Składniki:
-
KETO Paella z ryżem z kalafiora
-
250g piersi z kurczaka
-
100g łagodnego chorizo(lub jeśli użyjesz pikantnego, nie dodawaj chilli)
-
800g kalafiora(1 świeży bez kłębu lub mrożony)
-
80 ml bulionu kolagenowego
-
100g papryki(2 różnokolorowe, małe papryki słodkie lub jedna mniejsza zwykła)
-
1 mała cebula czerwona
-
½ małej papryczki chilli
-
½ łyżeczki soli lub do smaku
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka soku z cytryny
-
szczypta szafranu
O przepisie:
Hiszpania kojarzy mi się z muzyką i słońcem. Z uśmiechniętymi ludźmi i beztroską. A przede wszystkim z aromatycznymi potrawami, pełnymi smaku. Dzisiaj chcę zaproponować alternatywę do hiszpańskiej paelli, w której zamienimy ryż na ryż z kalafiora, by uzyskać odpowiednie makro odpowiadające diecie ketogenicznej. W przepisie użyłam fileta z kurczaka, ale możesz zamienić mięso na przykład na owoce morza.
Przepis na paelle z ryżem z kalafiora znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
KETO Paella bez ryżu - przygotowanie ryżu z kalafioraZetrzyj kalafiora na tarce z dużymi oczkami. |
2
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie keto paelli z ryżem z kalafioraNa patelni podsmaż chorizo pokrojone w kostkę. Po zarumienieniu zgarnij je na boki patelni i dodaj pokrojonego w paski kurczaka. Po zarumienieniu z jednej strony obróć go i skrop sokiem z cytryny. Smaż jeszcze przez moment i ściągnij go z patelni. Do chorizo dodaj cebulę, czosnek, paprykę i chilli. Smaż do zrumienienia się cebuli. Całość podlej bulionem, dodaj ryż z kalafiora i dopraw szafranem i solą. Gotuj wszystko około 10 minut- do miękkości kalafiora, co chwilę mieszając. Na koniec dodaj kurczaka i całość podgrzej. |