0 0
Karkówka w kapuście kiszonej🍴

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej
400g karkówki
400g kapusty kiszonej z marchewką
½ łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

577
Kcal
36
B [g]
44
T [g]
5
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Karkówka w kapuście kiszonej🍴

Karczek Wieprzowy Pieczony w Kiszonej Kapuście

Cechy:
Kuchnia
  • 1H45M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Karkówka pieczona w kapuście kiszonej

O przepisie:

Udostępnij

Gdy dni stają się coraz krótsze, a za oknem pojawia się wrześniowa aura, nastaje moment na typowo jesienne przepisy, w których króluje kapusta kiszona. Dziś zatem karkówka wieprzowa pieczona w kapuście kiszonej – klasyczne danie kuchni polskiej. Smaczne i bajecznie prosta w wykonaniu karkówka poleca się na obiad.


Przepis na karkówkę pieczoną w kapuście kiszonej znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej - marynowanie mięsa

Mięso pokrój w 3-4 centymetrowe plastry i ponacinaj grubsze błonki. Wymieszaj musztardę z majerankiem, solą oraz startym czosnkiem i zamarynuj w tym karkówkę. Odstaw na kilka godzin.

2
Gotowe!
10M

Karkówka w kapuście kiszonej - przygotowanie do pieczenia

Kapustę kiszoną w razie potrzeby przepłucz wodą (osobiście preferuję bardzo kwaśną wersję, ale jeśli wolisz łagodniejsze smaki - nie zapomnij o tym kroku).

Posiekaj kapustę i wymieszaj z kminkiem. Dopraw solą i czarnym pieprzem oraz wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłóż kotlety z karkówki.

3
Gotowe!
1H25M

Karkówka w kapuście - pieczenie

Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez około godzinę i 15 minut (do miękkości mięsa).

Przynajmniej raz obróć mięso, by wypiekło się równo po obu stronach.
Podawaj udekorowane oregano i tymiankiem.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO placki twarogowe "syrniki"
Poprzedni
KETO placki twarogowe 🥞
KETO szarlotka (jabłecznik bez cukru)
Następny
KETO szarlotka 🍎
KETO placki twarogowe "syrniki"
Poprzedni
KETO placki twarogowe 🥞
KETO szarlotka (jabłecznik bez cukru)
Następny
KETO szarlotka 🍎