Składniki:
-
Jarzynka na bulion do gotowanie golonek
-
2 marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
1/4 selera
-
1/4 małego pora
-
2 wcześniej upieczone / opalone cebule
-
1/4 małej kapusty
-
4 suszone pomidory
-
3 ząbki czosnku (w całości)
-
1 łyżeczka soli
-
3 listki laurowe
-
5 ziarenek ziela angielskiego
-
8 ziarenek pieprzu
-
Golonki do pieczenia:
-
4 golonki "odtłuszczone" po ok. 150g każda
-
3 średnie cebule
-
100g masła
O przepisie:
Golonka to chyba najbardziej oczywiste danie ketogeniczne. Bardzo tłusta, często podawana z kapustą, jest daniem idealnym w diecie low carb high fat. Tymczasem ja przekornie, choć tłuszczów jem sporo, mam problem z tym ociekającym tłuszczem daniem.
Dlatego, gdy znalazłam golonki odtłuszczone, czyli pozbawione skóry, kości i owinięte siateczką, byłam zachwycona ❤️Przedstawiam Wam przepis na danie nadal wysokotłuszczowe, bardzo aromatyczne i przepyszne ?
UWAGA:
- Wywaru po ugotowaniu golonek nie wylewaj! Wyciągnij warzywa i przelej wywar przez sito. Uzyskasz dzięki temu pyszny bulion, który może być później podstawą sosu lub zupy. Spokojnie możesz go również zamrozić na później?
- W tym przepisie trudno dokładnie oszacować proporcje makroskładników – dużo zależy od tego, na ile tłusta jest golonka, ciężko również policzyć węglowodany, które mogły wchłonąć się podczas gotowania (symboliczne ilości). Wartości podaję „na oko”, ale jedno jest pewne – jest to danie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe ?
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Warzywa umyj i obierz. Włóż do garnka, dodaj golonki i zalej wodą do momentu zakrycia wszystkich składników. Dodaj sól i przyprawy. W międzyczasie zapiecz w całości 2-3 cebule (ok. 15 minut w 200 stopniach – wierzchnia warstwa powinna być mocno brązowa). Dodaj do wywaru i gotuj całość pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dolać odrobiny wody. |
2
Gotowe!
|
Po 2 godzinach wyciągnij z wywaru golonki i zdejmij z nich siateczkę. Cebulę pokrój w talarki, dodaj plastry masła, połóż na nie golonki. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez kolejne pół godziny. |
3
Gotowe!
|
Podawaj z ulubioną sałatką, suto skropioną oliwą. Smacznego! ❤️ |