Składniki:
-
KAPUSTA ZASMAŻANA
-
300g kapusty kiszonej
-
100g boczku wędzonego
-
1 mała cebula
-
1 mały ząbek czosnku
-
szczypta suszonego majeranku
-
½ łyżeczki kminku
-
sól i pieprzdo smaku
-
KETO SCHABOWY
-
250g schabu
-
100 ml maślanki / kefiru / śmietany 12%do marynaty
-
1 cebula
-
sól i pieprz
-
1 ząbek czosnku
-
1 jajko
-
3 łyżki mąki migdałowej lub innej niskowęglowodanowejdo panierowania, na talerzu będziesz potrzebować więcej
-
smalec
O przepisie:
Istnieją takie klasyki, które kochają wszyscy. W polskiej kuchni niezaprzeczalnie wymienić można tradycyjnego SCHABOWEGO. Niech podniesie rękę ten, który nie myśli o schaboszczaku przy niedzielnym obiedzie. 😃
Dziś proponuję Ci jego niskowęglowodanową wersję, czyli keto schabowego w panierce z mąki migdałowej. Jako dodatek proponuję Ci kiszoną, zasmażaną kapustę, idealną na tę porę roku.
W sezonie letnim z keto kotletem schabowym, idealnie komponować się będą świeże warzywa w formie mizerii, sałaty ze śmietaną czy mieszanki warzyw w sosie czosnkowym, jak w tej sałatce. Gdy pojawi się młoda kapusta, warto również podsmażyć ją na cebulce z marchewką i koperkiem.
Uwaga. Smalec rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, co charakterystyczne przy smażeniu schabowych. W związku z tym w podgrzewanych w ten sposób migdałach pojawiają się tłuszcze trans. Pamiętaj, że umiar ma tu znaczenie. Jeśli schabowy okaże się jednym z Twoich ulubionych dań, zamień mąkę migdałową na pokruszone chipsy ze skórek wieprzowych. Podniesie to znacznie kaloryczność dania, ale smakowo będzie komponować się bardzo dobrze.
Przepis na KETO schabowe znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
KETO kotlety schabowe - marynowanie schabuSchab przekrój na dwa kotlety, oczyść go z błonek i rozbij. Dopraw mięso solą i pieprzem. Cebulę posiekaj na piórka lub plastry i wymieszaj z maślanką. Kotlety wyłóż do miski, zalewając każdy maślanką i układając kawałki cebuli pomiędzy nimi. |
2
Gotowe!
45M
|
Kapusta zasmażana bez mąki - przygotowanieNa patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem do zeszklenia cebuli. Dodaj posiekany lub starty czosnek. Kapustę w razie potrzeby opłucz (jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych smaków), posiekaj i dodaj na patelnię. Dodaj majeranek, kminek, szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Całość podlej wodą i duś na patelni przez 45 minut. Jeśli kapusta będzie dla Ciebie za kwaśna, dodaj kilka kropel stewii w płynie. |
3
Gotowe!
15M
|
KETO schabowe - smażenieWyciągnij kotlety z marynaty i dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym. Jajko rozbij i roztrzep w głębokim talerzu. Na drugi talerz wysyp mąkę migdałową. Smalec rozpuść na patelni, na wolnym ogniu. Panieruj kotlety najpierw w jajku, następnie w mące i smaż na smalcu, po kilka minut na stronę. Keto schabowy gotowy! Podawaj kotlety schabowe z kapustą zasmażaną. |