0 0
Kwaśnica ze skwarkami 🍲

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Kwaśnica ze skwarkami
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
750g żeberek (wędzonych lub surowych z kostką)
150g wędzonego boczku
50g suszonych grzybów
50g słoniny wędzonej
2 łyżeczki kminku
½ łyżeczki majeranku
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

523
Kcal
23
B [g]
44
T [g]
7
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Kwaśnica ze skwarkami 🍲

CZYLI GÓRALSKA ZIMOWA ZUPA

Cechy:
Kuchnia
  • 3H
  • Porcji: 6
  • Łatwy

Składniki:

  • Kwaśnica ze skwarkami

O przepisie:

Udostępnij

Jednym z nielicznych miejsc, do którego zawsze wracam są nasze polskie Tatry. Wędrówki po górach to niesamowita próba charakteru i jeszcze większa satysfakcja. A góralska kuchnia… nic dodać, nic ująć. Dużo dań z górskich regionów wpisuje się w ketogeniczne zasady żywienia. Musi być tłusto i pożywnie. Jednym z takich przepisów jest kwaśnica. Już drugą jej wersją, chcę się z Tobą podzielić.

Dobrym pomysłem jest również tyndalizacja (wekowanie) kwaśnicy. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Przepis na kwaśnicę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Przygotowanie kwaśnicy ze skwarkami

Namocz grzyby i posiekaj kapustę. Boczek pokrój w kostkę, a żeberka poprzecinaj na mniejsze kawałki. Wszystko przełóż do garnka i wlej 3 litry wody. Dodaj obrany czosnek, kminek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj.

2
Gotowe!
2H30M

Gotowanie kwaśnicy ze skwarkami

Gotuj pod przykryciem 2,5 godziny mieszając co jakiś czas. Dopraw pieprzem i sporą ilością soli do smaku.

3
Gotowe!
15M

Przygotowanie skwarek

Na patelni podsmaż słoninę pokorojoną w kostkę. Wytopiony tłuszcz wlej do zupy i gouj jeszcze przez 15 minut. Na talerz nakładaj po żeberku, zalewaj zupą, posypuj skwarkami i świeżym tymiankiem.

4
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) kwaśnicy ze skwarkami

Przygotowaną wg przepisu kwaśnicę poporcjuj i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych).

Postaw słoiczki z kwaśnicą na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić kwaśnicę przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowaną kwaśnicę przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃

Jeśli kwaśnicę planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorącą zupę zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak kwaśnica powinna wytrzymać ok. tygodnia.

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Keto Skrzydełka
Poprzedni
Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶
Kurczak Tikka Masala
Następny
Kurczak Tikka Masala 🍛
Keto Skrzydełka
Poprzedni
Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶
Kurczak Tikka Masala
Następny
Kurczak Tikka Masala 🍛