0 0
KETO batony z masłem orzechowym 🥜

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO BATONY "SNICKERS"
300g masła orzechowego 100%
100g masła o temperaturze pokojowej
90g erytrolu, ewentualnie ksylitolu w pudrze (lub do smaku)
1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
100g gorzkiej czekolady 80%
OPCJONALNE DODATKI
fistaszki
posiekane orzechy
liofilizowane owoce
bakalie
suszone płatki kwiatów jadalnych
POTRZEBNE SPRZĘTY
prostokątna blacha lub naczynie ceramiczne
folia spożywcza
rondel lub garnek
misa szklana lub stalowa do kąpieli wodnej

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

22,2
B [g]
16,4
T [g]
3,6
W [g] netto
186,4
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO batony z masłem orzechowym 🥜

Batony SNICKERS z masłem orzechowym i czekoladą

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
  • 3H15M
  • Porcji: 16
  • Średni

Składniki:

  • KETO BATONY "SNICKERS"

  • OPCJONALNE DODATKI

  • POTRZEBNE SPRZĘTY

O przepisie:

Udostępnij

Z batonikami na bazie masła orzechowego (zwanymi również „batonami Nigelli”) spotkałam się po raz pierwszy w jednej z wrocławskich cukierni. Od pierwszej chwili wiedziałam, że spróbuję ich przygotowania w wersji KETO.

Uwielbiam masło orzechowe w każdej postaci, ale połączenie słodko-słonego kremu orzechowego z gorzką czekoladą, które znajdziesz w tym przepisie to jeden z moich ulubionych deserów. Paradoksalnie przygotowuję batony orzechowe rzadko, ponieważ… ciężko nam się przy nich opanować.

KETO batoniki orzechowe „Snickers” – tego będziesz potrzebować!

Do przygotowania batonów przydadzą Ci się:

  • masło orzechowe 100% – możesz wybrać masło o gładkiej konsystencji lub „crunchy”, czyli masło z kawałkami orzechów ziemnych. Szczególnie polecam Ci masła, z których korzystam na co dzień, czyli TO lub TO.
  • masło tradycyjne (może być również solone)
  • erytrol w pudrze – może to być zarówno gotowy puder, jak i po prostu tradycyjny erytrol zmielony w młynku (tę opcję zazwyczaj wybieram ja). Zazwyczaj używam tego erytrolu.
  • czekolada gorzka 80% lub czekolada mleczna bez cukru (wybierz taką o dobrym składzie, na przykład tą)
  • sól

Batoniki z masła orzechowego przygotowuje się szybko, łatwo, a przy tym są niesamowicie pyszne, co możemy uznać zarówno za ich zaletę, jak i wadę. 😉

Przepis na KETO batony orzechowe znajdziesz w mojej nowej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
1H10M

KETO batoniki orzechowe - warstwa orzechowa

Blachę na ciasto lub inne płaskie naczynie wyłóż folią spożywczą.

Masło orzechowe, masło i słodzik wymieszaj ze sobą. Dodaj soli do smaku. Wyłóż powstałą masę do naczynia i wygładź dłońmi lub silikonową szpatułką. Wstaw do lodówki na godzinę.

2
Gotowe!
5M

KETO batony Nigelli - warstwa czekolady

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając misę nad garnkiem z gotującą się wodą) i wylej na wierzch. Na tym etapie możesz (ale nie musisz) dodatkowo udekorować batoniki na przykład orzechami ziemnymi czy liofilizowanymi owocami.

3
Gotowe!
2H

Batony SNICKERS - chłodzenie

Schłodź masę w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie wyjmij całość i pokrój dowolnie na ok. 16 mniejszych kawałków. Przechowuj w lodówce.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

chleb z ziaren - czystoziarnisty
Poprzedni
Chleb z ziaren – czystoziarnisty 🍞
Ratatuj (Ratatouille) - przepis
Następny
RATATUJ (Ratatouille) 🍆
chleb z ziaren - czystoziarnisty
Poprzedni
Chleb z ziaren – czystoziarnisty 🍞
Ratatuj (Ratatouille) - przepis
Następny
RATATUJ (Ratatouille) 🍆