0 0
Sałatka z burratą i awokado 🥑

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Sałatka z Burratą i avocado
200g rukoli
10-12 pomidorków koktajlowych
2 burraty po 125g każda
1 awokado
1 łyżki orzechów pinii
oliwa czosnkowa po 1 łyżce na porcję
ocet balsamiczny opcjonalnie, po 1 łyżeczce na porcję
sól
płatki chilli
posiekana bazylia i oregano
ok. łyżeczki soku z limonki

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

702
Kcal
24,7
B [g]
61,2
T [g]
16,6
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Sałatka z burratą i awokado 🥑

Prosta sałatka z burratą

Cechy:
Kuchnia
  • 20M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka z Burratą i avocado

O przepisie:

Udostępnij

Sałatki to moja ulubiona propozycja obiadowa na letnie, upalne dni. Idealnie sprawdzają się jako posiłek bez gotowania. Sałatka z burratą i awokado jest jednocześnie lekka i sycąca. To świetna propozycja do przygotowania na świeżo w domu, jak i zabrania do pracy!

Sprawdź również inne KETO sałatki:

Dla amatorów i amatorek sałatek mam jeszcze przynajmniej kilka propozycji!

Przepis na sałatkę z burratą i avocado znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Sałatka z Burratą i avocado - przygotowanie oliwy czosnkowej

Przygotuj oliwę czosnkową kilka godzin wcześniej. Kilka ząbków czosnku przekrój na pół i zalej kilkoma łyżkami oliwy. Jeśli będziesz przechowywać oliwę w buteleczce lub zamkniętym opakowaniu, może postać nawet do tygodnia.

2
Gotowe!
15M

Sałatka z Burratą i avocado - przygotowanie

Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerze.

Pomidorki pokrój na pół lub na ćwiartki (w zależności od ich wielkości) i wyłóż na rukolę.

Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż. Pokrój na kawałki i skrop odrobiną soku z limonki. Wymieszaj i wyłóż na sałatkę.

Orzechy pinii upraż na patelni do zarumienienia. Bazylię i oregano posiekaj. Posyp nimi sałatkę.

Na wierzch wyłóż burratę. Całość dopraw solą i płatkami chilli, polej oliwą i octem balsamicznym.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

łosoś pieczony ze szpinakiem
Poprzedni
Łosoś pieczony ze szpinakiem
pasta jajeczna
Następny
Pasta jajeczna 🥚
łosoś pieczony ze szpinakiem
Poprzedni
Łosoś pieczony ze szpinakiem
pasta jajeczna
Następny
Pasta jajeczna 🥚