Składniki:
-
Golonka pieczona w kapuście kiszonej
-
2 golonkiok. 350 g bez skóry i kości
-
1 włoszczyznazestaw rosołowy: marchew, seler, pietruszka, kapusta, por
-
5 ząbków czosnku
-
1 kilogram kapusty kiszonej
-
1 cebula
-
1 łyżka smalcu
-
½ łyżeczki kminku
-
7-8 ziaren ziela angielskiego
-
6 listków laurowych
-
2½ łyżki soli
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka oliwy
-
świeżo mielony pieprz
-
1 garstka suszonych grzybów (opcjonalnie)
O przepisie:
Tradycyjne danie kuchni polskiej i jesienno-zimowy klasyk. Golonka wieprzowa pieczona w kapuście kiszonej jest wyjątkowo delikatna, krucha i soczysta – dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli golonka to tylko w takim wydaniu!
Jeśli jesteś fanką lub fanem dań z kapustą kiszoną, koniecznie sprawdź również:
Golonka pieczona w kapuście – co z rosołem?
Jednym z kroków przygotowania golonek jest ich gotowanie w rosole. Część powstałego wywaru wykorzystasz do gotowania kapusty kiszonej, pozostałą możesz mocno zredukować i zamrozić na przykład w opakowaniu-kostkarce do lodu.
Tak przygotowane kostki-bulionetki możesz następnie użyć jako bazę do innych zup (np. kremu pomidorowego) lub sosów (na przykład w przepisie na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym).
Przepis na golonkę pieczoną w kapuście kiszonej znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
1H30M
|
Golonka pieczona w kapuście kiszonej - gotowanie mięsa w rosoleGolonki umyj. Jeśli na powierzchni skóry znajdziesz włoski (to częste), opal je nad kuchenką lub palnikiem. Natrzyj skórę i mięso solą i świeżo mielonym pieprzem i odstaw na godzinę. Obierz jarzyny. Golonki przełóż do sporego garnka (minimum 5-litrowego), dodaj warzywa, obrane ząbki czosnki, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe i łyżkę soli. Gotuj wspólnie półtorej godziny. |
2
Gotowe!
5M
|
Golonka pieczona w kapuście kiszonej - marynowanie golonekWymieszaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oliwy i świeżo mielony pieprz. Golonkę wyjmij z garnka i nasmaruj marynatą. |
3
Gotowe!
25M
|
Golonka pieczona w kapuście kiszonej - gotowanie kiszonej kapustyCebulę obierz, posiekaj i zeszklij na smalcu. Kapustę kiszoną opłucz (lub nie, jeśli tak jak ja lubisz bardzo kwaśną kapustę), odsącz, posiekaj i dodaj do cebuli. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, namocz je w ciepłej wodzie przez kilkanaście minut, a następnie posiekaj i dodaj do kapusty. Dopraw kminkiem, 3 listkami laurowymi, 3 ziarnami ziela angielskiego, solą i pieprzem do smaku. Duś 20 minut, podlewając bulionem z golonek (łącznie około 200 ml). |
4
Gotowe!
1H30M
|
Golonka pieczona w kapuście kiszonej - pieczenie mięsaPołowę kapusty wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch połóż golonki skórą do góry, na bokach wyłóż resztę kapusty. Piecz godzinę w 180 stopniach pod przykryciem, a następnie 30 minut bez przykrycia. |