Składniki:
-
Sałatka CEZAR
-
200g piersi z kurczaka
-
75g pancetty lub wędzonego boczku
-
1 sałata rzymskaok. 300g
-
25g parmigiano reggiano
-
60g śmietany 18%
-
60g majonezu
-
1 zblendowany filecik anchois
-
1 łyżka oliwy do smażenia
-
1 mały ząbek czosnku
-
6 pomidorków koktajlowych
-
szczypta ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
do smaku soli i pieprzu
O przepisie:
Sałatka Cezar jest jedną z moich ulubionych, włoski sałatek! Chrupiąca sałata rzymska, delikatny sos czosnkowy z parmezanem i odrobiną anchois, a do tego boczek i soczysta pierś z kurczaka. To włoskie połączenie, które zadowoli chyba każdego! Uwielbiana przez moich przyjaciół, a także przez Was – sałatka cezar jest jedną z ulubionych przepisów czytelników bloga.
Aktualizacja: 3.08.2022
Sałatka Cezar w słoiku
Cenię sałatkę cesarską nie tylko za smak, ale również za to, że… jest praktyczna. Świetnie nadaje się do przechowania w słoiku. Ułóż cezara wartwowo: sos, pomidorki koktajlowe, kurczak, sałata rzymska, parmezan i pancetta oraz podaj następnego dnia, mieszając całość ok. 15 minut przed podaniem. Zaskoczy Cię świeżość i chrupkość sałatki.
Sałatka Cezar nada się również jako danie podane niebędącym w keto przyjaciołom. Warto wtedy dodać do niej grzanki z pszennego pieczywa smażone na oliwie z czosnkiem i ziołami.
Sprawdź również przepisy na inne, pyszne sałatki:
- Sałatka COBB 🥗🥑
- Sałatka nicejska 🥗🐟
- Sałatka Caprese 🍅
- Sałatka z pieczonym camembertem 🥗
- Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
Przepis na Sałatkę Cezar znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Sos Cesarski do sałatki Cezar- przygotowanieSos przygotuj minimum 30 minut wcześniej, by smaki dobrze się połączyły. |
2
Gotowe!
25M
|
Sałatka Cezar - przygotowanieSałatę rzymską umyj, odsącz i podrzyj na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Pierś z kurczaka umyj, osusz i podziel na paski lub zamarynuj w całości w ziołach, soli, pieprzu oraz oliwie. Odstaw na dłuższą chwilę. Pancettę lub boczek w plastrach podsmaż bez dodatku tłuszczu. Kiedy będzie już wytopiona i chrupka, zdejmij ją z patelni i osusz ręcznikiem papierowym. Na tę samą patelnię (z pozostałym tłuszczem) wyłóż piersi z kurczaka. Smaż po 2-4 minuty na stronę (w zależności od wielkości kawałków mięsa) do zarumienienia, pod koniec skrop sokiem z cytryny. Wyłóż kurczaka na talerz i daj mu chwilę odpocząć, by zachował soczystość. |
3
Gotowe!
5M
|
Sałatki Cezar - sposób podania |