0 0
Kurczak w sosie pieczarkowym z parmezanem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Filet z kurczaka
600g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawy do smaku: ól, papryka słodka, czosnek suszony, suszona szalotka, curry
torebki do smażenia (ale uda się również bez)
Sos pieczarkowy z białym winem i parmezanem
300g małych pieczarek
300ml śmietanki 18%
100ml białego wytrawnego wina
30g Parmigiano Reggiano
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
3 małe ząbki czosnku
3 gałązki natki pietruszki
do smaku: sól i pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

480
Kcal
39,43
B [g]
31,21
T [g]
5,54
W [g]

Kurczak w sosie pieczarkowym z parmezanem

Filet z kurczaka w aromatycznym sosie

Cechy:
Kuchnia:
  • 30 minut
  • Porcji: 4
  • Medium

Składniki:

  • Filet z kurczaka

  • Sos pieczarkowy z białym winem i parmezanem

O przepisie:

Udostępnij

Pyszna, soczysta pierś z kurczaka z sosem pełnym aromatów – pieczarek, białego wina i parmezanu. Przepis na sporą porcję, niekoniecznie dietetyczną. To podstawowa zaleta diety ketogenicznej/niskowęglowodanowej – kiedy źródłem energii stają się tłuszcze, Twoje podejście do słowa „dieta” zostaje wywrócone do góry nogami ❤️


Uwaga. Posiłek zawiera dość dużo białka, co nie jest większym problemem w diecie niskowęglowodanowej. W diecie ketogenicznej, jeśli w pozostałych posiłkach zabraknie typowo ketozowych proporcji, warto oszczędzić śmietanki, czy kurczaka i ich kosztem dodać większej ilości oliwy, ewentualnie masła klarowanego.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (2-3 kotlety z jednego fileta), obtaczamy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na kwadrans. Następnie kurczaka przekładamy do torebek do smażenia i układamy na patelni grillowej. Smażymy w torebkach około 10 minut, kilkukrotnie odwracając. Torebki sprawiają, że mięso pozostaje soczyste, gdyby jednak ich zabrakło, można kurczaka zgrillować lub upiec ?

2
Gotowe!

Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do cebuli. Gdy pieczarki puszczą wodę i częściowo już odparują, dodajemy tarty czosnek i podsmażamy. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Następnie do sosu dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut. Na chwilę przed podaniem, dosypujemy tarty na grubej tarce parmezan, siekaną pietruszkę i mieszamy.

3
Gotowe!

Sos i kurczaka przekładamy na talerze. Jeśli towarzyszy nam osoba spożywająca węglowodany, danie można podać z kaszą jęczmienną lub ryżem.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Niskowęglowodanowe placki na słodko
Poprzedni
Niskowęglowodanowe placki kokosowe
Papryki faszerowane 1
Następny
Papryki faszerowane
Niskowęglowodanowe placki na słodko
Poprzedni
Niskowęglowodanowe placki kokosowe
Papryki faszerowane 2
Następny
Papryki faszerowane