0 0
Zupa Grzybowa 🍲

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
400g świeżych lub mrożonych grzybów (podgrzybków, borowików czy kurek, opcjonalnie pieczarek)
800 ml bulionu najlepiej domowego, kolagenowego
100 ml śmietanki 36%
1 łyżka łyżka masła klarowanego
1 mała cebula
½ natki pietruszki
sól i pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

418
Kcal
5
B [g]
34,5
T [g]
19
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Zupa Grzybowa 🍲

Rozgrzewająca Zupa z Leśnych Grzybów

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 45M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Za oknami jesienna aura w pełni. W takie dni idealnie sprawdzają się rozgrzewające zupy. Świetnym wyborem jest na przykład Ramen w wersji KETO lub zupa ogórkowa. Jedną z moich ulubionych jest również tradycyjna, sycąca, polska GRZYBOWA. Jej aromatyczny zapach od razu rozgrzewa atmosferę. W wielu polskich domach jest to danie typowo wigilijne. U mnie jednak gości na stole częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje zaledwie 3 kwadranse. W sezonie jesiennym przygotowuję ją ze świeżych grzybów, a zimą z mrożonych (samodzielnie przygotowanych jesienią lub kupionych w formie mrożonej).

Przepis na zupę grzybową znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Uwaga. Zawartość węglowodanów w porcji zależy od wybranych grzybów. Podałam możliwe maksimum.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
45M

Zupa Grzybowa - przygotowanie

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Grzyby pokrój i dodaj na patelnię podsmażając do momentu, aż puszczą soki. Dolej bulion kolagenowy i gotuj przez 20 minut. W kubku wymieszaj śmietanę stopniowo dodając 3 łyżki zupy- ciągle mieszając. Po wymieszaniu dolej do garnka i gotuj całość przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Dynia makaronowa 🎃
Poprzedni
Dynia makaronowa 🎃
KETO zupa dyniowa - wegański krem z dyni
Następny
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 🎃
Dynia makaronowa 🎃
Poprzedni
Dynia makaronowa 🎃
KETO zupa dyniowa - wegański krem z dyni
Następny
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 🎃