0 0
Purée z kalafiora

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
500g kalafiora (małego kłębu lub mrożonego)
30g masła Ghee
30g masła
3 łyżki mleka pełnotłustego (min. 3,2%)
150g śmietany 18%
do smaku soli
1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

222
Kcal
4
B [g]
21
T [g]
5
W [g]

Purée z kalafiora

Kalafiorowe purée, które z powodzeniem zastąpi to klasyczne, ziemniaczane

Cechy:
Kuchnia:
  • 20M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Niskowęglowodanowy kalafior jest bazą wielu przepisów keto. Tym razem podrzucam Wam przepis na purée z kalafiora.

To fantastyczny dodatek do obiadów ketogenicznych, takich jak pieczony halibutkarkówka z warzywami czy łosoś, ale również smaczne, kremowe, samodzielne danie. Ten przepis jest bazowym, śmiało możecie rozbudowywać go o kolejne składniki, takie jak podsmażony boczek, posiekany szczypiorek czy na przykład kozi ser.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Kalafior obierz z liści, umyj i podziel na małe różyczki. Masło Ghee rozpuść na patelni i dodaj kalafiora. Dopraw solą i podsmażaj kilka minut.

2
Gotowe!
7M

Dodaj mleko i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodaj śmietankę i duś do miękkości kalafiora.

3
Gotowe!
3M

Przełóż całość do miksera, dodaj masła, miksuj do gładkości. W razie potrzeby dodaj soli do smaku. (Opcjonalnie) dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Korzenne ciasto z gruszkami 1
Poprzedni
Korzenne ciasto z gruszkami
Ciasteczka maślane 2
Następny
Ciasteczka maślane
Korzenne ciasto z gruszkami 3
Poprzedni
Korzenne ciasto z gruszkami
Ciasteczka maślane 4
Następny
Ciasteczka maślane