0 0
Sałatka nicejska 🥗🐟

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
SAŁATKA NICEJSKA
120g wybranego mixu sałat lub podartej sałaty lodowej czy rzymskiej
150g filetów z tuńczyka w zalewie
4 jajka
100g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanego szczypioru
4 fileciki anchois
8 oliwek (opcjonalnie)
SOS WINEGRET (vinaigrette)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

499
Kcal
38,9
B [g]
33,1
T [g]
8,4
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Sałatka nicejska 🥗🐟

Francuska sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pomidorami

Cechy:
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • 30M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • SAŁATKA NICEJSKA

  • SOS WINEGRET (vinaigrette)

O przepisie:

Udostępnij

Jedna z najpopularniejszych francuskich sałatek, czyli sałatka nicejska! Doskonały pomysł na lunch czy obiad, nie tylko w KETO. Co ciekawe, tradycyjna sałatka nicejska z XIX w., czyli „la salada nissarda” składała się wyłącznie z pomidorów, anchois i oliwy z oliwek. Z czasem doczekała się wielu wersji, nierzadko dalekich od oryginału. W dzisiejszym, współczesnym już przepisie, oprócz pomidorów i anchois, znajdziesz filety z tuńczyka, pół-miękkie jajka, chrupiące sałaty, fasolkę szparagową i oliwki.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Sałatka nicejska - przygotowanie składników

Fasolkę szparagową ugotuj na parze.
Jajka ugotuj na pół-miękko (wyciągnij po 4-5 minutach od zagotowania i zalej zimną wodą).
Tuńczyka odsącz z zalewy.
Każdy z filecików anchois przekrój wzdłuż na dwie części.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół (lub na ćwiartki).
Szczypior posiekaj.

2
Gotowe!

Sałatka nicejska - przygotowanie sosu winegret (vinaigrette)

W międzyczasie przygotuj sos winegret. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, łyżkę oliwy i widelcem lub rózgą kuchenną mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć i nabierać puszystej konsystencji. Następnie stopniowo zacznij dolewać pozostałą oliwę i sok z cytryny, cały czas energicznie mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3
Gotowe!

Sałatka nicejska - przygotowanie

Sałatę wymieszaj z sosem winegret i wyłóż na talerze. Następnie wyłóż pozostałe składniki: pokrojone na ćwiartki jajka, fasolkę szparagową, pomidorki, oliwki, tuńczyk i anchois. Udekoruj posiekanym szczypiorem.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Awanturka, czyli pasta z makreli i twarogu
Poprzedni
Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli i twarogu 🐟
Sałatka Cobb
Następny
Sałatka COBB 🥗🥑
Awanturka, czyli pasta z makreli i twarogu
Poprzedni
Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli i twarogu 🐟
Sałatka Cobb
Następny
Sałatka COBB 🥗🥑
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here