2 0
KETO schabowe z kapustą zasmażaną 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KAPUSTA ZASMAŻANA
300g kapusty kiszonej
100g boczku wędzonego
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
szczypta suszonego majeranku
½ łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku
KETO SCHABOWY
250g schabu
100 ml maślanki / kefiru / śmietany 12% do marynaty
1 cebula
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki migdałowej lub innej niskowęglowodanowej do panierowania, na talerzu będziesz potrzebować więcej
smalec

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

559
Kcal
39
B [g]
40
T [g]
7
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO schabowe z kapustą zasmażaną 🍽

KETO Schabowy w bezglutenowej panierce

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 1H
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • KAPUSTA ZASMAŻANA

  • KETO SCHABOWY

O przepisie:

Udostępnij

Istnieją takie klasyki, które kochają wszyscy. W polskiej kuchni niezaprzeczalnie wymienić można tradycyjnego SCHABOWEGO. Niech podniesie rękę ten, który nie myśli o schaboszczaku przy niedzielnym obiedzie. 😃

Dziś proponuję Ci jego niskowęglowodanową wersję, czyli keto schabowego w panierce z mąki migdałowej. Jako dodatek proponuję Ci kiszoną, zasmażaną kapustę, idealną na tę porę roku.

W sezonie letnim z keto kotletem schabowym, idealnie komponować się będą świeże warzywa w formie mizerii, sałaty ze śmietaną czy mieszanki warzyw w sosie czosnkowym, jak w tej sałatce. Gdy pojawi się młoda kapusta, warto również podsmażyć ją na cebulce z marchewką i koperkiem.

Uwaga. Smalec rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, co charakterystyczne przy smażeniu schabowych. W związku z tym w podgrzewanych w ten sposób migdałach pojawiają się tłuszcze trans. Pamiętaj, że umiar ma tu znaczenie. Jeśli schabowy okaże się jednym z Twoich ulubionych dań, zamień mąkę migdałową na pokruszone chipsy ze skórek wieprzowych. Podniesie to znacznie kaloryczność dania, ale smakowo będzie komponować się bardzo dobrze.

Przepis na KETO schabowe znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

KETO kotlety schabowe - marynowanie schabu

Schab przekrój na dwa kotlety, oczyść go z błonek i rozbij. Dopraw mięso solą i pieprzem. Cebulę posiekaj na piórka lub plastry i wymieszaj z maślanką. Kotlety wyłóż do miski, zalewając każdy maślanką i układając kawałki cebuli pomiędzy nimi.

2
Gotowe!
45M

Kapusta zasmażana bez mąki - przygotowanie

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem do zeszklenia cebuli. Dodaj posiekany lub starty czosnek. Kapustę w razie potrzeby opłucz (jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych smaków), posiekaj i dodaj na patelnię. Dodaj majeranek, kminek, szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Całość podlej wodą i duś na patelni przez 45 minut. Jeśli kapusta będzie dla Ciebie za kwaśna, dodaj kilka kropel stewii w płynie.

3
Gotowe!
15M

KETO schabowe - smażenie

Wyciągnij kotlety z marynaty i dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym. Jajko rozbij i roztrzep w głębokim talerzu. Na drugi talerz wysyp mąkę migdałową.

Smalec rozpuść na patelni, na wolnym ogniu.

Panieruj kotlety najpierw w jajku, następnie w mące i smaż na smalcu, po kilka minut na stronę. Keto schabowy gotowy!

Podawaj kotlety schabowe z kapustą zasmażaną.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Puree z kalafiora KETO
Poprzedni
Purée z kalafiora
Omlet francuski
Następny
Omlet francuski 🧈🥚
Puree z kalafiora KETO
Poprzedni
Purée z kalafiora
Omlet francuski
Następny
Omlet francuski 🧈🥚