Składniki:
-
Steki z kalafiora
-
1 średni kalafior
-
50g masła
-
sól i pieprz do smaku
O przepisie:
Dziś nie lada gratka dla tych, którzy ograniczają mięso w diecie lub stawiają na KETO bez mięsa. Aromatyczne i chrupiące steki z kalafiora! Przepis tak łatwy i szybki w przygotowaniu, że zadowoli nawet zabieganych.
Aby steki z kalafiora nie były gorzkie…
Często pytacie o to, co zrobić by ryż czy purée z kalafiora nie były gorzkie. Sekretem jest… wybór świeżego, jędrnego, dobrze wyglądającego kalafiora. Im młodsze warzywo, tym smaczniejsze i słodsze. W przypadku kotletów kalafiorowych nie możemy niestety pozwolić sobie na użycie mrożonego kalafiora, więc podstawą jest tu po prostu dobry zakup.
Z czym podać steki z kalafiora?
Jako przekąskę lub lunch możesz podać stek z kalafiora tak jak na zdjęciu – z domowym sosem chimichurri (przepis tu: Stek z polędwicy wołowej 🥩 z chimichurri). Możesz także uprażyć pestki słonecznika oraz dyni z zioła i oprószyć nimi steki.
W formie obiadu, warto podać kotlety z kalafiora z ulubioną sałatką. Moim faworytem w tym wypadku jest Sałatka ze świeżych warzyw.
Smacznego! ❤️
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Steki z kalafiora - przygotowanieMasło rozpuść w garnuszku. Kalafiora dokładniej umyj, usuń zielone części. Pokrój kłąb ostrym nożem na 2-3 cm plastry. Każdy z nich skrop odrobiną masła, dopraw solą i pieprzem. Patelnię grillową rozgrzej. Smaż steki z kalafiora po 2 minuty z każdej strony, a następnie wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. |
2
Gotowe!
20M
|
Stek z kalafiora w piekarnikuUwaga. Jeśli chcesz pominąć krok grillowania, wyłóż steki z kalafiora od razu na blachę do pieczenia (jak na zdjęciu) i wydłuż czas pieczenia o kilka minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włóż blachę i piecz 10 minut. Następnie odwróć steki z kalafiora na drugą stronę i piecz kolejnych 10 minut. Gotowe steki podawaj z wybraną sałatką, sosem chimichurri (jak na zdjęciu głównym) lub prażonymi na maśle pestkami słonecznika i dyni. |