Składniki:
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
-
800g polędwiczek wieprzowych
-
400g borowikówświeżych lub mrożonych
-
1 łyżka oliwy
-
1 mała cebula
-
1 mały ząbek czosnku
-
100 ml białego, wytrawnego wina
-
200g mascarponelub 300 ml śmietanki 30-36%
-
sól
-
świeżo mielony czarny pieprz
-
Biały pieprz
-
½ natki pietruszki
-
Fasolka szparagowa z boczkiem
-
500g zielonej fasolki szparagowejświeżej lub mrożonej
-
100g boczku wędzonego
-
sól
O przepisie:
Gdybym miała wskazać składnik, który najbardziej kojarzy mi się z tradycyjną, polską kuchnią, to zdecydowanie wytypuję grzyby. Świeże, jak i suszone są często używane w naszych tradycyjnych, polskich potrawach. Świetnie komponują się z mięsnymi potrawami.
Dzisiaj zaprezentuję Ci przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym (a konkretniej borowikowym). Podaję je z fasolką szparagową, ale doskonałym dodatkiem będzie również KETO makaron z mozzarelli lub Makaron z cukinii. Danie to sprawdzi się idealnie zarówno podczas bardziej uroczystego posiłku, jak i codziennego obiadu.
Jeśli jesteś fanem lub fanką polędwiczek wieprzowych, koniecznie zobacz również jeden z ulubionych przepisów czytelników bloga: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem. ❤️
W wersji dla osób niebędących w KETO: polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym możesz podać jak w przepisie – z fasolką szparagową lub zrezygnować z jej użycia i wówczas dodać makaron typu gnocchi.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
1H
|
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - przygotowanieUmyte polędwiczki oczyść z błonek, pokrój na kotlety i rozbij. Zamarynuj w oliwie i świeżo mielonym, czarnym pieprzu. Tak zamarynowane odstaw na godzinę. |
2
Gotowe!
20M
|
Fasolka szparagowa - przygotowanieUmyj fasolkę szparagową. Przygotuj ją do gotowania (jeżeli używasz świeżego warzywa- poobcinaj końcówki). Gotuj przez 15- 20 minut, do miękkości. |
3
Gotowe!
30M
|
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym - smażenieNa rozgrzanej patelni obsmaż polędwiczki z obu stron (około 2-3 minutę na stronę), po czy ściągnij je z patelni. |
4
Gotowe!
10M
|
Fasolka szparagowa z boczkiem - przygotowanieRozgrzej drugą patelnię i podsmaż na niej drobno pokrojony boczek, aż do chrupkości. Dodaj do niego ugotowaną fasolkę szparagową i smaż wspólnie jeszcze przez chwilę. Podawaj obok polędwiczek w sosie grzybowym. |