Składniki:
-
Dorsz w sosie cytrynowym
-
400g polędwiczek z dorsza
-
Sos cytrynowy
-
100g cebuli
-
150g śmietanki 36%
-
30g masła klarowanego
-
sok z ½ cytryny
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
szczypta kurkumy
-
szczypta peperoncino
-
sól i pieprz do smaku
O przepisie:
Powoli oswajając się z rzeczywistością po powrocie z Bornholmu, dziś przedstawiam Ci kolejne danie rybne, stanowiące mariaż kuchni polskiej i duńskiej: delikatne polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym.
Dorsz w sosie cytrynowym świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz go podać również z makaronem z cukinii czy ryżem z kalafiora (lub innym, preferowanym przez Ciebie dodatkiem).
Jaką rybę wybrać do sosu cytrynowego?
Do tego przepisu polecam Ci w szczególności świeże, grubsze i niemrożone kawałki ryby, które nie rozpadną się w sosie. Najlepiej sprawdzi się polędwica z dorsza.
Inne sposoby na rybę zapiekaną w sosie
Ten przepis możesz traktować jako bazowy, dorsz czy inna chuda ryba świetnie smakują zapieczone również w sosie koperkowym (zamiast musztardy i kurkumy dodaj pęczek posiekanego koperku) czy szpinakowym (zamiast musztardy, cytryny i kurkumy dodaj 400g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku i szczyptę tartej gałki muszkatołowej).
Sprawdź również inne KETO przepisy na dania z rybą:
- Kotlety rybne z remuladą 🐟
- Dorsz w pomidorowym curry 🐟
- Halibut pieczony ze szpinakiem 🌿🐟
- Łosoś pieczony ze szparagami
- Pstrąg grillowany z masłem i ziołami 🐟
Przepis na dorsza w sosie cytrynowym znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
13M
|
Dorsz w sosie śmietanowym - przygotowanieCebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle ghee. Dodaj śmietankę, musztardę, wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę kurkumy, szczyptę peperoncino i zagotuj. Dopraw solą do smaku. Rybę umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na dno naczynia żaroodpornego i zalej sosem. |
2
Gotowe!
12M
|
Dorsz w sosie cytrynowym - pieczeniePiekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz w piekarniku 10-12 minut i udekoruj tymiankiem. |