Składniki:
-
Sałatka z Burratą i avocado
-
200g rukoli
-
10-12 pomidorków koktajlowych
-
2 burratypo 125g każda
-
1 awokado
-
1 łyżki orzechów pinii
-
oliwa czosnkowapo 1 łyżce na porcję
-
ocet balsamicznyopcjonalnie, po 1 łyżeczce na porcję
-
sól
-
płatki chilli
-
posiekana bazylia i oregano
-
ok. łyżeczki soku z limonki
O przepisie:
Sałatki to moja ulubiona propozycja obiadowa na letnie, upalne dni. Idealnie sprawdzają się jako posiłek bez gotowania. Sałatka z burratą i awokado jest jednocześnie lekka i sycąca. To świetna propozycja do przygotowania na świeżo w domu, jak i zabrania do pracy!
Sprawdź również inne KETO sałatki:
Dla amatorów i amatorek sałatek mam jeszcze przynajmniej kilka propozycji!
- Sałatka Cezar 🥗
- Sałatka COBB 🥗🥑
- Sałatka nicejska 🥗🐟
- Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
- Sałatka z pieczonym camembertem 🥗
- Sałatka Caprese 🍅 (świetnie komponuje się również z burratą)
Przepis na sałatkę z burratą i avocado znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Sałatka z Burratą i avocado - przygotowanie oliwy czosnkowejPrzygotuj oliwę czosnkową kilka godzin wcześniej. Kilka ząbków czosnku przekrój na pół i zalej kilkoma łyżkami oliwy. Jeśli będziesz przechowywać oliwę w buteleczce lub zamkniętym opakowaniu, może postać nawet do tygodnia. |
2
Gotowe!
15M
|
Sałatka z Burratą i avocado - przygotowanieRukolę umyj, osusz i wyłóż na talerze. Pomidorki pokrój na pół lub na ćwiartki (w zależności od ich wielkości) i wyłóż na rukolę. Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż. Pokrój na kawałki i skrop odrobiną soku z limonki. Wymieszaj i wyłóż na sałatkę. Orzechy pinii upraż na patelni do zarumienienia. Bazylię i oregano posiekaj. Posyp nimi sałatkę. Na wierzch wyłóż burratę. Całość dopraw solą i płatkami chilli, polej oliwą i octem balsamicznym. |