Składniki:
-
KOTLETY MIELONE BEZ BUŁKI
-
400g łopatki wieprzowej
-
2 jajka
-
1 duża cebula
-
1 płaska łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki lnu mielonego
-
1 łyżka wody
-
szczypta pieprzu
-
smalec do smażeniakotlety wchłoną ok. 15g, ale na patelni powinno znaleźć się więcej
-
MIZERIA
-
1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe
-
1 łyżka posiekanej cebuli dymki lub szczypioru
-
50g śmietany 18%
-
sól i pieprz
O przepisie:
Z powodu mojego niecodziennego sposobu odżywiania, często miałam problemy ze wspólnymi posiłkami ze znajomymi lub z rodziną. Dzięki doświadczeniu i częstej zabawie z przepisami nauczyłam się wynajdywać rewelacyjne alternatywy tradycyjnych dań, które odpowiadają wszystkim zasiadającym przy stole osobom.
Jednym z typowo rodzinnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie (przygotowywany był już przez moją Prababcię Helenę, potem moją babcię Alicję, Mamę Anitę i Ciocię Edytę, a teraz przeze mnie) są kotlety mielone. Wilgotne i kruche, zawsze z dobrej jakości mięsa, smażone na smalcu. W wersji zmodyfikowanej pod dietę ketogeniczną i bezglutenową, moje kotlety mielone nie zawierają bułki, funkcję zagęszczającą pełni złocisty len mielony. Kotlety podaję najczęściej z mizerią.
Przepis na kotlety mielone bez bułki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Przygotowanie mizeriiObranego i pokrojonego w plasterki ogórka włóż do miseczki i posól. |
2
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie kotletów mielonych bez bułkiCebulę podsmaż na łyżeczce smalcu. Mięso zmiel w maszynce na małym sitku, po czym dodaj do niego jajka, mielony len, podsmażoną cebulę i przyprawy. Mieszaj mięso przez dłuższą chwilę - dzięki temu je napowietrzysz. Odstaw na minimum kwadrans do lodówki. Z mięsa uformuj (zwilżonymi dłońmi lub w rękawiczkach jednorazowych) kotlety. Na patelni rozpuść smalec. |
3
Gotowe!
5M
|
Podanie potrawyZ ogórków odsącz wodę, dodaj śmietanę, pieprz, szczypior i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw. Podawaj wraz z kotletami. |