Składniki:
-
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, mascarpone i szpinakiem
-
800g polędwiczek wieprzowych
-
500g mascarpone
-
200g pomidorów suszonych w oliwie lub w oleju słonecznikowym
-
200g szpinaku
-
75g cebuli szalotki
-
50ml passaty
-
30g posiekanej natki pietruszki
-
1 ząbek czosnku
-
1 czubata łyżeczka soli (lub do smaku)
-
do smaku pieprzu
O przepisie:
Ten przepis, jeden z ulubionych czytelników bloga, jak wiele innych powstał… z przypadku. Jestem zwolennikiem kuchni „zero waste”. Zaległy w lodówce szpinak i przywiezione z Włoch suszone pomidory skomponowałam w prosty sos na bazie mascarpone, który idealnie komponuje się z polędwiczkami wieprzowymi i szalotką. Efekt jest, nieskromnie mówiąc, fenomenalny! 😉
Polędwiczki z pomidorami suszonymi i mascarpone to kulinarny strzał w 10!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Sprawienie i smażenie polędwiczekPolędwiczki wieprzowe umyj i wytnij z nich błonki. Pokrój na plastry o grubości 1 cm. |
2
Gotowe!
15M
|
Polędwiczki z pomidorami suszonymi i szpinakiem - przygotowanieNa tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku. |
3
Gotowe!
10M
|
Polędwiczki z pomidorami suszonymi i mascarpone - podanie |