Składniki:
-
Krem pomidorowy
-
250 ml bulionu kolagenowego
-
700 g passaty pomidorowej
-
4 łyżeczki pestek dyni
-
4 łyżeczki łuskanego słonecznika
-
80g mozzarelli tartej
-
20g parmigiano reggianolub innego twardego sera dojrzewającego
-
1 łyżeczka solilub więcej, do smaku
-
1 mała suszona papryczka peperoncinolub do smaku
-
2 ząbki czosnku
-
1 mała cebula
-
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
-
4 łyżeczki śmietany 18%
-
4 łyżki oliwy z oliwek
O przepisie:
Kuchnia włoska niezaprzeczalnie kojarzy się z węglowodanami! To przecież różnego rodzaju pasty, aromatyczne warzywa i słodkie desery. Jednak przy odrobinie wyobraźni, większość włoskich dań da się zmienić w idealne dania kuchni LCHF.
Dzisiejszy przepis na krem pomidorowy jest spełnieniem moich marzeń z początku diety ketogenicznej, gdy jeszcze bałam się węglowodanów, a rygor adaptacji nie pozwalał mi na spożycie ich w takiej ilości (jeśli jesteś w procesie adaptacji i jesz 20g węglowodanów dziennie – tak może być i u Ciebie).
Dzięki dodaniu oliwy, pestek i serów, moja ulubiona keto zupa spełnia wymogi dania wysokotłuszczowego. Za każdym razem przywodzi mi na myśl wakacyjne podróże.🇮🇹❤️
Do przygotowania kremu pomidorowego. będziesz potrzebować również tłustego bulionu, na przykład rosołu kolagenowego. Przepis ten idealnie nada się również jako baza do innych kremów warzywnych. Zamiast passaty dodawaj upieczone wcześniej, niskowęglowodanowe warzywa o podobnej gramaturze i ciesz się swoimi ulubionymi zupami!
Dobrym pomysłem jest również wekowanie kremu pomidorowego. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis krem pomidorowy znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
KETO krem z pomidorów- przygotowanieCebulę obierz, pokrój w pióra i włóż do garnka. Dodaj obrany czosnek i umytą bazylię. Dodaj passatę, peperoncino, oregano i sól do smaku, całość zalej bulionem kolagenowym. Wymieszaj. |
2
Gotowe!
40M
|
KETO krem z pomidorów - gotowanieGotuj pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zblenduj i gotuj kolejnych 10 minut. |
3
Gotowe!
5M
|
KETO Krem z pomidorów - podanieNa suchej patelni, na wolnym ogniu, delikatnie podpiecz pestki. Przelej krem pomidorowy do talerzy, skrop każdy talerz łyżeczką oliwy, dodaj pestki, sery oraz po łyżeczce kwaśnej śmietany. |
4
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) kremu pomidorowegoPrzygotowany wg przepisu krem pomidorowy (kroki 1-2, bez pestek, oliwy, serów i śmietany) poporcjuj i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z kremem pomidorowym na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić krem pomidorowy przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowany krem pomidorowy przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃 Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. Jeśli krem pomidorowy planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorącą zupę zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak zupa powinna wytrzymać ok. tygodnia. |