Składniki:
-
400g świeżych lub mrożonych grzybów (podgrzybków, borowików czy kurek, opcjonalnie pieczarek)
-
100 ml śmietanki 36%
-
1 łyżka łyżka masła klarowanego
-
1 mała cebula
-
½ natki pietruszki
-
sól i pieprz
O przepisie:
Za oknami jesienna aura w pełni. W takie dni idealnie sprawdzają się rozgrzewające zupy. Świetnym wyborem jest na przykład Ramen w wersji KETO lub zupa ogórkowa. Jedną z moich ulubionych jest również tradycyjna, sycąca, polska GRZYBOWA. Jej aromatyczny zapach od razu rozgrzewa atmosferę. W wielu polskich domach jest to danie typowo wigilijne. U mnie jednak gości na stole częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje zaledwie 3 kwadranse. W sezonie jesiennym przygotowuję ją ze świeżych grzybów, a zimą z mrożonych (samodzielnie przygotowanych jesienią lub kupionych w formie mrożonej).
Przepis na zupę grzybową znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Uwaga. Zawartość węglowodanów w porcji zależy od wybranych grzybów. Podałam możliwe maksimum.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
45M
|
Zupa Grzybowa - przygotowanieCebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Grzyby pokrój i dodaj na patelnię podsmażając do momentu, aż puszczą soki. Dolej bulion kolagenowy i gotuj przez 20 minut. W kubku wymieszaj śmietanę stopniowo dodając 3 łyżki zupy- ciągle mieszając. Po wymieszaniu dolej do garnka i gotuj całość przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. |