Sałatka à la Cezar
Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym

1 0
Sałatka à la Cezar

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
450g piersi z kurczaka (dobrej jakości!)
150g boczku
1 duża sałata rzymska
50g parmezanu
120g jogurtu typu greckiego
120g majonezu (domowego z jajek, oleju rzepakowego i musztardy dijon lub kupnego o niskiej zawartości węglowodanów np. Dekoracyjny, czy Kielecki)
30ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (raczej małe)
do smaku ulubionej mieszanki ziół (może być gotowa mieszanka do drobiu, ale ważny skład bez cukru - same zioła)
do smaku soli i pieprzu
OPCJONALNIE
2 zblendowane fileciki anchois (osobiście nie dodaję, ale są składnikiem oryginalnego sosu)

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

606,5
Kcal
37,75
B [g]
49
T [g]
3,6
W [g]
Cechy:
Kuchnia
  • 1H
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • OPCJONALNIE

O przepisie:

Podziel się

Sałatka à la Cezar to jedno z moich ulubionych dań. Chrupiąca sałata rzymska, delikatny sos czosnkowy z parmezanem, a do tego boczek i soczysta pierś z kurczaka. Mniam!

Długo starałam się odtworzyć tradycyjny przepis w domu. Zależało mi na naturalnych składnikach (bez gotowych, nafaszerowanych chemią sosów sałatkowych) i uniknięciu anchois, za którymi nie przepadam (ale Ty możesz śmiało je dodać do sosu!).

W rezultacie stworzyłam danie, które smakuje mi nawet bardziej, niż tradycyjny Cezar 😉 Dodatkowo okazuje się, że od początku do końca jest to receptura na posiłek ketogeniczny. I jak tu nie lubić naszej diety?

Sałatka nada się również jako danie podane niebędącym w keto przyjaciołom. Warto wtedy dodać do niej grzanki z pszennego pieczywa smażone na oliwie z czosnkiem i ziołami.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15 min.

Sos cesarski

Sos przygotuj minimum 30 minut wcześniej, by zdążył się przeżreć: 2 małe ząbki czosnku oraz 25g sera Parmigiano Reggiano (parmezanu) zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj jogurt grecki i majonez, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
---
OPCJONALNIE: na sam koniec dodaj zblendowane wcześniej anchois (jeśli zdecydujesz się na oryginalną wersję sosu).

2
Gotowe!
30 min.

Przygotowanie sałatki à la Cezar

Sałatę rzymską umyj, odsącz i podrzyj na mniejsze kawałki. Pozostały ser Parmigiano Reggiano pokrój w cienkie plasterki.

Pierś z kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w ziołach, soli i pieprzu oraz oliwie. Odstaw na dłuższą chwilę.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż bez dodatku tłuszczu. Kiedy boczek będzie już wytopiony i chrupki, zdejmij go i na tej samej patelni podmaż kurczaka. Tłuszcz, który pozostanie, również dodaj do sosu.

3
Gotowe!
15 min.

Ułożenie sałatki Cezar

Składniki poukładaj na talerzach w kolejności: sałata, sos, boczek, kurczak, parmezan lub wymieszaj wszystkie ze sobą w misce i dopiero przełóż na talerze. Smacznego ❤️

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Sałatka à la Cezar 1
poprzednie
Musli niskowęglowodanowe z kokosem i owocami
Smalec domowy
następne
Domowy smalec
Sałatka à la Cezar 2
poprzednie
Musli niskowęglowodanowe z kokosem i owocami
Smalec domowy
następne
Domowy smalec