0 1
Pieczona golonka „odtłuszczona”

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Jarzynka na bulion do gotowanie golonek
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 selera
1/4 małego pora
2 wcześniej upieczone / opalone cebule
1/4 małej kapusty
4 suszone pomidory
3 ząbki czosnku (w całości)
1 łyżeczka soli
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
Golonki do pieczenia:
4 golonki "odtłuszczone" po ok. 150g każda
3 średnie cebule
100g masła

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

450
Kcal
20
B [g]
40
T [g]
2
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pieczona golonka „odtłuszczona”

Golonka wieprzowa w odmienionej, lżejszej formie

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 3H00M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • Jarzynka na bulion do gotowanie golonek

  • Golonki do pieczenia:

O przepisie:

Udostępnij

Golonka to chyba najbardziej oczywiste danie ketogeniczne. Bardzo tłusta, często podawana z kapustą, jest daniem idealnym w diecie low carb high fat. Tymczasem ja przekornie, choć tłuszczów jem sporo, mam problem z tym ociekającym tłuszczem daniem.

Dlatego, gdy znalazłam golonki odtłuszczone, czyli pozbawione skóry, kości i owinięte siateczką, byłam zachwycona ❤️Przedstawiam Wam przepis na danie nadal wysokotłuszczowe, bardzo aromatyczne i przepyszne ?


UWAGA:

  1. Wywaru po ugotowaniu golonek nie wylewaj! Wyciągnij warzywa i przelej wywar przez sito. Uzyskasz dzięki temu pyszny bulion, który może być później podstawą sosu lub zupy. Spokojnie możesz go również zamrozić na później?
  2.  W tym przepisie trudno dokładnie oszacować proporcje makroskładników – dużo zależy od tego, na ile tłusta jest golonka, ciężko również policzyć węglowodany, które mogły wchłonąć się podczas gotowania (symboliczne ilości). Wartości podaję „na oko”, ale jedno jest pewne – jest to danie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe ?

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Warzywa umyj i obierz. Włóż do garnka, dodaj golonki i zalej wodą do momentu zakrycia wszystkich składników. Dodaj sól i przyprawy. W międzyczasie zapiecz w całości 2-3 cebule (ok. 15 minut w 200 stopniach – wierzchnia warstwa powinna być mocno brązowa). Dodaj do wywaru i gotuj całość pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dolać odrobiny wody.

2
Gotowe!

Po 2 godzinach wyciągnij z wywaru golonki i zdejmij z nich siateczkę. Cebulę pokrój w talarki, dodaj plastry masła, połóż na nie golonki. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez kolejne pół godziny.

3
Gotowe!

Podawaj z ulubioną sałatką, suto skropioną oliwą. Smacznego! ❤️

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

kieszonki schabowe
Poprzedni
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Góralska kwaśnica
Następny
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem
kieszonki schabowe
Poprzedni
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Góralska kwaśnica
Następny
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem