Składniki:
-
1 perliczka
-
2 nóżki kaczki lub porcja rosołowa z kaczki
-
1 pręga wołowa lub porcja rosołowa z wołowiny (koniecznie z kością)
-
1/2 selera
-
4 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
1 mała papryczka chilli(opcjonalnie)
-
1 mały por
-
1 cebula
-
1 pęczek lubczyku(lub łyżka suszonego lubczyku)
-
1 pomidor(opcjonalnie)
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
ok. 4 litrów przegotowanej lub filtrowanej wody
-
2-3 łyżki soli
O przepisie:
Każde dziecko zapytane o ulubioną zupę zazwyczaj odpowiada: POMIDOROWA. Oczywiście najlepiej podana z makaronem 😉. Ale wszyscy wiemy, że nie byłoby pomidorowej bez (niedzielnego) rosołu!
Kiedyś nie doceniałam tego cudownego wywaru. Teraz jednak, ze względu na jego wysoką odżywczość stanowi dla mnie samodzielny posiłek. Wysoka zawartość witamin i kolagenu możliwa jest dzięki wielogodzinnemu gotowaniu mięs wysokiej jakości, wraz z kośćmi.
To jednocześnie chyba jedyna receptura, w której nie podaję Ci orientacyjnego makro. Ze względu na niemożliwy do przewidzenia skład chemiczny (a konkretniej liczbę węglowodanów wydzieloną z warzyw), margines błędu może tu być zbyt duży. Natomiast nadal udział węglowodanów jest tu marginalny.
Bulion kolagenowy podawany z mięsem stanowi świetny posiłek ketogeniczny oraz jest idealną bazą do kolejnych potraw.
Proponuję Ci wariant z perliczką, kaczką i wołowiną, mój ulubiony, potraktuj go bazowo. Możesz również użyć samego drobiu (udo z indyka, kurczak, kaczka, gęś) czy zwiększyć udział wołowiny. Podstawą jest użycie dużej ilości mięsa z kością.
Dobrym pomysłem jest również wekowanie bulionu kolagenowego. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis na rosół kolagenowy znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie do gotowania rosołu kolagenowegoPrzygotuj duży garnek- najlepiej, by jego objętość była większa niż 6 litrów. Włóż do garnka umyte mięso, pomidora (nada dodatkowy aromat i lekki kolor, ale to opcjonalny składnik), por i umyty lubczyk. Obierz marchew, pietruszkę i seler i dołóż do garnka. Obraną cebulę opal nad palnikiem lub na patelni i włóż do reszty. Całość zalej wodą, doprawiając zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz papryczką chilli. |
2
Gotowe!
8H
|
Gotowanie bulionu kolagenowegoGarnek postaw na małym ogniu i gotuj przez 8 godzin pod przykryciem. Po 8 godzinach przełóż mięso i warzywa do miski, a bulion przelej przez sitko do innego garnka. Dopraw solą i zagotuj. |
3
Gotowe!
15M
|
Sposób podania bulionu kolagenowegoOddziel mięso od skóry i kości i odłóż je do osobnego naczynia. Marchewkę możesz pokroić w kostkę (jeżeli nie oszczędzasz węglowodanów lub masz na nią miejsce w makro). Ułóż na talerzu poszarpane mięso oraz pokrojoną marchewkę i zalej rosołem. |
4
Gotowe!
|
Sposób przechowywania rosołu kolagenowegoPo całkowitym wystudzeniu możesz przechowywać wywar w lodówce. Z powodu wysokiej zawartości kolagenu i naturalnej żelatyny, zimna zupa będzie miała konsystencję galarety. Bulion kolagenowy bardzo dobrze się mrozi, więc możesz podzielić go na porcje i przechowywać w zamrażarce. Często również wekuję bulion kolagenowy w słoikach. Trzykrotnie, co 24h, wkładam do zimnego piekarnika i od momentu rozgrzania do 130 stopni, gotuję jeszcze 30 minut - tak w skrócie wygląda proces tenderyzacji, dzięki któremu rosół zachowa świeżość długie miesiące, nawet poza lodówką. |
5
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) rosołu kolagenowegoPrzygotowany wg przepisu rosół poporcjuj (samą zupę lub zupę i mięso) i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z rosołem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić bulion kolagenowy przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowane słoiczki z rosołem przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc mogą tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymują tak długo. 😃 Jeśli rosół kolagenowy planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorącą zupę zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak bulion powinien wytrzymać ok. tygodnia. Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |