Składniki:
-
Kwaśnica ze skwarkami
-
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
-
750g żeberek(wędzonych lub surowych z kostką)
-
150g wędzonego boczku
-
50g suszonych grzybów
-
50g słoniny wędzonej
-
2 łyżeczki kminku
-
½ łyżeczki majeranku
-
3 listki laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 ząbek czosnku
-
sól i pieprzdo smaku
O przepisie:
Jednym z nielicznych miejsc, do którego zawsze wracam są nasze polskie Tatry. Wędrówki po górach to niesamowita próba charakteru i jeszcze większa satysfakcja. A góralska kuchnia… nic dodać, nic ująć. Dużo dań z górskich regionów wpisuje się w ketogeniczne zasady żywienia. Musi być tłusto i pożywnie. Jednym z takich przepisów jest kwaśnica. Już drugą jej wersją, chcę się z Tobą podzielić.
Dobrym pomysłem jest również tyndalizacja (wekowanie) kwaśnicy. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis na kwaśnicę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie kwaśnicy ze skwarkamiNamocz grzyby i posiekaj kapustę. Boczek pokrój w kostkę, a żeberka poprzecinaj na mniejsze kawałki. Wszystko przełóż do garnka i wlej 3 litry wody. Dodaj obrany czosnek, kminek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj. |
2
Gotowe!
2H30M
|
Gotowanie kwaśnicy ze skwarkamiGotuj pod przykryciem 2,5 godziny mieszając co jakiś czas. Dopraw pieprzem i sporą ilością soli do smaku. |
3
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie skwarekNa patelni podsmaż słoninę pokorojoną w kostkę. Wytopiony tłuszcz wlej do zupy i gouj jeszcze przez 15 minut. Na talerz nakładaj po żeberku, zalewaj zupą, posypuj skwarkami i świeżym tymiankiem. |
4
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) kwaśnicy ze skwarkamiPrzygotowaną wg przepisu kwaśnicę poporcjuj i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z kwaśnicą na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić kwaśnicę przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowaną kwaśnicę przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃 Jeśli kwaśnicę planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorącą zupę zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak kwaśnica powinna wytrzymać ok. tygodnia. Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |