0 0
Ryż z kalafiora 🌿

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO ryż z kalafiora
1 średni kalafior ok. 800g
60g masła
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

151
Kcal
5,2
B [g]
10,7
T [g]
5,6
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Ryż z kalafiora 🌿

KETO ryż warzywny

Cechy:
  • 20M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

  • KETO ryż z kalafiora

O przepisie:

Udostępnij

Ryż z kalafiora nie raz pojawiał się na blogu jako dodatek, dziś doczekał się samodzielnego przepisu. Aromatyczny kalafior, jak się okazuje, z powodzeniem sprawdzi się wszędzie tam, gdzie zazwyczaj podajemy klasyczny ryż. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak po prostu świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami czy innymi warzywami. Poniżej znajdziesz dwa sposoby przygotowania ryżu z kalafiora – na patelni lub w piekarniku.

Aby ryż z kalafiora był smaczny…

Często pytacie o to, co zrobić by dania z kalafiora nie były gorzkie. Sekretem jest… wybór świeżego, jędrnego, dobrze wyglądającego kalafiora. Im młodsze warzywo, tym smaczniejsze i słodsze. Liście kalafiora powinny być jasno zielone, a sam kalafior biały, bez przebarwień. Jeśli nie masz dostępu do dobrego, świeżego kalafiora, możesz użyć do przygotowania ryżu kalafiora mrożonego. Wówczas zamrożone różyczki delikatnie zmiksuj do uzyskania konsystencji ryżu i dalej postępuj według przepisu.

Sprawdź również inne dania z kalafiorem w roli głównej:

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Sposób I. Smażony ryż z kalafiora

Kalafiora umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.
Masło rozpuść na patelni. Dodaj kalafior, dopraw solą i pieprzem i duś wspólnie przez 4-6 minut, cały czas mieszając.

Gdy kalafior zmięknie, dodaj pietruszkę, wymieszaj i wyłóż ryż z kalafiora na talerze.

2
Gotowe!
20M

Sposób II. Ryż z kalafiora z piekarnika

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kalafiora umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ryż i posiekane masło. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając z rozpuszczonym już masłem.

Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj i wyłóż ryż z kalafiora na talerze.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Dorsz w pomidorowym curry
Poprzedni
Dorsz w pomidorowym curry 🐟
Awanturka, czyli pasta z makreli i twarogu
Następny
Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli i twarogu 🐟
Dorsz w pomidorowym curry
Poprzedni
Dorsz w pomidorowym curry 🐟
Awanturka, czyli pasta z makreli i twarogu
Następny
Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli i twarogu 🐟