Składniki:
-
SAŁATKA NICEJSKA
-
120g wybranego mixu sałat lub podartej sałaty lodowej czy rzymskiej
-
150g filetów z tuńczyka w zalewie
-
4 jajka
-
100g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
-
8 pomidorków koktajlowych
-
2 łyżki posiekanego szczypioru
-
4 fileciki anchois
-
8 oliwek (opcjonalnie)
-
SOS WINEGRET (vinaigrette)
-
3 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 mały ząbek czosnku
-
sól i pieprz do smaku
O przepisie:
Jedna z najpopularniejszych francuskich sałatek, czyli sałatka nicejska! Doskonały pomysł na lunch czy obiad, nie tylko w KETO. Co ciekawe, tradycyjna sałatka nicejska z XIX w., czyli „la salada nissarda” składała się wyłącznie z pomidorów, anchois i oliwy z oliwek. Z czasem doczekała się wielu wersji, nierzadko dalekich od oryginału. W dzisiejszym, współczesnym już przepisie, oprócz pomidorów i anchois, znajdziesz filety z tuńczyka, pół-miękkie jajka, chrupiące sałaty, fasolkę szparagową i oliwki.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Sałatka nicejska - przygotowanie składnikówFasolkę szparagową ugotuj na parze. |
2
Gotowe!
|
Sałatka nicejska - przygotowanie sosu winegret (vinaigrette)W międzyczasie przygotuj sos winegret. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, łyżkę oliwy i widelcem lub rózgą kuchenną mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć i nabierać puszystej konsystencji. Następnie stopniowo zacznij dolewać pozostałą oliwę i sok z cytryny, cały czas energicznie mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku. |
3
Gotowe!
|
Sałatka nicejska - przygotowanieSałatę wymieszaj z sosem winegret i wyłóż na talerze. Następnie wyłóż pozostałe składniki: pokrojone na ćwiartki jajka, fasolkę szparagową, pomidorki, oliwki, tuńczyk i anchois. Udekoruj posiekanym szczypiorem. |