Składniki:
-
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej
-
400g karkówki
-
400g kapusty kiszonej z marchewką
-
½ łyżeczka suszonego majeranku
-
1 łyżeczka ostrej musztardy
-
1 mały ząbek czosnku
-
1 łyżka oliwy
-
½ łyżeczki kminku
-
sól i pieprzdo smaku
O przepisie:
Gdy dni stają się coraz krótsze, a za oknem pojawia się wrześniowa aura, nastaje moment na typowo jesienne przepisy, w których króluje kapusta kiszona. Dziś zatem karkówka wieprzowa pieczona w kapuście kiszonej – klasyczne danie kuchni polskiej. Smaczne i bajecznie prosta w wykonaniu karkówka poleca się na obiad.
Przepis na karkówkę pieczoną w kapuście kiszonej znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej - marynowanie mięsaMięso pokrój w 3-4 centymetrowe plastry i ponacinaj grubsze błonki. Wymieszaj musztardę z majerankiem, solą oraz startym czosnkiem i zamarynuj w tym karkówkę. Odstaw na kilka godzin. |
2
Gotowe!
10M
|
Karkówka w kapuście kiszonej - przygotowanie do pieczeniaKapustę kiszoną w razie potrzeby przepłucz wodą (osobiście preferuję bardzo kwaśną wersję, ale jeśli wolisz łagodniejsze smaki - nie zapomnij o tym kroku). Posiekaj kapustę i wymieszaj z kminkiem. Dopraw solą i czarnym pieprzem oraz wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłóż kotlety z karkówki. |
3
Gotowe!
1H25M
|
Karkówka w kapuście - pieczenieWstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez około godzinę i 15 minut (do miękkości mięsa). Przynajmniej raz obróć mięso, by wypiekło się równo po obu stronach. |