0 0
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
800g polędwiczek wieprzowych
400g borowików świeżych lub mrożonych
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
100 ml białego, wytrawnego wina
200g mascarpone lub 300 ml śmietanki 30-36%
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Biały pieprz
½ natki pietruszki
Fasolka szparagowa z boczkiem
500g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
100g boczku wędzonego
sól

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

645
Kcal
56
B [g]
38
T [g]
11
W [g]

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽

Polędwiczki w sosie borowikowym podane z fasolką szparagową

Cechy:
Kuchnia
  • 50M
  • Średni

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

  • Fasolka szparagowa z boczkiem

O przepisie:

Udostępnij

Gdybym miała wskazać składnik, który najbardziej kojarzy mi się z tradycyjną, polską kuchnią, to zdecydowanie wytypuję grzyby. Świeże, jak i suszone są często używane w naszych tradycyjnych, polskich potrawach. Świetnie komponują się z mięsnymi potrawami.

Dzisiaj zaprezentuję Ci przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym (a konkretniej borowikowym). Podaję je z fasolką szparagową, ale doskonałym dodatkiem będzie również KETO makaron z mozzarelli lub Makaron z cukinii. Danie to sprawdzi się idealnie zarówno podczas bardziej uroczystego posiłku, jak i codziennego obiadu.

Jeśli jesteś fanem lub fanką polędwiczek wieprzowych, koniecznie zobacz również jeden z ulubionych przepisów czytelników bloga: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem. ❤️

W wersji dla osób niebędących w KETO: polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym możesz podać jak w przepisie – z fasolką szparagową lub zrezygnować z jej użycia i wówczas dodać makaron typu gnocchi.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
1H

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - przygotowanie

Umyte polędwiczki oczyść z błonek, pokrój na kotlety i rozbij. Zamarynuj w oliwie i świeżo mielonym, czarnym pieprzu. Tak zamarynowane odstaw na godzinę.
Świeże lub rozmrożone borowiki umyj i w razie potrzeby pokrój nas mniejsze części.

2
Gotowe!
20M

Fasolka szparagowa - przygotowanie

Umyj fasolkę szparagową. Przygotuj ją do gotowania (jeżeli używasz świeżego warzywa- poobcinaj końcówki). Gotuj przez 15- 20 minut, do miękkości.

3
Gotowe!
30M

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym - smażenie

Na rozgrzanej patelni obsmaż polędwiczki z obu stron (około 2-3 minutę na stronę), po czy ściągnij je z patelni.
Posiekaj cebulę i usmaż ją na patelni po polędwiczkach. Dodaj borowiki i starty czosnek i smaż przez następne kilka minut. Całość podlej winem i gotuj do odparowania. Na końcu dodaj mascarpone i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli sos wydaje się za gęsty- dodaj wody. Włóż polędwiczki do sosu, dopraw solą i białym pieprzem i gotuj jeszcze przez kilka minut.

4
Gotowe!
10M

Fasolka szparagowa z boczkiem - przygotowanie

Rozgrzej drugą patelnię i podsmaż na niej drobno pokrojony boczek, aż do chrupkości. Dodaj do niego ugotowaną fasolkę szparagową i smaż wspólnie jeszcze przez chwilę.

Podawaj obok polędwiczek w sosie grzybowym.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO Gofry
Poprzedni
Keto GOFRY 🧇
Makaron z cukinii z krewetkami
Następny
Makaron z cukinii 🥒
KETO Gofry
Poprzedni
Keto GOFRY 🧇
Makaron z cukinii z krewetkami
Następny
Makaron z cukinii 🥒