3 0
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, mascarpone i szpinakiem
800g polędwiczek wieprzowych
500g mascarpone
200g pomidorów suszonych w oliwie lub w oleju słonecznikowym
200g szpinaku
75g cebuli szalotki
50ml passaty
30g posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka soli (lub do smaku)
do smaku pieprzu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

544
Kcal
35
B [g]
40
T [g]
7
W [g]

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Polędwiczki z pomidorami suszonymi i mascarpone

Cechy:
Kuchnia
  • 40M
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, mascarpone i szpinakiem

O przepisie:

Udostępnij

Ten przepis, jeden z ulubionych czytelników bloga, jak wiele innych powstał… z przypadku. Jestem zwolennikiem kuchni „zero waste”. Zaległy w lodówce szpinak i przywiezione z Włoch suszone pomidory skomponowałam w prosty sos na bazie mascarpone, który idealnie komponuje się z polędwiczkami wieprzowymi i szalotką. Efekt jest, nieskromnie mówiąc, fenomenalny! 😉

Polędwiczki z pomidorami suszonymi i mascarpone to kulinarny strzał w 10!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Sprawienie i smażenie polędwiczek

Polędwiczki wieprzowe umyj i wytnij z nich błonki. Pokrój na plastry o grubości 1 cm.
Suszone pomidory odsącz. Na oliwie odsączonej z pomidorów obsmaż polędwiczki (do zarumienienia z obu stron), następnie przełóż mięso na osobny talerzyk.

2
Gotowe!
15M

Polędwiczki z pomidorami suszonymi i szpinakiem - przygotowanie

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.
Po kilku minutach dodaj mascarpone, passatę i około 100ml wody. Dokładnie wymieszaj do momentu całkowitego połączenia składników.

3
Gotowe!
10M

Polędwiczki z pomidorami suszonymi i mascarpone - podanie

Polędwiczki przełóż do sosu i podgotuj kilka minut. Szpinak i pietruszkę umyj i posiekaj. Dodaj do sosu na minutę - dwie. Podawaj od razu :)

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Awanturka - pasta z makreli i twarogu
Poprzedni
„Awanturka” – pasta z makreli i twarogu
Butter Chicken w wersji KETO
Następny
Butter Chicken 🥘
Awanturka - pasta z makreli i twarogu
Poprzedni
„Awanturka” – pasta z makreli i twarogu
Butter Chicken w wersji KETO
Następny
Butter Chicken 🥘