Składniki:
-
Kurczak Tikka Masala w wersji KETO
-
300g filetu z kurczaka
-
400g pomidorów pelati
-
100ml jogurtu greckiego
-
½ łyżeczki garam masala
-
½ łyżeczki tartego imbiru
-
½ łyżeczki kurkumy
-
1 łyżeczka kuminu
-
1 łyżeczka suszonej kolendry
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka suszonej kolendry
-
1 łyżeczka soli
-
sok z połowy limonki
-
chilli do smaku
-
4 łyżki oliwy
-
1 łyżka śmietanki 36% lub kokosowej
O przepisie:
Kurczak Tikka Masala wywodzi się z kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej. To grillowane lub smażone kawałki kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym. W wersji keto danie należy podać bez ryżu (jeżeli dobrze obliczysz makro możesz podać sos z ryżem z kalafiora – podsmażonym na maśle, tartym kalafiorem, który jest świetną alternatywą dla wysokowęglowodanowych dodatków).
Dobrym pomysłem jest również tyndylizacja (wekowanie) tikka masala. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis na Kurczaka Tikka Masala znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5H
|
Macerowanie kurczaka do tikka masalaWymieszaj jogurt ze wszystkimi przyprawami (garam masala, sól, ½ kuminu, kurkuma) dodaj 1 ząbek czosnku, imbir, sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Pokrojonego kurczaka wymieszaj z powstałym sosem i odstaw do lodówki na minimum 5 godzin. |
2
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie sosu do tikka masalaNa oliwie podsmaż resztę startego czosnku z kuminem i suszoną kolendrą. Dodaj pomidory pelati doprawione solą i płatkami chilli i zagotuj. |
3
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie kurczaka tikka masalaZamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni grillowej. Dla ułatwienia możesz nabić kawałki mięsa na patyki do szaszłyków. Po obsmażeniu ze wszystkich stron zdejmij z patelni i włóż do sosu. Gotuj jeszcze przez kilka minut. |
4
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) tikka masalaDobrym pomysłem jest również wekowanie, a konkretnie tyndalizacja tikka masala. Przygotowany wg przepisu sos zamknij w umytych i sparzonych słoiczkach z nakrętką. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z tikka masala na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Tak przygotowane tikka masala przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃 Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |