Składniki:
-
Tandoori chicken
-
4 udka z kurczaka
-
150g gęstego jogurtu, na przykład greckiego
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
2 łyżeczki garam masali
-
1 łyżka startego imbiru
-
3 starte ząbki czosnku
-
łyżeczki słodkiej papryki
-
szczypta chilli
-
szczypta szafranu
-
Ryż z kalafiora
-
400g kalafiora
-
1 papryka czerwona
-
świeża kolendra
-
2 łyżki oliwy do smażenia
-
½ łyżeczki kurkumy
-
sól i biały pieprz do smaku
O przepisie:
Tradycyjne indyjskie danie podane z ryżem z kalafiora. Kurczak Tandoori to potrawa przygotowana w cylindrycznym, indyjskim piecu glinianym. Ja jednak proponuję Ci łatwiejszą wersję wykonania tego dania, w której użyjemy po prostu piekarnika 🙂
W oryginalnym przepisie do marynaty dodawany jest czerwony barwnik spożywczy, by podbić intensywność kolorów na talerzu, ja jednak rezygnuję z tego kroku.
Jeżeli Ty się na niego zdecydujesz- z chęcią zobaczę rezultaty!
Przepis na Tandoori chicken z ryżem z kalafiora znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
1H
|
Tandoori chickenNatrzyj umyte udka oliwą i przyprawami: garam masalą, solą, papryką słodką, chili i szafranem. Wymieszaj jogurt z koncentratem pomidorowym i zalej mięso, a następnie wstaw całość do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Udka wyjmij z marynaty i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez godzinę - co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Możesz także użyć grilla elektrycznego. Piecz przez godzinę, obracając kurczaka co jakiś czas. |
2
Gotowe!
15M
|
Ryż z kalafioraNa tarce zetrzyj kalafiora. Paprykę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Podsmaż paprykę na oliwie, a następnie dodaj kalafior. Smaż kilka minut, tak aby papryka zmiękła, ale kalafior pozostał „al dente”. Dopraw całość kurkumą, solą i białym pieprzem. Na chwilę przed podaniem dodaj posiekaną kolendrę. Podawaj pieczonego kurczaka z ryżem. |