0 0
KETO sałatka gyros 🥗

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Domowy miks przypraw do gyrosa
6-7 łyżeczek papryki słodkiej
1 łyżeczka płatków chilli / peperoncino
2-3 łyżeczki soli
1 łyżka suszonej cebuli
1 1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki gorczycy
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
3 goździki
1 ziarenko ziela angielskiego
Gyros
1 kg mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości
1 ½ soku z limonki
2 łyżki soku z pomarańczy opcjonalnie, do nadania delikatnej, cytrusowej słodyczy
6 łyżek oliwy
miks przypraw do gyrosa do smaku
Warstwy sałatki
1 kapusta pekińska
1 papryka czerwonej
1 papryka żółta
8 korniszonów
1 czerwona cebula
80g tartej goudy lub innego sera żółtego dobrej jakości
4 łyżki ketchupu bez cukru
8 łyżek majonezu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

802,6
Kcal
45,1
B [g]
61,3
T [g]
16,8
W [g]:
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO sałatka gyros 🥗

KETO sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską

Cechy:
Kuchnia
  • 30M
  • Średni

Składniki:

  • Domowy miks przypraw do gyrosa

  • Gyros

  • Warstwy sałatki

O przepisie:

Udostępnij

Popularna warstwowa sałatka gyros, idealna do zabrania ze sobą do pracy czy podania na imprezie. Przedstawicielka kuchni polskiej, która paradoksalnie niewiele ma wspólnego z prawdziwym, greckim gyrosem. 😃 Nic nie szkodzi – sałatka gyros jest na tyle uniwersalna, że smakować będzie wszystkim – zarówno tym KETO, jak i osobom niestosującym diet eliminacyjnych.

Jeśli natomiast szukasz przepisu na gyrosa bliższego oryginałowi, sprawdź koniecznie: Gyros z keto-pitą 🥙

KETO sałatka gyros – warstwy

Do przygotowania sałatki gyros przyda Ci się (według kolejności ułożenia warstw):

  • odpowiednio doprawione mięso na gyros. Sugeruję wykorzystanie mięsa z udek kurczaka, ale sprawdzi się tu również pierś z kurczaka czy szynka wieprzowa. Przyprawę do gyrosa przygotujemy samodzielnie, ale jeśli się spieszysz, możesz użyć również gotowego miksu przypraw.
  • ketchup
  • poszatkowana cebula – żółta, ewentualnie czerwona
  • pokrojona w kostkę papryka żółta lub kukurydza (w oryginalnym przepisie na sałatkę gyros pojawia się właśnie kukurydza, możesz ją wykorzystać, jeśli masz miejsce w dziennym makro, choć nie jest to typowy składnik keto)
  • pokrojona w kostkę papryka czerwona
  • posiekane korniszony
  • majonez – przygotuj domowy majonez lub postaw na taki o dobrym składzie, jak na przykład ten
  • tarty ser gouda
  • poszatkowana kapusta pekińska (ok. 600g)

Warstwy sałatki gyros ułóż w szklanym naczyniu (w wersji imprezowej) lub w słoikach (dzięki czemu łatwiej będzie Ci wziąć sałatkę do pracy czy przechować na kolejny dzień).

Przepis na sałatkę gyros znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Przygotowanie miksu przypraw do gyrosa

Przyprawy i zioła zmiel w młynku i przechowuj w szczelnym słoiku. Spróbuj przyprawy – jeśli jest dla Ciebie za mało słona / za mało pikantna, dodaj jeszcze odrobinę soli lub peperoncino. Stosuj do gyrosa podawanego po prostu z surówką, a także do doprawienia mięsa w sałatce.

Do przygotowania gyrosa możesz oczywiście użyć kupnego miksu, sprawdź jednak jego skład przed zakupem.

2
Gotowe!
25M

Sałatka gyros - przygotowanie

Mięso z udek kurczaka umyj, osusz i pokrój w paseczki. Dopraw miksem przypraw do gyrosa (jeśli zdecydujesz się na użycie części świeżych ziół, dokładnie je posiekaj), dodaj oliwę, sok z limonki i pomarańczy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę.

W międzyczasie kapustę pekińską drobno poszatkuj. Papryki, korniszony i cebulę pokrój w kostkę.

Usmaż gyrosa na mocno rozgrzanej patelni do wyraźnego zarumienienia.

3
Gotowe!

KETO sałatka gyros - sposób podania

Sałatkę układaj warstwowo w dużej szklanej misce lub słoikach.

Od dołu:

  • gyros
  • ketchup
  • cebula
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • korniszony
  • majonez
  • gouda
  • kapusta pekińska

Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce. Lubię wymieszać składniki tuż przed podaniem, zwłaszcza jeśli szykuję sałatkę w słoiku, na imprezy podawaj jednak sałatkę niewymieszaną - zrobi efekt wow ;)

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

pasta z tuńczyka
Poprzedni
Pasta z tuńczyka
Dorsz w sosie cytrynowym
Następny
Zapiekany dorsz w sosie cytrynowym 🍋
pasta z tuńczyka
Poprzedni
Pasta z tuńczyka
Dorsz w sosie cytrynowym
Następny
Zapiekany dorsz w sosie cytrynowym 🍋