Składniki:
-
1 kg karkówki wieprzowej
-
60 ml oliwy
-
2 cebule
-
MARYNATA DO KARKÓWKI
-
3 płaskie łyżeczki soli
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
-
½ łyżeczki suszonego oregano
-
½ łyżeczki majeranku
-
½ łyżeczki suszonego czosnku
-
¼ łyżeczki kuminu
O przepisie:
Dziś gratka dla wielbicieli domowych, pieczonych wędlin lub sztuk mięsa polanych sosem – długo pieczona, aromatyczna i soczysta karkówka wieprzowa.
Karkówkę z tego przepisu możesz podać w sosie własnym (powstały w naczyniu sos zmiksuj wraz z cebulą) lub po ostygnięciu traktować jako wędlinę i podawać na przykład na chlebie czystoziarnistym.
Zobacz również inne domowe wyroby mięsne:
Przepis na długo pieczoną karkówkę znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Wolno pieczona karkówka - przygotowanie marynatyWszystkie przyprawy do marynaty połącz ze sobą i zmiel w młynku, a następnie wymieszaj z oliwą. |
2
Gotowe!
15M
|
Długo pieczona karkówka - przygotowanie mięsaKarkówkę umyj. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Mięso nasmaruj marynatą, przełóż do zamykanego naczynia żaroodpornego, obłóż cebulą i odstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin lub najlepiej na noc. |
3
Gotowe!
5H30M
|
Długo pieczona karkówka - pieczenie mięsaRozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie z karkówką i piecz przez kwadrans. Następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz kolejnych 5 godzin. Karkówkę pokrój na grube plastry i podawaj od razu (wówczas pozostały w naczyniu sos zmiksuj wraz z cebulą i polewaj kotlety) lub po ostygnięciu traktuj jako domową wędlinę i podawaj na przykład na chlebie czystoziarnistym. |