Składniki:
-
Łosoś pieczony
-
400g świeżego fileta z łososia ze skórą
-
cytryna
-
świeży tymianekopcjonalnie
-
2 łyżeczki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz do smaku
-
Szpinak z fetą
-
500g świeżego szpinaku
-
30g fety
-
ząbek czosnku
-
gałka muszkatołowa
-
sól i pieprz do smaku
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka śmietanki 30%
O przepisie:
Łosoś to zawsze dobry wybór jeżeli chodzi o dietę ketogeniczną. Bogactwo kwasów omega, sprawdza się jako ciepły obiad, ale także w wersji na zimno na przykład jako dodatek do sałatki.
Dzisiaj przedstawiam Ci go w wersji ze szpinakiem, który dostarczy Ci wielu witamin z grupy B!
Przepis na łososia pieczonego ze szpinakiem znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
25M
|
Łosoś pieczony ze szpinakiem - przygotowanie rybyŁososia umyj, osusz i mięso przekrój na 2 równe kawałki (nie musisz przekrajać skóry). Ułóż rybę skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek łososia połóż 2 plastry cytryny i gałązkę świeżego tymianku. Polej z góry oliwą i odstaw na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (góra-dół). Wstaw łososia i piecz 15 minut. Następnie podnieś temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze 5-7 minut (góra łososia powinna delikatnie się przypiec). |
2
Gotowe!
5M
|
Łosoś pieczony ze szpinakiem- przygotowanie szpinakuW międzyczasie pieczenia łososia, przygotuj szpinak: liście szpinaku umyj i osusz. Dłuższe łodygi pourywaj. 1 spory ząbek czosnku podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj szpinak, pokruszoną fetę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Smaż ok. 2 minuty, aż liście szpinaku zmiękną. Na sam koniec dodaj łyżkę śmietanki. Szpinak wyłóż na talerze. Mięso łososia oddziel od skóry łopatką i ułóż na szpinaku. |