2 0
Pierś z kurczaka w omlecie z puree z kalafiora

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KOTLETY Z KURCZAKA
2 piersi z kurczaka ok. 400g
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
jajka
30g tartego, twardego, aromatycznego sera np. Emmentalera równie dobrze sprawdzi tu się włoski parmezan czy polski oscypek
natka pietruszki
olej do smażenia
PUREE Z KALAFIORA
400g kalafiora świeżego lub mrożonego
50 ml ml śmietanki 18%
20 g masła
sól

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

702,7
Kcal
46
T [g]
60
B [g]
7
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pierś z kurczaka w omlecie z puree z kalafiora

Filet z kurczaka z puree z kalafiora

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 1H35M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • KOTLETY Z KURCZAKA

  • PUREE Z KALAFIORA

O przepisie:

Udostępnij

Proste i smaczne danie inspirowane kuchnią francuską? Proszę bardzo! Dzisiaj chcę Ci pokazać, jak przygotować kotlet z piersi z kurczaka bez standardowej panierki, w aromatycznym omlecie. Danie to podawane z rozpływającym się w ustach puree z kalafiora i stanowi idealną propozycję na keto obiad. Jest to także świetna opcja także na posiłek na dwa dni – zarówno puree jak i kotlet świetnie się odgrzewają, więc bez problemu możesz przygotować więcej porcji.

Jeśli potrzebujesz podbić tłuszcze w przepisie, dodaj więcej masła do puree z kalafiora.

Przepis na pierś z kurczaka w omlecie znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
1H

Oczyść i umyj pierś z kurczaka. Oddziel polędwiczki, a resztę przekrój wzdłuż, a następnie delikatnie rozbij powstałe kotlety. (najlepiej na czas rozbijania owiń kotlety folią spożywczą lub włóż do foliowego woreczka, by nie straciły formy).
Przełóż wszystko do miski i dopraw solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek i tak zamarynowane mięso odstaw na minimum godzinę.

2
Gotowe!
15M

Puree z kalafiora - przygotowanie

Świeżego kalafiora dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki. Mrożonego kalafiora pozostaw do rozmrożenia. Na patelni rozpuść masło, dodaj śmietanę i wymieszaj. Przygotowane warzywo przełóż na patelnię, duś pod przykryciem do miękkości - około 15 minut.

Całość zblenduj i dopraw solą do smaku.

3
Gotowe!
15M

Roztrzep jajka. Dodaj drobno tarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej.
Każdy kawałek kurczaka zanurz w jajku i przełóż na rozgrzaną patelnię. Jeżeli zostanie jajko z panierki przełóż pozostałą część łyżką na górę kotletów (możesz na początku dolać połowę, a drugą połowę po obróceniu mięsa). Każdą stronę smaż około 7- 8 minut.

4
Gotowe!
5M

Puree wyłóż na talerze. Kotlety przełóż na ręcznik papierowy i odsącz, a następnie połóż na puree.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

krem pomidorowy
Poprzedni
KETO Krem pomidorowy 🍅
bifteki
Następny
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽
krem pomidorowy
Poprzedni
KETO Krem pomidorowy 🍅
bifteki
Następny
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽