Składniki:
-
Filet z kurczaka
-
600g piersi z kurczaka
-
2 łyżki oliwy
-
przyprawy do smaku: ól, papryka słodka, czosnek suszony, suszona szalotka, curry
-
torebki do smażenia (ale uda się również bez)
-
Sos pieczarkowy z białym winem i parmezanem
-
300g małych pieczarek
-
300ml śmietanki 18%
-
100ml białego wytrawnego wina
-
30g Parmigiano Reggiano
-
2 łyżki masła klarowanego
-
1 cebula
-
3 małe ząbki czosnku
-
3 gałązki natki pietruszki
-
do smaku: sól i pieprz
O przepisie:
Pyszna, soczysta pierś z kurczaka z sosem pełnym aromatów – pieczarek, białego wina i parmezanu. Przepis na sporą porcję, niekoniecznie dietetyczną. To podstawowa zaleta diety ketogenicznej/niskowęglowodanowej – kiedy źródłem energii stają się tłuszcze, Twoje podejście do słowa „dieta” zostaje wywrócone do góry nogami ❤️
Uwaga. Posiłek zawiera dość dużo białka, co nie jest większym problemem w diecie niskowęglowodanowej. W diecie ketogenicznej, jeśli w pozostałych posiłkach zabraknie typowo ketozowych proporcji, warto oszczędzić śmietanki, czy kurczaka i ich kosztem dodać większej ilości oliwy, ewentualnie masła klarowanego.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (2-3 kotlety z jednego fileta), obtaczamy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na kwadrans. Następnie kurczaka przekładamy do torebek do smażenia i układamy na patelni grillowej. Smażymy w torebkach około 10 minut, kilkukrotnie odwracając. Torebki sprawiają, że mięso pozostaje soczyste, gdyby jednak ich zabrakło, można kurczaka zgrillować lub upiec ? |
2
Gotowe!
|
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do cebuli. Gdy pieczarki puszczą wodę i częściowo już odparują, dodajemy tarty czosnek i podsmażamy. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Następnie do sosu dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut. Na chwilę przed podaniem, dosypujemy tarty na grubej tarce parmezan, siekaną pietruszkę i mieszamy. |
3
Gotowe!
|
Sos i kurczaka przekładamy na talerze. Jeśli towarzyszy nam osoba spożywająca węglowodany, danie można podać z kaszą jęczmienną lub ryżem. |