Składniki:
-
KOTLETY Z KURCZAKA
-
2 piersi z kurczakaok. 400g
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka soku z cytryny
-
sól i pieprzdo smaku
-
jajka
-
30g tartego, twardego, aromatycznego sera np. Emmentalerarównie dobrze sprawdzi tu się włoski parmezan czy polski oscypek
-
natka pietruszki
-
olej do smażenia
-
PUREE Z KALAFIORA
-
400g kalafioraświeżego lub mrożonego
-
50 ml ml śmietanki 18%
-
20 g masła
-
sól
O przepisie:
Proste i smaczne danie inspirowane kuchnią francuską? Proszę bardzo! Dzisiaj chcę Ci pokazać, jak przygotować kotlet z piersi z kurczaka bez standardowej panierki, w aromatycznym omlecie. Danie to podawane z rozpływającym się w ustach puree z kalafiora i stanowi idealną propozycję na keto obiad. Jest to także świetna opcja także na posiłek na dwa dni – zarówno puree jak i kotlet świetnie się odgrzewają, więc bez problemu możesz przygotować więcej porcji.
Jeśli potrzebujesz podbić tłuszcze w przepisie, dodaj więcej masła do puree z kalafiora.
Przepis na pierś z kurczaka w omlecie znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
1H
|
Oczyść i umyj pierś z kurczaka. Oddziel polędwiczki, a resztę przekrój wzdłuż, a następnie delikatnie rozbij powstałe kotlety. (najlepiej na czas rozbijania owiń kotlety folią spożywczą lub włóż do foliowego woreczka, by nie straciły formy). |
2
Gotowe!
15M
|
Puree z kalafiora - przygotowanieŚwieżego kalafiora dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki. Mrożonego kalafiora pozostaw do rozmrożenia. Na patelni rozpuść masło, dodaj śmietanę i wymieszaj. Przygotowane warzywo przełóż na patelnię, duś pod przykryciem do miękkości - około 15 minut. Całość zblenduj i dopraw solą do smaku. |
3
Gotowe!
15M
|
Roztrzep jajka. Dodaj drobno tarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. |
4
Gotowe!
5M
|
Puree wyłóż na talerze. Kotlety przełóż na ręcznik papierowy i odsącz, a następnie połóż na puree. |