0 0
Kurczak Tikka Masala 🍛

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Kurczak Tikka Masala w wersji KETO
300g filetu z kurczaka
400g pomidorów pelati
100ml jogurtu greckiego
½ łyżeczki garam masala
½ łyżeczki tartego imbiru
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka suszonej kolendry
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka soli
sok z połowy limonki
chilli do smaku
4 łyżki oliwy
1 łyżka śmietanki 36% lub kokosowej

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

584
Kcal
38
B [g]
42
T [g]
12
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Kurczak Tikka Masala 🍛

TIKKA MASALA W WERSJI KETO

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 5H45M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Kurczak Tikka Masala w wersji KETO

O przepisie:

Udostępnij

Kurczak Tikka Masala wywodzi się z kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej. To grillowane lub smażone kawałki kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym.  W wersji keto danie należy podać bez ryżu (jeżeli dobrze obliczysz makro możesz podać sos z ryżem z kalafiora – podsmażonym na maśle, tartym kalafiorem, który jest świetną alternatywą dla wysokowęglowodanowych dodatków).

Dobrym pomysłem jest również tyndylizacja (wekowanie) tikka masala. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Przepis na Kurczaka Tikka Masala znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5H

Macerowanie kurczaka do tikka masala

Wymieszaj jogurt ze wszystkimi przyprawami (garam masala, sól, ½ kuminu, kurkuma) dodaj 1 ząbek czosnku, imbir, sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Pokrojonego kurczaka wymieszaj z powstałym sosem i odstaw do lodówki na minimum 5 godzin.

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie sosu do tikka masala

Na oliwie podsmaż resztę startego czosnku z kuminem i suszoną kolendrą. Dodaj pomidory pelati doprawione solą i płatkami chilli i zagotuj.

3
Gotowe!
30M

Przygotowanie kurczaka tikka masala

Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni grillowej. Dla ułatwienia możesz nabić kawałki mięsa na patyki do szaszłyków. Po obsmażeniu ze wszystkich stron zdejmij z patelni i włóż do sosu. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
Na koniec dodaj śmietankę i zamieszaj. Podawaj ze świeżymi ziołami. 

4
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) tikka masala

Dobrym pomysłem jest również wekowanie, a konkretnie tyndalizacja tikka masala. Przygotowany wg przepisu sos zamknij w umytych i sparzonych słoiczkach z nakrętką. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych).

Postaw słoiczki z tikka masala na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny.

Tak przygotowane tikka masala przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Kwaśnica ze skwarkami
Poprzedni
Kwaśnica ze skwarkami 🍲
Fritatta
Następny
Frittata z pomidorami🍅
Kwaśnica ze skwarkami
Poprzedni
Kwaśnica ze skwarkami 🍲
Fritatta
Następny
Frittata z pomidorami🍅