Składniki:
-
PUREE Z KALAFIORA
-
500g kalafiora (małego kłębu lub mrożonego)
-
30g masła (najlepiej ghee lub klarowanego)
-
3 łyżki mleka pełnotłustego (min. 3,2%)
-
150g śmietany 18%
-
30g masła tradycyjnego
-
do smaku soli
-
1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
O przepisie:
Ulubione przez czytelników bloga purée z kalafiora może być smacznym dodatkiem do obiadów, ale również samodzielnym daniem. Śmiało możesz rozbudowywać je o kolejne składniki, takie jak podsmażony boczek, zarumieniona cebulka, posiekany szczypiorek czy kozi ser. Kluczowe jest prawidłowe przygotowanie tej kremowej bazy.
Puree z kalafiora – jaki kalafior wybrać?
Świeży czy mrożony kalafior w puree? To zależy.
Puree z kalafiora warto przygotować z kalafiora świeżego. Wówczas wybierz jednak naprawdę świeże warzywo, a nie to zalegające w markecie od tygodni. W przeciwnym wypadku puree z kalafiora wyjdzie gorzkie i niestety pozbawione charakterystycznej słodyczy, za którą je kochamy. Jakość i „młody wiek” świeżego kalafiora rozpoznasz na przykład po intensywnie zielonym kolorze i dużej sprężystości otaczających go liści liści.
Jeśli nie masz możliwości zakupu świeżego kalafiora dobrej jakości, z powodzeniem możesz użyć kalafiora mrożonego, który już został oczyszczony i podzielony na różyczki. Rozmroź go jedynie chwilę wcześniej i odsącz z wody przed wrzuceniem na patelnię.
Edit. Przepis na puree z kalafiora powstał w grudniu 2019 roku. Trzy lata później doczekał się aktualizacji.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Purée z kalafiora - podsmażanieKalafior obierz z liści, umyj i podziel/posiekaj na małe różyczki. Masło Ghee rozpuść na patelni, następnie dodaj kalafiora. Dopraw odrobiną soli i podsmażaj kilka minut. W zależności od preferencji, możesz w tym kroku kalafior poddusić lub delikatnie zarumienić na patelni - wówczas nabierze dodatkowych aromatów, lecz po zmiksowaniu może nabrać odrobinę ciemniejszego koloru. |
2
Gotowe!
|
Purée z kalafiora - duszenie kalafioraNastępnie zalej patelnię mlekiem, a następnie śmietanką. Wymieszaj i zagotuj. Duś wspólnie pod przykryciem do miękkości kalafiora (w zależności od wielkości różyczek, może to być od kilku do kilkunastu minut). Raz na jakiś czas zamieszaj. |
3
Gotowe!
3M
|
Purée z kalafiora KETO - miksowaniePrzełóż zawartość patelni do miksera. Dodaj masło i zmiksuj do gładkości. W razie potrzeby dodaj soli do smaku. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszaj i podawaj od razu. Puree z kalafiora możesz również odgrzać następnego dnia na patelni - pod przykryciem i na wolnym ogniu. Smacznego! |