Składniki:
-
KETO BATONY "SNICKERS"
-
300g masła orzechowego 100%
-
100g masła o temperaturze pokojowej
-
90g erytrolu, ewentualnie ksylitolu w pudrze (lub do smaku)
-
1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
-
100g gorzkiej czekolady 80%
-
OPCJONALNE DODATKI
-
fistaszki
-
posiekane orzechy
-
liofilizowane owoce
-
bakalie
-
suszone płatki kwiatów jadalnych
-
POTRZEBNE SPRZĘTY
-
prostokątna blacha lub naczynie ceramiczne
-
folia spożywcza
-
rondel lub garnek
-
misa szklana lub stalowa do kąpieli wodnej
O przepisie:
Z batonikami na bazie masła orzechowego (zwanymi również „batonami Nigelli”) spotkałam się po raz pierwszy w jednej z wrocławskich cukierni. Od pierwszej chwili wiedziałam, że spróbuję ich przygotowania w wersji KETO.
Uwielbiam masło orzechowe w każdej postaci, ale połączenie słodko-słonego kremu orzechowego z gorzką czekoladą, które znajdziesz w tym przepisie to jeden z moich ulubionych deserów. Paradoksalnie przygotowuję batony orzechowe rzadko, ponieważ… ciężko nam się przy nich opanować.
KETO batoniki orzechowe „Snickers” – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania batonów przydadzą Ci się:
- masło orzechowe 100% – możesz wybrać masło o gładkiej konsystencji lub „crunchy”, czyli masło z kawałkami orzechów ziemnych. Szczególnie polecam Ci masła, z których korzystam na co dzień, czyli TO lub TO.
- masło tradycyjne (może być również solone)
- erytrol w pudrze – może to być zarówno gotowy puder, jak i po prostu tradycyjny erytrol zmielony w młynku (tę opcję zazwyczaj wybieram ja). Zazwyczaj używam tego erytrolu.
- czekolada gorzka 80% lub czekolada mleczna bez cukru (wybierz taką o dobrym składzie, na przykład tą)
- sól
Batoniki z masła orzechowego przygotowuje się szybko, łatwo, a przy tym są niesamowicie pyszne, co możemy uznać zarówno za ich zaletę, jak i wadę. 😉
Przepis na KETO batony orzechowe znajdziesz w mojej nowej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
1H10M
|
KETO batoniki orzechowe - warstwa orzechowaBlachę na ciasto lub inne płaskie naczynie wyłóż folią spożywczą. Masło orzechowe, masło i słodzik wymieszaj ze sobą. Dodaj soli do smaku. Wyłóż powstałą masę do naczynia i wygładź dłońmi lub silikonową szpatułką. Wstaw do lodówki na godzinę. |
2
Gotowe!
5M
|
KETO batony Nigelli - warstwa czekoladyCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając misę nad garnkiem z gotującą się wodą) i wylej na wierzch. Na tym etapie możesz (ale nie musisz) dodatkowo udekorować batoniki na przykład orzechami ziemnymi czy liofilizowanymi owocami. |
3
Gotowe!
2H
|
Batony SNICKERS - chłodzenieSchłodź masę w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie wyjmij całość i pokrój dowolnie na ok. 16 mniejszych kawałków. Przechowuj w lodówce. |