0 0
Tandoori chicken z ryżem z kalafiora 🍗

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Tandoori chicken
4 udka z kurczaka
150g gęstego jogurtu, na przykład greckiego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki garam masali
1 łyżka startego imbiru
3 starte ząbki czosnku
łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
szczypta szafranu
Ryż z kalafiora
400g kalafiora
1 papryka czerwona
świeża kolendra
2 łyżki oliwy do smażenia
½ łyżeczki kurkumy
sól i biały pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

753
Kcal
60
B [g]
51
T [g]
13
W [g]

Tandoori chicken z ryżem z kalafiora 🍗

Cechy:
Kuchnia
  • 1H15M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Tandoori chicken

  • Ryż z kalafiora

O przepisie:

Udostępnij

Tradycyjne indyjskie danie podane z ryżem z kalafiora. Kurczak Tandoori to potrawa przygotowana w cylindrycznym, indyjskim piecu glinianym. Ja jednak proponuję Ci łatwiejszą wersję wykonania tego dania, w której użyjemy po prostu piekarnika 🙂

W oryginalnym przepisie do marynaty dodawany jest czerwony barwnik spożywczy, by podbić intensywność kolorów na talerzu, ja jednak rezygnuję z tego kroku.
Jeżeli Ty się na niego zdecydujesz- z chęcią zobaczę rezultaty!

Przepis na Tandoori chicken z ryżem z kalafiora znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
1H

Tandoori chicken

Natrzyj umyte udka oliwą i przyprawami: garam masalą, solą, papryką słodką, chili i szafranem. Wymieszaj jogurt z koncentratem pomidorowym i zalej mięso, a następnie wstaw całość do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Udka wyjmij z marynaty i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez godzinę - co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę.

Możesz także użyć grilla elektrycznego. Piecz przez godzinę, obracając kurczaka co jakiś czas.

2
Gotowe!
15M

Ryż z kalafiora

Na tarce zetrzyj kalafiora. Paprykę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Podsmaż paprykę na oliwie, a następnie dodaj kalafior. Smaż kilka minut, tak aby papryka zmiękła, ale kalafior pozostał „al dente”. Dopraw całość kurkumą, solą i białym pieprzem. Na chwilę przed podaniem dodaj posiekaną kolendrę.

Podawaj pieczonego kurczaka z ryżem.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO BLT SANDWICH
Poprzedni
KETO BLT sandwich 🥓
Bulletproof Coffee - kawa kuloodporna
Następny
Bulletproof Coffee – kawa kuloodporna ☕️
KETO BLT SANDWICH
Poprzedni
KETO BLT sandwich 🥓
Bulletproof Coffee - kawa kuloodporna
Następny
Bulletproof Coffee – kawa kuloodporna ☕️