Składniki:
-
KETO ryż z kalafiora
-
1 średni kalafiorok. 800g
-
60g masła
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
O przepisie:
Ryż z kalafiora nie raz pojawiał się na blogu jako dodatek, dziś doczekał się samodzielnego przepisu. Aromatyczny kalafior, jak się okazuje, z powodzeniem sprawdzi się wszędzie tam, gdzie zazwyczaj podajemy klasyczny ryż. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak po prostu świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami czy innymi warzywami. Poniżej znajdziesz dwa sposoby przygotowania ryżu z kalafiora – na patelni lub w piekarniku.
Aby ryż z kalafiora był smaczny…
Często pytacie o to, co zrobić by dania z kalafiora nie były gorzkie. Sekretem jest… wybór świeżego, jędrnego, dobrze wyglądającego kalafiora. Im młodsze warzywo, tym smaczniejsze i słodsze. Liście kalafiora powinny być jasno zielone, a sam kalafior biały, bez przebarwień. Jeśli nie masz dostępu do dobrego, świeżego kalafiora, możesz użyć do przygotowania ryżu kalafiora mrożonego. Wówczas zamrożone różyczki delikatnie zmiksuj do uzyskania konsystencji ryżu i dalej postępuj według przepisu.
Sprawdź również inne dania z kalafiorem w roli głównej:
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Sposób I. Smażony ryż z kalafioraKalafiora umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj. Gdy kalafior zmięknie, dodaj pietruszkę, wymieszaj i wyłóż ryż z kalafiora na talerze. |
2
Gotowe!
20M
|
Sposób II. Ryż z kalafiora z piekarnikaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kalafiora umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ryż i posiekane masło. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając z rozpuszczonym już masłem. Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj i wyłóż ryż z kalafiora na talerze. |