1 0
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KOTLETY MIELONE BEZ BUŁKI
400g łopatki wieprzowej
2 jajka
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka soli
¼ łyżeczki lnu mielonego
1 łyżka wody
szczypta pieprzu
smalec do smażenia kotlety wchłoną ok. 15g, ale na patelni powinno znaleźć się więcej
MIZERIA
1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe
1 łyżka posiekanej cebuli dymki lub szczypioru
50g śmietany 18%
sól i pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

723
Kcal
9
W [g]
58
T [g]
41
B [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Kotlety Mielone z Mizerią 🍽

KOTLETY MIELONE BEZ BUŁKI (KETO, BEZ GLUTENU, LCHF)

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 40M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • KOTLETY MIELONE BEZ BUŁKI

  • MIZERIA

O przepisie:

Udostępnij

Z powodu mojego niecodziennego sposobu odżywiania, często miałam problemy ze wspólnymi posiłkami ze znajomymi lub z rodziną. Dzięki doświadczeniu i częstej zabawie z przepisami nauczyłam się wynajdywać rewelacyjne alternatywy tradycyjnych dań, które odpowiadają wszystkim zasiadającym przy stole osobom.

Jednym z typowo rodzinnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie (przygotowywany był już przez moją Prababcię Helenę, potem moją babcię Alicję, Mamę Anitę i Ciocię Edytę, a teraz przeze mnie) są kotlety mielone. Wilgotne i kruche, zawsze z dobrej jakości mięsa, smażone na smalcu. W wersji zmodyfikowanej pod dietę ketogeniczną i bezglutenową, moje kotlety mielone nie zawierają bułki, funkcję zagęszczającą pełni złocisty len mielony. Kotlety podaję najczęściej z mizerią.

Przepis na kotlety mielone bez bułki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Przygotowanie mizerii

Obranego i pokrojonego w plasterki ogórka włóż do miseczki i posól.

2
Gotowe!
30M

Przygotowanie kotletów mielonych bez bułki

Cebulę podsmaż na łyżeczce smalcu. Mięso zmiel w maszynce na małym sitku, po czym dodaj do niego jajka, mielony len, podsmażoną cebulę i przyprawy. Mieszaj mięso przez dłuższą chwilę - dzięki temu je napowietrzysz. Odstaw na minimum kwadrans do lodówki.

Z mięsa uformuj (zwilżonymi dłońmi lub w rękawiczkach jednorazowych) kotlety. Na patelni rozpuść smalec.
Smaż kotlety około 8 minut, kilkakrotnie je odwracając i zarumieniając z obu stron.

3
Gotowe!
5M

Podanie potrawy

Z ogórków odsącz wodę, dodaj śmietanę, pieprz, szczypior i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw. Podawaj wraz z kotletami.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyczka diety ketogenicznej od ponad 7 lat. Miłośniczka podróży, psów i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw dla tradycyjnych składników, tworząc przepisy, które łączą smak, prostotę i odżywczą równowagę. Jej kuchnia to nie restrykcja, lecz ciekawość - sposób, by cieszyć się smakami świata również w wersji KETO. Na co dzień przedsiębiorczyni, strateg i specjalistka SEO, łącząca analityczne myślenie z kreatywnością w kuchni.

KETO panna cotta
Poprzedni
KETO panna cotta 🍮
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Następny
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽
KETO panna cotta
Poprzedni
KETO panna cotta 🍮
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Następny
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽