0 0
Łosoś pieczony ze szpinakiem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Łosoś pieczony
400g świeżego fileta z łososia ze skórą
cytryna
świeży tymianek opcjonalnie
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Szpinak z fetą
500g świeżego szpinaku
30g fety
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka śmietanki 30%

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

714,1
Kcal
45,3
B [g]
55,8
T [g]:
7,5
W [g]:
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
Kuchnia
  • 30M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Łosoś pieczony

  • Szpinak z fetą

O przepisie:

Udostępnij

Łosoś to zawsze dobry wybór jeżeli chodzi o dietę ketogeniczną. Bogactwo kwasów omega, sprawdza się jako ciepły obiad, ale także w wersji na zimno na przykład jako dodatek do sałatki.

Dzisiaj przedstawiam Ci go w wersji ze szpinakiem, który dostarczy Ci wielu witamin z grupy B!

Przepis na łososia pieczonego ze szpinakiem znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
25M

Łosoś pieczony ze szpinakiem - przygotowanie ryby

Łososia umyj, osusz i mięso przekrój na 2 równe kawałki (nie musisz przekrajać skóry). Ułóż rybę skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek łososia połóż 2 plastry cytryny i gałązkę świeżego tymianku. Polej z góry oliwą i odstaw na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (góra-dół). Wstaw łososia i piecz 15 minut. Następnie podnieś temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze 5-7 minut (góra łososia powinna delikatnie się przypiec).

2
Gotowe!
5M

Łosoś pieczony ze szpinakiem- przygotowanie szpinaku

W międzyczasie pieczenia łososia, przygotuj szpinak: liście szpinaku umyj i osusz. Dłuższe łodygi pourywaj.

1 spory ząbek czosnku podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj szpinak, pokruszoną fetę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Smaż ok. 2 minuty, aż liście szpinaku zmiękną. Na sam koniec dodaj łyżkę śmietanki.

Szpinak wyłóż na talerze. Mięso łososia oddziel od skóry łopatką i ułóż na szpinaku.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO Pudding Chia z Mlekiem Kokosowym (Chianka z Owocami)
Poprzedni
Pudding chia z mleczkiem kokosowym BEZ CUKRU 🍓
sałatka z burratą
Następny
Sałatka z burratą i awokado 🥑
KETO Pudding Chia z Mlekiem Kokosowym (Chianka z Owocami)
Poprzedni
Pudding chia z mleczkiem kokosowym BEZ CUKRU 🍓
sałatka z burratą
Następny
Sałatka z burratą i awokado 🥑
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here