0 0
Kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki i fety🌶

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Kofty jagnięco-wołowe
200g mielonej jagnięciny
200g mielonej wołowiny np. rostbefu czy łopatki
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki papryki słodkiej
świeże zioła mięta, kolendra, oregano i pietruszka
szczypta chilli
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
2 łyżki wody
6 patyczków do szaszłyków
SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I FETY
4 papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
50g fety
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki wody
szczypta oregano
szczypta chilli
sól do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

508
Kcal
34
B [g]
34
T [g]
13
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki i fety🌶

Kofta kebab, czyli mięso na patyku w wersji KETO

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 45M
  • Porcji: 3
  • Łatwy

Składniki:

  • Kofty jagnięco-wołowe

  • SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I FETY

O przepisie:

Udostępnij

Jagnięcina nie należy do moich ulubionych mięs, ponieważ jej smak i zapach potrafią zdominować najbardziej wyraziste danie. Od każdej reguły są jednak wyjątki.

Kofta kebab, czyli kofty jagnięco-wołowe

Pieczone w piekarniku, aromatyczne kofty jagnięco-wołowe, podane w towarzystwie sosu z pieczonych papryk i fety, tworzą idealną kompozycję smakową nawet dla sceptyków jagnięciny. Mam nadzieję, że tak samo jak ja pokochasz ten przepis!

Przepis na kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

Kofty jagnięco-wołowe - przygotowanie papryki

Paprykę pokrój i usuń niejadalne części. Skrop paprykę oliwą i piecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (do uzyskania miękkości i łatwo odchodzącej skórki). Papryki możesz również ugrillować. 

2
Gotowe!
10M

Kofta kebab - przygotowanie mięsa

Kilka godzin wcześniej namocz w wodzie patyczki do szaszłyków.

Do miski włóż mięso, bardzo drobno posiekany czosnek i cebulę, po łyżce posiekanych ziół: mięty, kolendry, pietruszki i oregano oraz przyprawy: kumin, słodką paprykę, cynamon, chilli. Do tego dodaj oliwę i wodę. Wyrabiaj masę przez kilka minut, dokładnie napowietrzając mięso. Całość odstaw, by mięso nabrało temperatury pokojowej.

3
Gotowe!
10M

Kofty jagnięco-wołowe- przygotowanie szaszlyków

Masę mięsną podziel na cztery części. Z każdej uformuj szaszłyk, który następnie przekłujesz patyczkiem. Smaż na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym około 1,5 minuty na każdą stronę (łącznie około 6 minut), tak aby cały szaszłyk był równomiernie obsmażony z każdej strony.

4
Gotowe!
15M

Kofty jagnięco-wołowe - sos paprykowy z fetą

Zdejmij skórę ze zgrillowanej papryki i wrzuć obrane warzywo do miksera. Dodaj koncentrat pomidorowy, fetę, oregano i chilli oraz wodę. Zmiksuj całość i dopraw solą do smaku.
Podawaj kofty z sosem z pieczonej papryki i wybraną sałatką.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

pstrąg grillowany
Poprzedni
Pstrąg grillowany z masłem i ziołami 🐟
keto sandesz
Następny
Sandesz Bez Cukru 🥥
pstrąg grillowany
Poprzedni
Pstrąg grillowany z masłem i ziołami 🐟
keto sandesz
Następny
Sandesz Bez Cukru 🥥