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
2-3 łyżki wody
-
szczypta oregano
-
szczypta chilli
-
sóldo smaku
O przepisie:
Jagnięcina nie należy do moich ulubionych mięs, ponieważ jej smak i zapach potrafią zdominować najbardziej wyraziste danie. Od każdej reguły są jednak wyjątki.
Kofta kebab, czyli kofty jagnięco-wołowe
Pieczone w piekarniku, aromatyczne kofty jagnięco-wołowe, podane w towarzystwie sosu z pieczonych papryk i fety, tworzą idealną kompozycję smakową nawet dla sceptyków jagnięciny. Mam nadzieję, że tak samo jak ja pokochasz ten przepis!
Przepis na kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
Kofty jagnięco-wołowe - przygotowanie paprykiPaprykę pokrój i usuń niejadalne części. Skrop paprykę oliwą i piecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (do uzyskania miękkości i łatwo odchodzącej skórki). Papryki możesz również ugrillować. |
2
Gotowe!
10M
|
Kofta kebab - przygotowanie mięsaKilka godzin wcześniej namocz w wodzie patyczki do szaszłyków. Do miski włóż mięso, bardzo drobno posiekany czosnek i cebulę, po łyżce posiekanych ziół: mięty, kolendry, pietruszki i oregano oraz przyprawy: kumin, słodką paprykę, cynamon, chilli. Do tego dodaj oliwę i wodę. Wyrabiaj masę przez kilka minut, dokładnie napowietrzając mięso. Całość odstaw, by mięso nabrało temperatury pokojowej. |
3
Gotowe!
10M
|
Kofty jagnięco-wołowe- przygotowanie szaszlykówMasę mięsną podziel na cztery części. Z każdej uformuj szaszłyk, który następnie przekłujesz patyczkiem. Smaż na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym około 1,5 minuty na każdą stronę (łącznie około 6 minut), tak aby cały szaszłyk był równomiernie obsmażony z każdej strony. |
4
Gotowe!
15M
|
Kofty jagnięco-wołowe - sos paprykowy z fetąZdejmij skórę ze zgrillowanej papryki i wrzuć obrane warzywo do miksera. Dodaj koncentrat pomidorowy, fetę, oregano i chilli oraz wodę. Zmiksuj całość i dopraw solą do smaku. |