Składniki:
-
Domowy miks przypraw do gyrosa
-
6-7 łyżeczek papryki słodkiej
-
1 łyżeczka płatków chilli / peperoncino
-
2-3 łyżeczki soli
-
1 łyżka suszonej cebuli
-
1 1 łyżeczka suszonego czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka suszonej kolendry
-
1 łyżeczka suszonej pietruszki
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka bazylii
-
½ łyżeczki gorczycy
-
½ łyżeczki kuminu
-
½ łyżeczki kurkumy
-
¼ łyżeczki cynamonu
-
3 goździki
-
1 ziarenko ziela angielskiego
-
Gyros
-
1 kg mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości
-
1 ½ soku z limonki
-
2 łyżki soku z pomarańczyopcjonalnie, do nadania delikatnej, cytrusowej słodyczy
-
6 łyżek oliwy
-
miks przypraw do gyrosa do smaku
-
Warstwy sałatki
-
1 kapusta pekińska
-
1 papryka czerwonej
-
1 papryka żółta
-
8 korniszonów
-
1 czerwona cebula
-
80g tartej goudy lub innego sera żółtego dobrej jakości
-
4 łyżki ketchupu bez cukru
-
8 łyżek majonezu
O przepisie:
Popularna warstwowa sałatka gyros, idealna do zabrania ze sobą do pracy czy podania na imprezie. Przedstawicielka kuchni polskiej, która paradoksalnie niewiele ma wspólnego z prawdziwym, greckim gyrosem. 😃 Nic nie szkodzi – sałatka gyros jest na tyle uniwersalna, że smakować będzie wszystkim – zarówno tym KETO, jak i osobom niestosującym diet eliminacyjnych.
Jeśli natomiast szukasz przepisu na gyrosa bliższego oryginałowi, sprawdź koniecznie: Gyros z keto-pitą 🥙
KETO sałatka gyros – warstwy
Do przygotowania sałatki gyros przyda Ci się (według kolejności ułożenia warstw):
- odpowiednio doprawione mięso na gyros. Sugeruję wykorzystanie mięsa z udek kurczaka, ale sprawdzi się tu również pierś z kurczaka czy szynka wieprzowa. Przyprawę do gyrosa przygotujemy samodzielnie, ale jeśli się spieszysz, możesz użyć również gotowego miksu przypraw.
- ketchup
- poszatkowana cebula – żółta, ewentualnie czerwona
- pokrojona w kostkę papryka żółta lub kukurydza (w oryginalnym przepisie na sałatkę gyros pojawia się właśnie kukurydza, możesz ją wykorzystać, jeśli masz miejsce w dziennym makro, choć nie jest to typowy składnik keto)
- pokrojona w kostkę papryka czerwona
- posiekane korniszony
- majonez – przygotuj domowy majonez lub postaw na taki o dobrym składzie, jak na przykład ten
- tarty ser gouda
- poszatkowana kapusta pekińska (ok. 600g)
Warstwy sałatki gyros ułóż w szklanym naczyniu (w wersji imprezowej) lub w słoikach (dzięki czemu łatwiej będzie Ci wziąć sałatkę do pracy czy przechować na kolejny dzień).
Przepis na sałatkę gyros znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Przygotowanie miksu przypraw do gyrosaPrzyprawy i zioła zmiel w młynku i przechowuj w szczelnym słoiku. Spróbuj przyprawy – jeśli jest dla Ciebie za mało słona / za mało pikantna, dodaj jeszcze odrobinę soli lub peperoncino. Stosuj do gyrosa podawanego po prostu z surówką, a także do doprawienia mięsa w sałatce. Do przygotowania gyrosa możesz oczywiście użyć kupnego miksu, sprawdź jednak jego skład przed zakupem. |
2
Gotowe!
25M
|
Sałatka gyros - przygotowanieMięso z udek kurczaka umyj, osusz i pokrój w paseczki. Dopraw miksem przypraw do gyrosa (jeśli zdecydujesz się na użycie części świeżych ziół, dokładnie je posiekaj), dodaj oliwę, sok z limonki i pomarańczy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę. W międzyczasie kapustę pekińską drobno poszatkuj. Papryki, korniszony i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż gyrosa na mocno rozgrzanej patelni do wyraźnego zarumienienia. |
3
Gotowe!
|
KETO sałatka gyros - sposób podaniaSałatkę układaj warstwowo w dużej szklanej misce lub słoikach. Od dołu:
Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce. Lubię wymieszać składniki tuż przed podaniem, zwłaszcza jeśli szykuję sałatkę w słoiku, na imprezy podawaj jednak sałatkę niewymieszaną - zrobi efekt wow ;) |