0 0
Pieczona golonka “odtłuszczona”

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Jarzynka na bulion do gotowanie golonek
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 selera
1/4 małego pora
2 wcześniej upieczone / opalone cebule
1/4 małej kapusty
4 suszone pomidory
3 ząbki czosnku (w całości)
1 łyżeczka soli
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
Golonki do pieczenia:
4 golonki "odtłuszczone" po ok. 150g każda
3 średnie cebule
100g masła

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

450
Kcal
20
B [g]
40
T [g]
2
W [g]

Pieczona golonka “odtłuszczona”

Golonka wieprzowa w odmienionej, lżejszej formie

Cechy:
  • 3H00M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • Jarzynka na bulion do gotowanie golonek

  • Golonki do pieczenia:

O przepisie:

Podziel się

Golonka to chyba najbardziej oczywiste danie ketogeniczne. Bardzo tłusta, często podawana z kapustą, jest daniem idealnym w diecie low carb high fat. Tymczasem ja przekornie, choć tłuszczów jem sporo, mam problem z tym ociekającym tłuszczem daniem.

Dlatego, gdy znalazłam golonki odtłuszczone, czyli pozbawione skóry, kości i owinięte siateczką, byłam zachwycona ❤️Przedstawiam Wam przepis na danie nadal wysokotłuszczowe, bardzo aromatyczne i przepyszne 😀


UWAGA:

  1. Wywaru po ugotowaniu golonek nie wylewaj! Wyciągnij warzywa i przelej wywar przez sito. Uzyskasz dzięki temu pyszny bulion, który może być później podstawą sosu lub zupy. Spokojnie możesz go również zamrozić na później😀
  2.  W tym przepisie trudno dokładnie oszacować proporcje makroskładników – dużo zależy od tego, na ile tłusta jest golonka, ciężko również policzyć węglowodany, które mogły wchłonąć się podczas gotowania (symboliczne ilości). Wartości podaję „na oko”, ale jedno jest pewne – jest to danie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe 😉

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Warzywa umyj i obierz. Włóż do garnka, dodaj golonki i zalej wodą do momentu zakrycia wszystkich składników. Dodaj sól i przyprawy. W międzyczasie zapiecz w całości 2-3 cebule (ok. 15 minut w 200 stopniach – wierzchnia warstwa powinna być mocno brązowa). Dodaj do wywaru i gotuj całość pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dolać odrobiny wody.

2
Gotowe!

Po 2 godzinach wyciągnij z wywaru golonki i zdejmij z nich siateczkę. Cebulę pokrój w talarki, dodaj plastry masła, połóż na nie golonki. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez kolejne pół godziny.

3
Gotowe!

Podawaj z ulubioną sałatką, suto skropioną oliwą. Smacznego! ❤️

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Kokosanki
poprzednie
Kokosanki bez mąki i cukru
Góralska kwaśnica
następne
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem
Kokosanki
poprzednie
Kokosanki bez mąki i cukru
Góralska kwaśnica
następne
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem