0 0
KETO Paella z kurczakiem i chorizo 🥘

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Paella z ryżem z kalafiora
250g piersi z kurczaka
100g łagodnego chorizo (lub jeśli użyjesz pikantnego, nie dodawaj chilli)
800g kalafiora (1 świeży bez kłębu lub mrożony)
80 ml bulionu kolagenowego
100g papryki (2 różnokolorowe, małe papryki słodkie lub jedna mniejsza zwykła)
1 mała cebula czerwona
½ małej papryczki chilli
½ łyżeczki soli lub do smaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta szafranu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

619
Kcal
46
B [g]
41
T [g]
13
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Paella z kurczakiem i chorizo 🥘

PAELLA BEZ RYŻU

Cechy:
  • 35M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • KETO Paella z ryżem z kalafiora

O przepisie:

Udostępnij

Hiszpania kojarzy mi się z muzyką i słońcem. Z uśmiechniętymi ludźmi i beztroską. A przede wszystkim z  aromatycznymi potrawami, pełnymi smaku. Dzisiaj chcę zaproponować alternatywę do hiszpańskiej paelli, w której zamienimy ryż na ryż z kalafiora, by uzyskać odpowiednie makro odpowiadające diecie ketogenicznej. W przepisie użyłam fileta z kurczaka, ale możesz zamienić mięso na przykład na owoce morza.

Przepis na paelle z ryżem z kalafiora znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

KETO Paella bez ryżu - przygotowanie ryżu z kalafiora

Zetrzyj kalafiora na tarce z dużymi oczkami.

2
Gotowe!
30M

Przygotowanie keto paelli z ryżem z kalafiora

Na patelni podsmaż chorizo pokrojone w kostkę. Po zarumienieniu zgarnij je na boki patelni i dodaj pokrojonego w paski kurczaka. Po zarumienieniu z jednej strony obróć go i skrop sokiem z cytryny. Smaż jeszcze przez moment i ściągnij go z patelni. Do chorizo dodaj cebulę, czosnek, paprykę i chilli. Smaż do zrumienienia się cebuli.

Całość podlej bulionem, dodaj ryż z kalafiora i dopraw szafranem i solą. Gotuj wszystko około 10 minut- do miękkości kalafiora, co chwilę mieszając.

Na koniec dodaj kurczaka i całość podgrzej.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Panierka KETO
Poprzedni
Panierka KETO
śledź w śmietanie
Następny
Śledzie w śmietanie 🐟
Panierka KETO
Poprzedni
Panierka KETO
śledź w śmietanie
Następny
Śledzie w śmietanie 🐟