Składniki:
-
Sałatka Caprese
-
125g Mozzarelli di Buffala1 kulka
-
150g dojrzałego pomidora1 duży pomidor
-
15 listków bazylii
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól
-
pieprz
-
ocet balsamicznyopcjonalnie
O przepisie:
Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu dania. A jeśli przepis pochodzi z kuchni włoskiej to zawsze można na to liczyć!
Caprese to znana włoska sałatka. Połączenie soczystych i dojrzałych pomidorów, mozzarelli di Bufalla i włoskiej oliwy to idealna propozycja na włoskie śniadanie lub obiad.
Przepis na caprese znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Sałatka Caprese - przygotowaniePomidora umyj i pokrój na plastry. Bazylię również umyj i podziel na listki lub posiekaj. Mozzarellę di Buffala wyciągnij z zalewy i pokrój na tyle plastrów, na ile pokroił_ś pomidora. |
2
Gotowe!
5M
|
Sałatka Caprese - podanieUkładaj na przemian: pomidora, mozzarellę, bazylię. |