Składniki:
-
Pasta jajeczna
-
2 jajka
-
łyżka majonezudomowego lub kupnego o dobrym składzie
-
1 łyżka szczypioru
-
sól
-
pieprz
O przepisie:
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, od awanturki z makrelą i twarogiem po rilletes z kaczki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, czy też podane na warzywach (plastrach ogórka czy papryce).
Jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu past jest ta domowa pasta jajeczna, na którą szybciutki, bazowy przepis znajdziesz niżej! Do jej przygotowania potrzebujesz majonezu, sugeruję użycie tego domowego majonezu.
Warianty pasty jajecznej
Pastę jajeczną z tego przepisu możesz dowolnie modyfikować. Poniżej kilka dodatkowych pomysłów na pastę jajeczną:
Pasta jajeczna z szynką
Do pasty jajecznej przygotowanej według poniższego przepisu dodaj plasterek wybranej szynki,
Pasta jajeczna z serem
Do pasty jajecznej przygotowanej według poniższego przepisu dodaj posiekany plasterek sera lub ok. 20g startego sera (np. gouda).
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Do pasty jajecznej przygotowanej według poniższego przepisu dodaj ok. 50g odsączonego z zalewy tuńczyka.
Pasta jajeczna z awokado (bez majonezu)
1 dojrzałe awokado skrop sokiem z cytryny, rozetrzyj widelcem i wymieszaj z czterema ugotowanymi na twardo i drobno posiekanymi jajkami. Dodaj posiekany szczypior, sól i pieprz.
Jeśli szukasz niskowęglowodanowej alternatywy do tradycyjnych kanapek, sprawdź alternatywne zamienniki chleba jakie dla Ciebie przygotowałam w tym poście: Pieczywo w diecie ketogenicznej. 🍞 KETO chleb i KETO bułki. [ZESTAWIENIE]
Przepis na pastę jajeczną znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
Pasta jajeczna- przygotowanieJajka ugotuj na twardo (gotuj 8 minut od chwili, gdy woda zaczyna wrzeć). Szczypior posiekaj. Jaja obierz, pokrój na ćwiartki i posiekaj / zetrzyj na tarce / przetrzyj przez przecierak. Do jajek dodaj szczypior, łyżkę majonezu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. |