0 0
Purée z kalafiora

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
PUREE Z KALAFIORA
500g kalafiora (małego kłębu lub mrożonego)
30g masła (najlepiej ghee lub klarowanego)
3 łyżki mleka pełnotłustego (min. 3,2%)
150g śmietany 18%
30g masła tradycyjnego
do smaku soli
1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

222
Kcal
4
B [g]
21
T [g]
5
W [g]

Purée z kalafiora

KREMOWE PUREE Z KALAFIORA KETO

Cechy:
  • 20M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

  • PUREE Z KALAFIORA

O przepisie:

Udostępnij

Ulubione przez czytelników bloga purée z kalafiora może być smacznym dodatkiem do obiadów, ale również samodzielnym daniem. Śmiało możesz rozbudowywać je o kolejne składniki, takie jak podsmażony boczek, zarumieniona cebulka, posiekany szczypiorek czy kozi ser. Kluczowe jest prawidłowe przygotowanie tej kremowej bazy.

Puree z kalafiora – jaki kalafior wybrać?

Świeży czy mrożony kalafior w puree? To zależy.

Puree z kalafiora warto przygotować z kalafiora świeżego. Wówczas wybierz jednak naprawdę świeże warzywo, a nie to zalegające w markecie od tygodni. W przeciwnym wypadku puree z kalafiora wyjdzie gorzkie i niestety pozbawione charakterystycznej słodyczy, za którą je kochamy. Jakość i „młody wiek” świeżego kalafiora rozpoznasz na przykład po intensywnie zielonym kolorze i dużej sprężystości otaczających go liści liści.

Jeśli nie masz możliwości zakupu świeżego kalafiora dobrej jakości, z powodzeniem możesz użyć kalafiora mrożonego, który już został oczyszczony i podzielony na różyczki. Rozmroź go jedynie chwilę wcześniej i odsącz z wody przed wrzuceniem na patelnię.

Edit. Przepis na puree z kalafiora powstał w grudniu 2019 roku. Trzy lata później doczekał się aktualizacji.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Purée z kalafiora - podsmażanie

Kalafior obierz z liści, umyj i podziel/posiekaj na małe różyczki. Masło Ghee rozpuść na patelni, następnie dodaj kalafiora. Dopraw odrobiną soli i podsmażaj kilka minut. W zależności od preferencji, możesz w tym kroku kalafior poddusić lub delikatnie zarumienić na patelni - wówczas nabierze dodatkowych aromatów, lecz po zmiksowaniu może nabrać odrobinę ciemniejszego koloru.

2
Gotowe!

Purée z kalafiora - duszenie kalafiora

Następnie zalej patelnię mlekiem, a następnie śmietanką. Wymieszaj i zagotuj. Duś wspólnie pod przykryciem do miękkości kalafiora (w zależności od wielkości różyczek, może to być od kilku do kilkunastu minut). Raz na jakiś czas zamieszaj.

3
Gotowe!
3M

Purée z kalafiora KETO - miksowanie

Przełóż zawartość patelni do miksera. Dodaj masło i zmiksuj do gładkości. W razie potrzeby dodaj soli do smaku. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszaj i podawaj od razu.

Puree z kalafiora możesz również odgrzać następnego dnia na patelni - pod przykryciem i na wolnym ogniu.

Smacznego!

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO pad thai
Poprzedni
Pad Thai z krewetkami 🍤
schabowy
Następny
KETO schabowe z kapustą zasmażaną 🍽
KETO pad thai
Poprzedni
Pad Thai z krewetkami 🍤
schabowy
Następny
KETO schabowe z kapustą zasmażaną 🍽