0 0
Staropolski bigos 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Staropolski bigos
1 kg kapusty kiszonej
300g wołowiny np. łopatki
300g wieprzowiny np. szynki lub łopatki
200g boczku wędzonego
100g wędzonej kiełbasy
3 łyżki smalcu
60-70g suszonych grzybów
kilka wędzonych śliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu / ksylitolu
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

513
Kcal
35
B [g]
36
T [g]
9
W [g]

Staropolski bigos 🍽

IDEALNA KETO ŚWIĄTECZNA POTRAWA

Cechy:
Kuchnia
  • 28H
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

  • Staropolski bigos

O przepisie:

Udostępnij

Bigos często pojawia się na polskim stole. To tradycyjne świąteczne danie, jednak często też serwowane na typowych „imieninach u cioci”, czy podczas niedzielnego obiadu. Wersja, którą dzisiaj Ci przedstawię, według jednej ze stałych czytelniczek bloga, to najlepsza wersja bigosu, jaką jadła w życiu. To zapewne za sprawą mocno kwaśnej kapusty połączonej z różnymi rodzajami mięs, złagodzonej wędzonymi śliwkami i odrobiną miodu.

Śmiało możesz przygotować sporą ilość bigosu  i część z niego wekować „na sucho”. Więcej szczegółów w ostatnim kroku przepisu.

Przepis na bigos staropolski znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
1H

Bigos staropolski- przygotowanie

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na smalcu w dużym garnku, do zarumienienia (około 10 minut).  Umyte i osuszone mięso także pokrój w kostkę o wielkości około 1,5- 2 centymetrów.
Do zarumienionej kiełbasy i boczku dodaj pokrojone mięso, pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz. Całość smaż około 15 minut, mieszając mięso tak, by zarumieniło się z każdej strony. Następnie, partiami, dodawaj odsączoną z wody (i w razie potrzeby, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to również przepłukaną) kapustę kiszoną, podsmażając i co chwilę mieszając całość.

2
Gotowe!
2H

Bigos staropolski- gotowanie

Wlej do garnka około litra wrzącej wody tak, by przykryć kapustę.
Dodaj koncentrat pomidorowy, miód lub ksylitol, pół łyżeczki soli, wędzone śliwki i pokruszone grzyby.
Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 2 godziny.

3
Gotowe!
24H

Bigos staropolski- odczekanie

Odstaw do ostygnięcia na 24H. Następnie ponownie podgrzej i gotuj kolejną godzinę.

4
Gotowe!

Wekowanie (tyndylizacja) bigosu

Dobrym pomysłem jest również wekowanie, a konkretnie tyndalizacja bigosu. Przygotowany wg przepisu staropolski bigos zamknij w umytych i sparzonych słoiczkach z nakrętką. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych nakrętek).

Postaw słoiczki z bigosem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny.

Tak przygotowane danie przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo.

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Kotajl Wysokotłuszczowy
Poprzedni
Koktajl truskawkowy 🥛🍓
sznycel z jajkiem
Następny
Sznycel wiedeński 🍳
Kotajl Wysokotłuszczowy
Poprzedni
Koktajl truskawkowy 🥛🍓
sznycel z jajkiem
Następny
Sznycel wiedeński 🍳